Η ηθοποιός κι συγγραφέας Βίλια Χατζοπούλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα, γράφοντας, σκηνοθετώντας και διδάσκοντας. Έλαβε το Α’ κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο της, «Η Γαλάζια Νο». Κείμενα της έχουν παίχτει στο θέατρο Αμόρε, στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Πορεία, στο θέατρο Τέχνης, στο Skrow Theatre, στο Θέατρο Άλφα. Υπέροχα όλα αυτά, αλλά κυρίως έχει γράψει το μυθιστόρημα “Κυκλάδες” που διαδραματίζεται στην Άνδρο.

Τι υπόθεση έχει το βιβλίο; Ένα ζευγάρι νέων περνούν τα καλοκαίρια τους στην ίδια ερημική παραλία, μένοντας στη σκηνή τους. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, φτάνοντας εκεί, αντικρίζουν ένα νεόκτιστο σπίτι, ακριβώς στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στη θάλασσα. Όλη η προηγούμενη ελευθερία στην παραλία που θεωρούν δική τους έχει χαθεί, προκαλώντας την οργή τους. Να μείνουν και να στήσουν τη σκηνή τους κάτω από το σπίτι ή να φύγουν;

Ξεπερνούν το δίλημμα παραμένοντας και προσπαθώντας να κρατήσουν τις παλιές συνήθειές τους, αγνοώντας προκλητικά την καινούρια συνθήκη. Το ζευγάρι που κατοικεί εκεί είναι δεμένο επίσης με τον τόπο, και δεν επιθυμεί να χάσει τη μοναχικότητά του. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ζευγαριών θα γίνουν στενές και οι συγκρούσεις αναπόφευκτες. Δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου αν το πιάσεις. Την ρωτήσαμε τα πάντα για τη νησάρα αυτή λοιπόν.

Βίλια, υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά την Άνδρο;

Μάλλον δεν είναι ένας και μόνος ο τύπος του τουρίστα που επιλέγει την Άνδρο. Πιστεύω ότι υπάρχουν μια σειρά από ανθρώπους που την έχουν επισκεφτεί πολλές φορές, και τους ταιριάζει, και έτσι επιστρέφουν. Επίσης, πολλοί την προτιμούν επειδή είναι κοντά και αυτό πάντα είναι ελκυστικό και άνετο. Σίγουρα, υπάρχουν και αρκετοί που κάτι έχουν ακούσει ή δει και αυτό τους κάνει να θέλουν να ταξιδέψουν στο νησί.

Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Στο Άνω Απροβατού, στο Μπαλκόνι του Αιγαίου, για να δοκιμάσετε το ψωμί που φτιάχνουν, το νερό που τρέχει από πηγή και το σερβίρουν δροσερό, τα κρέατα που είναι δικά τους και τη θέα που δεν ξεχνάς ποτέ.

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Άγιος Πέτρος, Φελλός, Βιτάλι, Ζοργκός, Άχλα – οι υπέροχες κοσμικές. Οι απομονωμένες, βρίσκονται στο νότιο μέρος, απέναντι από την Τήνο και οι βορινές – Μικρή και Μεγάλη Πέζα.

Ένας επισκέπτης στην Άνδρο πρέπει σίγουρα να…;

Να δει όλο το νησί. Να ανέβει στα ψηλότερα σημεία και να κοιτάξει από εκεί. Να πιεί νερά από τις φυσικές πηγές. Να κατέβει στην Παλαιόπολη από τον κεντρικό δρόμο τα σκαλοπάτια, ως τη Θάλασσα και να βρει τη δύναμη και τον ενθουσιασμό, στο τέλος, να τα ανέβει όλα.

Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;

Τα μονοπάτια που βλέπεις το νησί, περπατώντας το.

Που θα πιώ ένα ωραίο ποτάκι και που θα παρτάρω;
Στο Μπατσί, στη Χώρα, στο Γαύριο, στο Κόρθι… Στα σπίτια, στις παραλίες… Όπου ο καθένας επιθυμεί να το κάνει.

Τι πρέπει να αγοράσω από την Άνδρο;
Τυρί και μέλι.