Σε μία πρόσφατη συζήτηση με φίλους, ανάμεσα σε πολλά σχόλια, πολλές καταθέσεις εμπειριών και ακόμα περισσότερων αναμνήσεων από περασμένα καλοκαιρινά απογεύματα, τέθηκε το γνωστό αλλά δύσκολο ερώτημα που προκύπτει μετά τη ζύμωση όλων των παραπάνω: «Τι ψάχνεις στις διακοπές σου, τι είναι αυτό που τις κάνει ιδανικές;».

Αν και συνήθως δυσκολεύομαι να απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημα, μιας και ο άνθρωπος αλλάζει χρόνο με το χρόνο, αυτή τη φορά ήμουν απόλυτα σίγουρος για την απάντησή μου και, εκτός από σίγουρος, ήμουν και συγκεκριμένος, κάνοντας στην άκρη τις γνωστές αοριστίες που πλαισιώνουν το σκεπτικό πίσω από κάθε απάντηση που αφορά τις «τέλειες διακοπές».

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πρόσφατη επίσκεψή μου στο Ajul Luxury Hotel & Spa Resort, τη νέα άφιξη της Zeus International Hotels & Resorts στη μαγική από όλες τις απόψεις, Χαλκιδική. Οι τρεις μέρες στο πεντάστερο αυτό καταφύγιο ευζωίας δημιούργησε ορισμένα standards, μερικά must αν θέλετε στο τι ζητάω από τις διακοπές μου και ποια είναι τα συστατικά που όταν ενώνονται, δημιουργούν την τέλεια εμπειρία. Με λίγα λόγια, είχα έτοιμη την απάντηση διότι το τρίπτυχο «ηρεμία, χαλάρωση, καλό φαγητό» αποτελεί από τότε την πυξίδα μου.

Μέσα στον Ιούνιο, λοιπόν, με εκλεκτούς συναδέλφους και υπέροχα άτομα να πλαισιώνουν την ομάδα μας, βρέθηκα στο Ajul το οποίο -φυσικά και δεν είναι τυχαίο- στα πορτογαλικά σημαίνει μπλε. Κρατήστε το αυτό γιατί θα μας απασχολήσει έντονα στη συνέχεια. Από την πρώτη μας μόλις επαφή με το περιβάλλον του ξενοδοχείου, τα πράγματα έγιναν αρκετά ξεκάθαρα: Εδώ ήρθαμε για να βιώσουμε το «Zeus experience» και η πανέμορφη διακόσμηση, όπως και το εντυπωσιακό συντριβάνι που βλέπει κανείς από τη reception, σε προετοιμάζουν για όλα όσα θα ακολουθήσουν.

Ας χωρίσουμε το τριήμερο αυτό, όμως, σε κεφάλαια και ας ξεκινήσουμε από το πιο σημαντικό για εμένα, την ηρεμία: Στο Ajul νιώθεις αποκομμένος από όλους και όλα, κάτι που πραγματικά είναι απελευθερωτικό, ειδικά όταν όλες οι παροχές είναι ultra-all-inclusive. Μιλάμε για ένα παρθένο, γαλήνιο περιβάλλον που συνδυάζει άψογα το μπλε της θάλασσας, του ουρανού και της πισίνας με το πράσινο που σε περιβάλλει. Ποτέ ξανά ένας συνδυασμός χρωμάτων δεν «έδεσε» καλύτερα στα μάτια μου. Ωστόσο, έπρεπε να το περιμένω καθώς το resort βρίσκεται έξω από την Αγία Παρασκευή, ένα καταπράσινο χωριό στη χερσόνησο της Κασσάνδρας με πευκοδάση, ιαματικά λουτρά και μια παραδεισένια, ιδιωτική βοτσαλωτή παραλία. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το σαγηνευτικό interior design του ξενοδοχείου εναρμονίζεται άψογα με το στοιχείο της φύσης και την ιδιωτικότητα.

Το κεφάλαιο χαλάρωση, χωρίζεται σε δύο μέρη: Για αρχή, όλα ξεκινούν από τη διαμονή, το δωμάτιό σου δηλαδή (211, δεν θα σε ξεχάσω) και, πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά καθώς το Ajul, το πρώτο μέλος των Registry Collection Hotels στην Ευρώπη, καρπό της συνεργασίας της Zeus με τη Wyndham Hotels & Resorts, αποτελείται από συνολικά 171 δωμάτια, μπανγκαλόου, σουίτες και μεγαλύτερες βίλες. Έχεις πολλές επιλογές, διάλεξε αυτή που σε ταιριάζει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα παραπάνω έχουν κάτι κοινό: την πολυτέλεια. Από το δικό μου δωμάτιο, πάντως, μού λείπει η πισίνα που με ξυπνούσε καλύτερα και από γενναίες δόσεις καφεΐνης κάθε πρωί.

Το δεύτερο μέρος του κεφαλαίου που εστιάζει στη χαλάρωση, έχει να κάνει με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, μαζί με πολλές πινελιές ευεξίας. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ή τουλάχιστον ξεσκονίσουμε το βιβλίο της Ιστορίας, θα καταλάβετε ότι το Ajul έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε μια περιοχή που από την αρχαιότητα ήταν ξακουστή για τα ιαματικά λουτρά της και τις υπόγειες πηγές που αναβλύζουν και φτάνουν ως τη θάλασσα μέσα από τα βράχια. Οπότε ναι, χωρίς να το ξέρω, έζησα για τρεις μέρες σε έναν τόπο που γνωρίζει τα μυστικά της χαλάρωσης.

Φυσικά, το Ajul συνεχίζει αυτή την παράδοση και με το παραπάνω, μέσα από τα ταξίδια θεραπείας και αναζωογόνησης που προσφέρει στους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, τζακούζι, μασάζ, έμπειροι θεραπευτές, ελαιόλαδο, βούτυρο καριτέ, σπάνια βότανα και αγριολούλουδα, συνθέτουν την απόλυτη εμπειρία ευεξίας και χαλάρωσης. Έκανα, όμως, ένα λάθος. Πρώτα πήγα για φαγητό (φτάνουμε και σε αυτό) και μετά πήγα για μασάζ. Δηλαδή τι άλλο θέλει ένας άνθρωπος για να κοιμηθεί το μεσημέρι;

Και φτάνουμε στο αγαπημένο σας. Και δικό μου αγαπημένο. Το φαγητό στις διακοπές δημιουργεί συνήθως αποστάσεις μεταξύ της παρέας. Όλοι θέλουν κάτι διαφορετικό, η ομάδα διαλύεται, ο ένας είναι εδώ και ο άλλος εκεί. Στο Ajul, όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό διότι όλα γυρίζουν γύρω από τρία εστιατόρια. Ξέρεις πού θα βρεις τον «χαμένο» φίλο. Μέσα από local και farm to table προτάσεις, το Infinity (από εκεί ξεκινούσε η μέρα μας με ένα υπερπλούσιο πρωινό), το Thimari (ζήσαμε αξέχαστες στιγμές με χορούς και υπέροχα πιάτα) και το Ambrosia (τι θέα!) καλύπτουν όλα τα γούστα. Μεσογειακή κουζίνα και τοπικά πιάτα, φρούτα και λαχανικά από την εύφορη γη της Χαλκιδικής, το ξακουστό μέλι της και τα ασυναγώνιστα ψάρια της εμφανίστηκαν μπροστά μας για να μας οδηγήσουν, με τη σειρά τους, στο επόμενο στάδιο, αυτό του ποτού.

Τρία είναι τα εστιατόρια, τρία είναι και τα μπαρ στο resort και εκεί βρήκαμε premium ετικέτες, εκλεκτά αποστάγματα και signature κοκτέιλ. Τα δικά μας κοκτέιλ, τα δοκιμάσαμε παρέα με bossa nova μουσική, δίπλα από τη πισίνα, όσο μια live μπάντα μας ταξίδευε με το σαξόφωνό της. Μας έκανε επίσης το χατίρι να μοιραστεί με άτομα της ομάδας μας το μικρόφωνο. Γελάσαμε, ήπιαμε, χορέψαμε. Αυτή προσωπικά ήταν η μοναδική μου αθλητική στιγμή (πιάνεται το κολύμπι στην πισίνα;) αν και είχα πολλές ευκαιρίες να γίνω λίγο πιο δραστήριος. Έγιναν αρκετοί συνάδελφοι για εμένα, κάτι είναι και αυτό.

Για τους πιο περιπετειώδεις επισκέπτες, το Ajul Luxury Hotel & Spa Resort προσφέρει δύο γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα γήπεδο beach volley (παραλίγο να παίξω), καθώς και ένα adventure park με κατάλληλες εγκαταστάσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό για δραστηριότητες όπως πύργος αναρρίχησης, mini soccer, τοξοβολία αλλά και υπαίθριες δραστηριότητες (ποδηλασία, πεζοπορία), όπως και θαλάσσια σπορ. Από το group chat και τις διάφορες συζητήσεις που ακολούθησαν των δραστηριοτήτων, κατάλαβα ότι πέρασαν εξαιρετικά. Ίσως την επόμενη φορά…

Για την ώρα, το δικό μου τρίπτυχο για τις τέλειες διακοπές, παραμένει το ίδιο: ηρεμία, χαλάρωση, καλό φαγητό. Στο Ajul βρήκα και τα τρία.