Πρώτα η είδηση όπως μας έμαθαν οι παλιοί: Στο Ντουμπάι και μέσα σε μόλις 12 ώρες έπεσε, την Τρίτη (16/4), περισσότερη βροχή από όση κατά μέσο όρο στην περιοχή ένα ολόκληρο έτος. Πλημμύρισαν τα πάντα, οι εικόνες ήταν απίστευτες, ειδικά αν σκεφτούμε για ποιο μέρος του πλανήτη μιλάμε.

Δείτε μερικά βίντεο από το τι έγινε στο Ντουμπάι:

Ακόμα ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο σχετιζόμενο με την κλιματική αλλαγή; Αυτό λέει η λογική, τα δεδομένα, όχι πάντως και… όλοι. Σύμφωνα με ορισμένους αντιρρήσεις, ας τους πούμε «ψεκ» για να συνεννοούμαστε και να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, το πράγμα ήταν ανθρωπίνως ενορχηστρωμένο.

Τουτέστιν, λένε αυτοί που υποστηρίζουν την εν λόγω άποψη, για όλα φταίει ένα πρόγραμμα τεχνητής βροχής που έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και ότι, λένε πάντα αυτοί οι ίδιοι, έκαναν το λάθος να το κάνουν πάνω σε βαρομετρικό χαμηλό, διαβάσαμε στο Twitter.

Δεν έλειψαν και αυτοί που συνέκριναν τα του Ντουμπάι με όσα είχαν γίνει στη Θεσσαλία, το περασμένο Φθινόπωρο. Για να δικαιολογήσουν τις ελλείψεις του ελληνικού κρατικού μηχανισμού κάποιοι, για να ενισχύσουν την άποψή τους περί «ελέγχου του καιρού», από κάποια σκοτεινά το δίχως άλλο συμφέροντα, κάποιοι άλλοι.

Δεν είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, τελικά.

Τελικά τι έγινε στο Ντουμπάι

Για να εξηγούμαστε: Η σπορά των νεφών (χημικές ουσίες δηλαδή που εμφυτεύονται στα σύννεφα για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις) είναι κάτι που όντως γινεται στην αραβική χώρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να προκαλέσει τέτοιο φαινόμενο. Η σπορά των νεφών δεν μπορεί να δημιουργήσει σύννεφα από το τίποτα. Η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επίσης έκανε σαφές ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επιχειρήσεις πριν από την καταιγίδα.

Οι τεράστιες βροχοπτώσεις οφείλονταν σε ένα κανονικό καιρικό σύστημα χαμηλής πίεσης, που εντάθηκε από την αντίθεση μεταξύ των θερμότερων θερμοκρασιών στο επίπεδο του εδάφους και των ψυχρότερων θερμοκρασιών ψηλότερα. Και η κλιματική αλλαγή το έκανε ακόμα πιο apocalyptic ως φαινόμενο. Και να δεις τι μας έχει για μετά…