Είναι οι Νύχτες Πρεμιέρας ό,τι καλύτερο συνέβη στην Αθήνα της COVID-19 εποχής; Ξεκάθαρα. Για 26η χρονιά, λοιπόν,  θα μετατρέψει τις βραδιές μας σε ιβέντ. Θα δεις τις ταινίες που θα σαρώσουν τα βραβεία, θα γελάσεις, θα τρομάξεις, θα συγκινηθείς, θα ερωτευτείς. Τι άλλο να κάνουν για σένα οι άνθρωποι του φεστιβάλ; Στα δώσαν όλα και έμειναν στον άσο.

Κι αν φοβάσαι να μπεις σε κλειστή κινηματογραφική αίθουσα, έχουν την λύση. Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2020, στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ 1 και ΟΠΕΡΑ 1, ενώ, ειδικά φέτος, θα φιλοξενήσουν με ασφάλεια τις προβολές και στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ και ΣΤΕΛΛΑ και την ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

Δεν μένεις στην Αθήνα; Μην σκας. Μια σειρά online προβολών σε ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα (online.aiff.gr) φτιάχτηκε για σένα φίλε σινεφίλ. Οι θεατές, από τη στιγμή που προαγοράζουν το εισιτήριό τους και ξεκινούν το online streaming της ταινίας (αφού πατήσουν play) έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να ολοκληρώσουν την προβολή.Γιούπι!

Έχουμε και αποκλειστικά νέα. Δυο ντοκιμαντέρ που διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αθηνά είναι ήδη τα αγαπημένα μας. “Στο Χαντάκι” θα δεις του πολίτες της Ρωσίας να τα χώνουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στο ντοκιμαντέρ “Οι Σκύλοι του Διαστήματος” ένα ζευγάρι ψάχνει τους απόγονους της Λάικα. Ψήθηκες;

ΣΤΟ ΧΑΝΤΑΚΙ / THE FOUNDATION PIT / KOTLOVAN (2020, Ρωσία, 71’)

Μια αλλόκοτη μόδα έχει προσφάτως συνεπάρει σημαντική μερίδα των Ρώσων, οι οποίοι ανοίγουν εκατοντάδες γιγαντιαίες τάφρους στο έδαφος όπου πρόκειται να θεμελιώσουν μελλοντικά κάποιο κτίσμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τεράστιοι λάκκοι μένουν για χρόνια κενοί, τροφοδοτώντας μοιραία τα δελτία ειδήσεων με πολυάριθμα κωμικοτραγικά περιστατικά. Φτιαγμένο από δεκάδες βίντεο του YouTube και on camera καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι τα χώνουν για κάθε πιθανό λόγο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το ντοκιμαντέρ του Αντρέι Γκριάζεφ συνιστά το ψυχογράφημα μιας βασανισμένης κοινωνίας η οποία νιώθει ότι διασύρεται και ταυτόχρονα την ζωντανή απόδειξη ότι δεν είναι απαραίτητο ένα μεγάλο μπάτζετ για να διηγηθείς μια επιδραστική και πέρα για πέρα αληθινή ιστορία.

ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ / SPACE DOGS (2019, Αυστρία / Γερμανία, 91’)

Ο θρύλος θέλει τη Λάικα, το πρώτο έμβιο ον που έστειλε ο άνθρωπος στο διάστημα, να επιστρέφει στη Γη σαν κομήτης για να συνεχίσει να τριγυρνά στους δρόμους της Μόσχας. Εκεί αναζητούν σήμερα οι Έλσα Κρέμσερ και Λέβιν Πίτερ τους απογόνους της διάσημης σκυλίτσας, με ποιητική διάθεση και ρετρό σφήνες ανέκδοτου αρχειακού υλικού από το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα. Και ό,τι παραδίδουν, είναι ένα πανέμορφο γράμμα αγάπης στα πλάσματα τα οποία, ανεξαρτήτως του πού τα φέρνει κάθε φορά η ανθρώπινη σκοπιμότητα, εκείνα μοιάζουν προορισμένα να περιπλανώνται αδιάκοπα. Από τη Γη ως το διάστημα.

To πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στον θερινό κινηματογράφο ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ (ώρα 20.30) και θα μεταδοθεί με live streaming στα social media του Φεστιβάλ.