Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας θα είναι ο Μπάμπης Στόκας, καταπώς αποκάλυψε ο ίδιος στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Μετά από πολλές τελευταίες συναυλίες με τους Πυξ Λαξ αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσει την τύχη του στις Ευρωεκλογές, αντλώντας έμπνευση, μπορεί και όχι αλλά μικρή σημασία έχει, από τον Γιώργο Αυτιά.

Ιδού το πώς ο δημοφιλής τροβαδούρος εξήγησε την απόφασή του: «Είχα πρόταση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κατέβω στις Ευρωεκλογές, το σκέφτηκα, το ένστικτό μου λέει να το δοκιμάσω. Δεν ξέρω τίποτα, δεν είμαι σε τίποτα μέσα από αυτά, είμαι καινούργιος με αγαθές προθέσεις. Νομίζω ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα. Η κατάσταση στη χώρα μας θέλει ανανέωση, νέα πρόσωπα».

Ένστικτο και άγνοια είναι σίγουρα ένα υποσχόμενο μείγμα για έναν επίδοξο πολιτικό. Κάτι που τον έκανε να προσπεράσει το «πού πας να μπλέξεις ρε φίλε» που του είπε με διάφορους τρόπους ο συνοδοιπόρος του στους Πυξ Λαξ, Φίλιππος Πλιάτσικας.

Ένα από τους δίσκους των Πυξ Λαξ λεγόταν «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί». Ας μην ανησυχεί ο Μπάμπης Στόκας σε περίπτωση που εκλεγεί. Στις Βρυξέλλες δεν έχει ποτέ ήλιο τον χειμώνα, με το ζόρι «φωτάει» το καλοκαίρι. Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Εμείς του ευχόμαστε κάθε επιτυχία, αλλά δεν θα τον ψηφίσουμε, να το ξέρει. Δεν θα μας το κρατήσει σίγουρα ο Μπάμπης Στόκας, άλλωστε έχει δείξει σαφώς πόσο cool είναι: «Πούλα με ακόμα μια φορά δεν με πειράζει», μας έχει σαφώς και ρητώς πει.

Για να εξιλεωθούμε ακόμα περισσότερο στα μάτια του, ερχόμαστε να του προτείνουμε τρόπους να κάνει προεκλογική καμπάνια μέσα από τα δικά του αγαπημένα τραγούδια, μέσα από τους δικούς του μουσικούς σταθμούς, διαλέγοντας μέσα από 30 και πλέον χρόνια γεμάτα από μεγάλες επιτυχίες.

Μπάμπης Στόκας: Οι Πυξ Λαξ στην Ευρωβουλή

Γιατί

Κάντε το εικόνα. Γκρο πλαν στο πρόσωπό του, καπνοί από πίσω (η αισθητική είναι 90s, όπως και το τραγούδι). Κοιτάει την κάμερα ο Μπάμπης Στόκας και αρχίζει να τραγουδάει:

«Κοίτα να δεις πως αλλάξαμε / Δες τη ζωή που ξεγράψαμε / Με μια ματιά, με μια κίνηση απλή / Ο εγωισμός σου, πάντα αυτός οδηγεί».

Ο «Χ» ψηφοφόρος, δεν μπορεί, θα λυγίσει. Μέσα από τη σκληρή (αυτό)κριτική, θα καταλάβει πόσα λάθη έκανε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, όλους αυτούς που ψήφισε και τον κατέστρεψαν. Και ότι χρειάζονται «νέα πρόσωπα στη Βουλή». Μπορεί« (ο Χ» ψηφοφόρος) να το έχει ακούσει 1 εκατομμύριο φορές στο παρελθόν, αλλά πού θα πάει, κάποια στιγμή θα γίνει πράξη η ανανέωση.  

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο

«Άγονη πλήξη μιας ζωής / δίχως έρωτα της ερημιάς μου τέρας/ της πόλης μου θηρίο μη με φοβάσαι». Κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει αυτός ο έντεχνος στίχος.

Και ως ψηφοφόροι έχουμε μάθει να ρίχνουμε το «βόλι» μας σε αυτούς που μας τα λένε ακατανόητα. Για κάποιο λόγο μας αρέσει. Ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο.

Ανόητες αγάπες και μια μυστική συνουσία

Μα έχει γραφτεί ποτέ πιο βαθιά πολιτικό τραγούδι; Το χάψαμε για χρόνια πως ήταν ερωτικό.

Όμως στην πραγματικότητα είναι όλη η ουσία της πολιτικής. Μέσα από ένα και μόνο στίχο. Πάμε όλοι μαζί: «Λόγια, λόγια, λόγια, λόγια ψευτικά…».

Γιατί σάμπως πάει πίσω αυτό; «Μια συνουσία μυστική / Μια συνουσία μυστική της διαφθοράς». Πόσο πιο αιχμηρό πολιτικό σχόλιο; Τόσο.