Οι φράουλες είναι της εποχής, αλλά την επόμενη φορά που θα βάλετε μία στο στόμα σας, καλύτερα να βεβαιωθείτε ότι έχει πλυθεί καλά, ειδικά αφού δείτε τι μπορείτε να βρείτε στην επιφάνειά της. Σε ένα πρόσφατο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, μια όμορφη, κατακόκκινη και γλυκιά φραουλίτσα τοποθετείται κάτω από ένα μικροσκόπιο και το κοντινό πλάνο που ακολουθεί, δείχνει τα μικρά ζουζουνάκια που σέρνονται σε όλη της την επιφάνεια. Ναι, αυτό το βίντεο έγινε viral όπως ακριβώς το αγριογούρουνο σε πάρκο της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν έντομα που ζουν -και γεννούν τα αυγουλάκια τους- στις φράουλες. Το φαινόμενο τράβηξε την προσοχή το 2020 λόγω μιας τάσης στο TikTok σχετικά με τη χρήση πλύσης με ξύδι και αλάτι για να τραβήξει τις προνύμφες έξω από τα φρούτα. Εντάξει, αυτό είναι ακραίο. Αν και δεν περιέχουν όλες οι φράουλες προνύμφες, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν έντομα όντως γεννούν τα αυγά τους μέσα στις φράουλες. 

«Αυτό το είδος είναι σε θέση να κάνει μια πολύ λεπτή τομή που δεν μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι και γεννά τα αυγά του εκεί μέσα», λέει η εντομολόγος Sriyanka Lahiri. «Όταν ο αγοραστής παίρνει το φρούτο, δεν μπορεί καν να δει ότι υπάρχει ένα αυγό επειδή είναι βαθιά μέσα στο φρούτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαφεύγει της ανίχνευσης και δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί ότι ένα φρούτο έχει προσβληθεί από έντομα».

Πριν όμως αρχίσετε να πετάτε τις φράουλες σας, να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατάποση των παρασίτων που κάνουν τις βολτούλες τους στις φράουλες θα προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στο στομαχάκι σας. Έτσι, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δικαιολογία «πονάει η κοιλιά μου» για να μην πάτε στη δουλειά. Η Lahiri σπεύδει επίσης να μας υπενθυμίσει ότι η πλήρης εξάλειψη όλων των εντόμων από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς την αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων. Δεν το θέλουμε αυτό. 

Οπότε, απλά θυμηθείτε να πλένετε καλά τα φρούτα σας πριν τα φάτε και σκεφτείτε ότι αυτά τα μικροσκοπικά έντομα δεν είναι επιβλαβή.

https://t.co/xQKSG04OYK