Εντάξει, δεν είπε αυτό που ακούσαμε από το χείλη του Στέλιου Πέτσα, αλλά και πάλι, τα «καμπανάκια» που χτυπάει η Παγκόσμια Τράπεζα ηχούν σχεδόν το ίδιο στα αφτιά μας. Σε νέα της έκθεση, έκανε γνωστό ότι ο πλανήτης μπορεί να  να οδηγηθεί προς μια παγκόσμια ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον επίμονο πληθωρισμό. Αχ αυτό το 2008, δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, βασίλισσας Ελισάβετ, Κίνα, Ευρωζώνη) επιβραδύνθηκαν κάπως απότομα και έτσι, ακόμα και με ένα απλό χτυπηματάκι στην οικονομία που μοιάζει με πύργο τζένγκα, θα έχουμε παγκόσμια ύφεση. Με λίγα λόγια, οι πλούσιοι θα πλουτίσουν και οι όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπε να «προσαρμοστούμε». Φανταστείτε να ζούσαμε και σε περίοδο πανδημίας. Οh, wait…

https://t.co/uTCuvqeKZ6

Όπως υποστηρίζει η αγαπημένη μας Τράπεζα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην πιο απότομη επιβράδυνσή της από το 1970 (δεν καταλάβαιναν τότε, κάπνιζαν περίεργα και άκουγαν ροκ), τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βυθίζεται με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες παγκόσμιες υφέσεις.

Έχουμε και λέμε. Oι συγχρονισμένες αυξήσεις επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο και οι σχετικές πολιτικές είναι πιθανό να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, αλλά μπορεί να μην επαρκούν για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα πριν από την πανδημία της νόσου Covid-19. Έτσι γράφει το Reuters, γιατί να μην το πιστέψουμε;

Ο επικεφαλής της Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, επισήμανε από πλευράς του ότι οι υπεύθυνοι χάραξης των οικονομικών πολιτικών (Βαρουφάκη ετοιμάσου, βγαίνεις) θα πρέπει να μετατοπίσουν την εστίασή τους από τη μείωση της κατανάλωσης στην ενίσχυση της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη δημιουργία πρόσθετων επενδύσεων και κερδών παραγωγικότητας.