Και έφτασε η στιγμή που «μεγάλωσες». Που θα κληθείς να επιλέξεις τις σπουδές σου. Μια απόφαση που εν πολλοίς θα καθορίσει το μέλλον σου τα επόμενα χρόνια. Ναι, δεν πρόκειται για μια εύκολη απόφαση, όμως οι δυσκολίες της να μην ελλοχεύουν εκεί όπου ίσως νομίζεις. Πλέον είναι εύκολη η πρόσβαση σε έρευνες και στοιχεία για την αγορά εργασίας και υπάρχουν τα εργαλεία ώστε να επιλέξεις έναν κλάδο σπουδών ο οποίος θα έχει ζήτηση τα επόμενα χρόνια, ακόμα και αν μιλάμε για μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό μεταβλητότητας και αβεβαιότητας. Η δυσκολία της απόφασης που καλείσαι να πάρεις κρύβεται αλλού: Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εσύ θα έχεις θωρακιστεί με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αξίες που θα σε προετοιμάζουν για κάθε πιθανό μέλλον; Και αν, είσαι σίγουρος ότι έχεις βρει τον κατάλληλο εκπαιδευτικό φορέα στους κόλπους του οποίου θα τις καλλιεργήσεις και θα τις αναπτύξεις; Και εδώ ίσως έρχεται το σημαντικότερο ερώτημα και αυτό με την μεγαλύτερη δυσκολία: η ακαδημαϊκή κοινότητα της οποίας θα γίνεις μέλος είναι σε θέση να σε εμπνεύσει με το όραμά και να σου εμφυσήσει την αξία της ευελιξίας, της συνεχούς προσπάθειας και της σταθερής προσήλωσης στο μέλλον και την καινοτομία;

Η σημασία του Futureproof

Οργανικό κομμάτι ενός ιστορικού και πρωτοπόρου εκπαιδευτικού οργανισμού (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας), το Deree θέτει ως προτεραιότητα όλες οι εκπαιδευτικές ενέργειες, πρωτοβουλίες και offerings να δίνουν πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Κυρίως, να θωρακίζει τους σπουδαστές του με τα κατάλληλα εφόδια (γνωστικά και συναισθηματικά) προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε κάθε πιθανόν μέλλον. Για την κοινότητα του Deree το Futureproof δεν είναι απλώς ένα buzzword, αλλά μια έννοια που συνοψίζει και επικαιροποιεί τις αξίες και το όραμα τις μακροχρόνιας ιστορίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.

«Οι καθηγητές επιλέγουν τις κατάλληλες καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση, ευθυγραμμισμένες με τις γνώσεις και δεξιότητες που προδιαγράφονται στο σχεδιασμό του προγράμματος. Επίσης, οι καθηγητές βρίσκονται δίπλα στους σπουδαστές, γνωρίζουν τις κλίσεις τους αλλά και τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης», εξηγεί ο Dr. Εμμανουήλ Βαρούχας, Head of Department & Associate Professor του Major Management Information Systems. Το πρόγραμμα του οποίου προΐσταται προετοιμάζει μελλοντικούς απόφοιτους να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της παγκοσμιοποιημένης ανάγκης «για νέους επιστήμονες οι οποίοι θα ηγηθούν του ψηφιακού μετασχηματισμού στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Η ανάπτυξη τεχνολογικών και διοικητικών δεξιοτήτων είναι αναγκαία συνθήκη για να τοποθετηθούν οι απόφοιτοι στο χάρτη της αγοράς εργασίας. Όμως οι δεξιότητες που αποκτούν οι απόφοιτοι στην προφορική και γραπτή επικοινωνία, στην αυτοδιαχείριση και ομαδική εργασία, στη μη εποπτευόμενη μάθηση, στην ανάλυση και σύνθεση προς επίλυση προβλημάτων και στην κριτική και υπολογιστική σκέψη, θα τους καταστήσουν πραγματικά future proof».

Από τη δική της σκοπιά, εκείνη της σπουδάστριας, η κυρία Μαρίνα Δουνδουλάκη, περιγράφει πώς το Deree προσφέρει και αναπτύσσει συστηματικά μεθόδους προκειμένου οι σπουδαστές του να κατακτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες εκείνες που θα τους προετοιμάσουν αποτελεσματικά για τις μελλοντικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας. «Κατά τις σπουδές του ένας φοιτητής/τρια, καλείται να συμμετάσχει σε πολλά διαφορετικά συστήματα αξιολογήσεων, με σκοπό την καλύτερη αφομοίωση των γνώσεων: από ομαδικές δραστηριότητες, μέχρι και υβριδικά συστήματα μαθημάτων, που βοηθούν ανά τον τύπο και το είδος του κάθε μαθήματος» και συμπληρώνει πως το περιβάλλον του Deree αποτελεί μια σταθερή και διαρκώς εξελισσόμενη «πηγή έμπνευσης και ακαδημαϊκής αριστείας».

Η ίδια είναι τελειόφοιτη στο Major της Επικοινωνίας (Communication), με ειδίκευση στην Διαφήμιση και τις Δημόσιες Σχέσεις, και έχει ήδη εργαστεί ως assistant σε τρία διαφορετικά γραφεία. Παράλληλα έχει κάνει την πρακτική της στην Αμερικανική Πρεσβεία στο τμήμα του Public Diplomacy. Ακόμη, μέσω της συμμετοχής της στις Ημέρες Καριέρας, είχε την ευκαιρία να κάνει συνεντεύξεις με διάφορες εταιρίες, και να αποκτήσει τριβή με επαγγελματικές έννοιες, οι οποίες της ήταν εντελώς άγνωστες.

Τι έχει όμως να πει για γνώσεις και δεξιότητες που θωρακίζουν ένα κορυφαίο στέλεχος της αγοράς; Η κυρία Μπέσσυ Αρβανιτάκη, Treasury and Risk Manager στη Nestlé Ελλάς, ανήκει στην κοινότητα των alumni του Deree. Αποφοίτησε το 1993 και έκτοτε έχει διαγράψει μια πολυετή και επιτυχημένη καριέρα στον κλάδο του Accounting & Finance. «Για εμένα το Deree, αποτέλεσε την πρώτη μου επιλογή σπουδών γιατί ακριβώς πίστευα ότι θα αποκτήσω μία ισχυρή βάση ακαδημαϊκής γνώσης ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσα να αναπτύξω δεξιότητες που θα ήταν απαραίτητες σε κάθε επαγγελματική πρόκληση», σημειώνει.

Είναι μάλιστα απόλυτα πεπεισμένη ότι η επαγγελματικής σταδιοδρομία δεν θα είχε την ίδια εξέλιξη αν δεν είχε φοιτήσει στο Deree. Όπως παραδέχεται «Δεν θα είχα αναπτύξει τα απαραίτητα εφόδια για να αναλάβω ρόλους σημαντικής ευθύνης και να διαχειριστώ με επιτυχία απρόβλεπτες και πρωτοφανείς καταστάσεις για την εταιρεία μου , όπως τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την διαχείριση της πανδημίας».

Futurerproof σημαίνει σπουδές με όραμα

Το Futureproof συμπυκνώνει στον πυρήνα του όλα εκείνα που καθιστούν το Deree πρωτοπόρο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Deree, αλλά και το σύνολο των εκπαιδευτικών ενεργειών καλλιεργούν το πνεύμα της συνεχούς προσπάθειας και της συνεργασίας μέσω των οποίων κατακτάται ουσιαστικά και σε βάθος η Γνώση. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η κυρία Αρβανιτάκη, «το Deree αποδείχτηκε ένα περιβάλλον το οποίο ενθάρρυνε την διαρκή μάθηση, ακόμα και σε αντικείμενα που δεν είχαν σχέση με την κατεύθυνσή μου, την συμμετοχή σε σύνθετα projects μαζί με συμφοιτητές μου από άλλους τομείς σπουδών και το πιο σημαντικό την υιοθέτηση και επιβράβευση συμπεριφορών που βασίζονταν σε αξίες και στο ομαδικό πνεύμα».

Τις ίδιες πτυχές τονίζει και η κυρία Δουνδουλάκη που η καθημερινότητα είναι οργανικά ενταγμένη στην ακαδημαϊκή ζωή του Deree. «Θεωρώ πως ένας/μία φοιτητής/φοιτήτρια πρέπει να εκμεταλλεύεται όλες τις παροχές που διαθέτει το Deree. Από τον ακαδημαϊκό τομέα, μέχρι και την ενεργή συμμετοχή στη φοιτητική ζωή (student clubs, societies, study abroad program, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.) καθώς και την αξιοποίηση του Γραφείου Καριέρας που προετοιμάζει τους φοιτητές για τις συνθήκες εργασίας». Μέσω της αξιοποίησης όλων αυτών των παροχών θεωρεί ότι οι φοιτητές «είναι σαφέστατα καλύτερα προετοιμασμένοι για την επαγγελματική τους πορεία».

Στα παραπάνω ο Dr. Βαρούχας συμπληρώνει ότι οι σπουδαστές «μέσω της εθελοντικής συμμετοχής τους στις δραστηριότητες της φοιτητικής κοινότητας, εξασκούν επαγγελματικές δεξιότητες, όπως ηγεσία και ομαδική εργασία.Παράλληλα, προσθέτει πως «συνεργάζονται σε κοινά προγράμματα και εκδηλώσεις του Κολλεγίου όπως το Business Week φόρουμ και το Internet Security Day, όπου διεθνώς αναγνωρισμένοι ηγέτες μοιράζονται την εμπειρία τους με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στις παραπάνω δραστηριότητες που οργανώνονται και πραγματοποιούνται από τους σπουδαστές, οι καθηγητές έχουν συμβουλευτικό ρόλο».

Futureproof σημαίνει σπουδές που εξελίσσονται

Η εξέλιξη, η διαρκής αξιολόγηση, η ανοιχτή επικοινωνία διδασκόντων και σπουδαστών και η σταθερή προσήλωση στο μέλλον είναι πυλώνες όλων των επαιδευτικών προγραμμάτων του Deree. «Οι σπουδαστές ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση των ωρών γραφείου, όπου μπορούν να δουν τις εξετάσεις και τις αξιολογήσεις τους, σημειώνει ο Dr. Βαρούχας. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η σχέση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα όρια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς «οι σπουδαστές στηρίζονται στους καθηγητές τους για παροχή συμβουλών για ποικιλία θεμάτων, όπως επιλογές σταδιοδρομίας και μεταπτυχιακών σπουδών». Η διαρκής εξέλιξη είναι στόχος και για το διδακτικό προσωπικό, το οποίο, όπως εξηγεί ο Dr. Βαρούχας, «συνεχώς εμπλουτίζει το διδακτικό υλικό και εφαρμόζει σύγχρονες διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας ώστε να υποστηρίξει το μαθησιακό περιβάλλον πιο αποτελεσματικά».

Τη σημασία και τη σπουδαιότητα των ανοιχτής και απόλυτα λειτουργικής επικοινωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ξεχωρίζει και η κυρία Δουνδουλάκη, η οποία  σημειώνει ότι με το πέρασμα των χρόνων το Deree έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει φοιτητικά όργανα που δίνουν φωνή στους φοιτητές. «Συγκεκριμένα, υπάρχει η Ένωση φοιτητών του Deree μέσω της οποίας κάθε φοιτητής μπορεί και επίσημα να μεταφέρει τις ιδέες του», σημειώνει και προσθέτει πως  «τα Student Societies του κάθε Major επίσης συμβάλλουν στο να υπάρχει πάντα μια επίσημη εκπροσώπηση σε ότι αφορά τα ακαδημαϊκά ζητήματα που μπορεί να παρουσιαστούν».

Λένε ότι μέλλον δεν περιμένει -και έχουν δίκιο. Η προετοιμασία για κάθε πιθανό μέλλον περνά μέσα από στέρεη γνώση και από δεξίοτητες που συνεχώς ανανεώνονται και αναβαθμίζονται. Σημασία δεν έχει να προλάβεις το μέλλον, αλλά να βρεθείς ένα βήμα μπροστά και να συντονιστεί αυτό μαζί σου. Οι σπουδες στο Deree ανοίγουν μια πύλη προς το μέλλον και σου παρέχουν όλα τα εφόδια ώστε να τη διαβείς με επιτυχία.