Καλεσμένη στην εκπομπή του OPEN, “Καλοκαίρι #not” βρέθηκε η Μαρία Ιωαννίδου, καλούμενη να σχολιάσει τα της φυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη. Στην τηλεφωνική της επικοινωνία με το πάνελ της εκπομπής, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “δεν είναι μια χαρούμενη μέρα” αυτή, μιας και η χώρα έχασε τον πιο σπουδαίο ηθοποιό της γενιάς του. Επιπλέον, τόνισε πως τα περιστατικά κακοποίησης που ήρθαν στο φως μέσα από το ελληνικό me too δεν πρέπει να μαυρίζουν στο θέατρο γιατί και την ίδια την παρενόχλησε ο Πέτρος Φιλιππίδης, αλλά δεν τη βίασε, ωστόσο “με βίασε κι ο θείος μου εμένα, τι να κάνουμε τώρα, αυτά είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση. 

Συγκεκριμένα, η Μαρία Ιωαννίδου ανέφερε: «Δεν είναι μία χαρούμενη μέρα. Αυτό θα γινόταν έτσι κι αλλιώς. Έπρεπε να πάει φυλακή. Θα ήθελα να ακούσω τι έχει να πει ο Πέτρος. Δεν μπορεί, κάτι θα έχει να πει. Σίγουρα ο Πέτρος που γνώρισα εγώ, γιατί τον γνώρισα στο σίριαλ “Δροσουλίτες” πριν από 20 χρόνια, δεν ήταν αυτός. Ο Πέτρος έχει ανάγκη από ψυχολόγο, είναι άρρωστος, έχει διαστροφή», εγείροντας τη διαφωνία των δημοσιογράφων. Συνεχίζοντας, είπε πως “σίγουρα  θα πήγαινε φυλακή. Από την άλλη, πρέπει να τονίζουμε και να λέμε ότι χάνουμε τον πιο σπουδαίο ηθοποιό της γενιάς του. Πονάω πολύ για τη γυναίκα του την Ελπίδα που την ξέρω προσωπικά. Πονάω πιο πολύ ακόμα για τον γιο του. Πονάω γιατί λεκιάζουμε και βρωμίζουμε το θέατρο. Κι επέτρεψε μου να ξέρω – είμαι καθηγήτρια σ δραματική σχολή και με παίρνουν μαθήτριές μου και μου λένε “δεν θα έρθω, δεν με αφήνει η μητέρα μου”. Το θέατρο δεν φταίει επειδή υπήρξαν τρεις – τέσσερις διεστραμμένοι άρρωστοι”.

Μιλώντας για τη γνωριμία της για τον ηθοποιό που κατηγορείται για απόπειρες βιασμού και βιασμό, είπε: «Γνώρισα τον Πέτρο. Είχε μια περίεργη αδυναμία στις γυναίκες. Να το πω λαϊκά, μου την έπεσε κι εμένα. Αλλά βρήκα έναν τρόπο και το ισορρόπησα. Το λέω κομψά. Απλώς δεν με βίασε. Με βίασε κι ο θείος μου εμένα, τι να κάνουμε τώρα, αυτά είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση». Συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Τι φταίει το θέατρο; Έχει λερωθεί, έχει λεκιαστεί
«Ο Λάμπρος είπε ότι είναι μια χαρούμενη μέρα. Ρωτάει τη γυναίκα του, ρωτάει το παιδί του; Ο Πέτρος πέθανε, τι άλλο θέλετε; Είμαι στο θέατρο από 6 ετών, έχω το δικαίωμα να μιλάω. Θέλω να λέτε ότι το θέατρο δεν είναι έτσι. Τα νέα παιδιά με κοροϊδεύουν, μου βγάζουν γλώσσα, μου λένε “τέτοια κάνετε στο θέατρο;”», ανέφερε, έχοντας προκαλέσει τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων της εκπομπής. 

Αυτό το κείμενο δεν θα αποτελέσει μια εκ νέου καταγραφή των αυτονόητων, ούτε σχολιασμό για το πώς ο βιασμός κανονικοποιείται και αντιδράσεις των θυμάτων του προβάλλονται ως “υπερβολικές” από δημόσια πρόσωπα σε τηλεοπτικούς δέκτες. Θα πούμε πως λυπόμαστε πραγματικά για την κακοποίηση που έχει υποστεί η Μαρία Ιωαννίδου. Λυπόμαστε βαθειά και αυτή η λύπη εντείνεται όσο συνειδητοποιούμε πως η κακοποίηση αυτή δεν μεταβολίστηκε τουλάχιστον σε ενσυναίσθηση.