Η αποτοξίνωση από τα social media και τον ψηφιακό κόσμο γενικότερα, είναι σαν την πρώτη μέρα που αποφασίζεις να κόψεις το κάπνισμα. Νομίζεις ότι είναι εύκολο, δεν αντιλαμβάνεσαι γιατί κάποιοι το κάνουν τόσο μεγάλο θέμα και όταν αρχίζεις αντιλαμβάνεσαι πως δε θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο. Σε άλλα νέα, δεν ξέρεις πόση επιμονή χρειάζεται το digital detox αν δεν το επιδιώξεις. Η εταιρεία Reviews.org, πάντως φαίνεται να το ξέρει ήδη, μιας και προκαλεί τον κόσμο να μείνει για μια μέρα μακριά από την τεχνολογία και τον αμείβει με 2.000 ευρώ αν τα καταφέρει.

«Εάν έχετε την επιθυμία να απομακρύνετε τις συσκευές σας για μια ημέρα, αλλά εξακολουθείτε να έχετε την ανάγκη να πληρωθείτε, αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για εσάς». Αυτή είναι η πρόκληση που θυμίζει λίγο αγγελία, αλλά ουσιαστικά είναι ένα πείραμα με καθόλου σίγουρα αποτελέσματα, αν σκεφτείς πως το να καταφέρει κανείς να μείνει όντως μακριά από την τεχνολογία για μια ολόκληρη μέρα, είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται.

Η Reviews.org είναι μια εταιρία που δοκιμάζει οικιακές υπηρεσίες και προϊόντα και προκαλεί τους εθισμένους στην τεχνολογία να κάνουν μια μίνι αποτοξίνωση από τις οθόνες και τον ψηφιακό κόσμο για 24 ώρες, με την επιτυχία του ρίσκου τους να αξίζει 2.000 ευρώ. Σε άλλα νέα, όποιο tech freak καταφέρει να μείνει μακριά από τηλεόραση, video games, υπολογιστή, έξυπνα ρολόγια, συσκευές και προφανώς τηλέφωνο και άρα social media, θα κερδίσει τα πιο εύκολα (ή και δύσκολα) λεφτά της ζωής του.

Η εταιρία θέτει πρώτα κάποια ερωτήματα σε ένα είδος συνέντευξης ώστε να ξέρει ποιος είναι πραγματικά κατάλληλος για την πρόκληση. «Ήθελες πάντα να κερδίσεις διαγωνισμούς στην πραγματική ζωή, αλλά είσαι πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να νικήσεις σε βίντεο παιχνίδια όπως Mario Kart και Mortal Kombat; Γνωρίζεις κάπως υπερβολικά πολλά πράγματα για τους παλιούς γνωστούς σου από τα social media;»: αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις με τις οποίες η Reviews.org προσπαθεί να εντοπίσει τα πραγματικά tech freaks.  Ιδανικός υποψήφιος; Όποιος αντέχει στ’ αλήθεια την πρόκληση του digital detox.

Όσοι επιλεχθούν, θα κληθούν να μείνουν μακριά από κάθε συσκευή (εξαιρούνται οι φούρνοι μικροκυμάτων). Θα τους σταλούν χρηματοκιβώτια στα οποία θα κλειδωθούν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές τους για 24 ώρες, ενώ θα λάβουν και μια δωροεπιταγή 200 ευρώ για να προμηθευτούν κάποια βασικά, όπως γραφομηχανή αντί για υπολογιστή.

Η εταιρεία μπήκε σε αυτή τη διαδικασία, καθώς στην εποχή της πανδημίας ο χρόνος που περνάμε μπροστά από τις οθόνες έχει αυξηθεί δραματικά, όχι μόνο για να περάσει η ώρα ή σερφάροντας social media, αλλά και λόγω της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.   

Σύμφωνα με μια έκθεση το 2019 που είχε διεξάγει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Common Sense Media, οι έφηβοι στις ΗΠΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο πάνω από 7 ώρες την ημέρα σε μέσα οθόνης μόνο για ψυχαγωγία.

«Έχουμε την αίσθηση ότι κάποιος εκεί έξω χρειάζεται ένα διάλειμμα», έγραψε το Reviews.org.

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς το σκεφτόμαστε σοβαρά.