Η Vo είναι μια μικρή πόλη στη Veneto της βόρειας Ιταλίας. Εκεί, εντοπίστηκε το πρώτο ευρωπαϊκό θύμα της COVID-19. Ήταν η πρώτη περιοχή στην Ιταλία που κηρύχθηκε “κόκκινη” και μετά την ανακάλυψη της πρώτου κρούσματος τον Φεβρουάριο του 2020, δεν επιτρεπόταν σε κανέναν η είσοδος ή η έξοδος. Ευτυχώς για τους κατοίκους της Vo, είχαν μαζί τους έναν καθηγητή μικροβιολογίας στο αυστηρό lockdown της περιοχής. 

Ο Andrea Crisanti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Padua, πρόσφερε τις υπηρεσίες του και δέχτηκε να εξετάσει και τους  3.100 πολίτες στο ξεκίνημα, πριν φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Το 95% των κατοίκων, συμφώνησε να εξεταστεί από τους οποίους οι εκατό βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθούν σε αυστηρή απομόνωση. 

Το lockdown ήταν επιτυχημένο όσον αφορά την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και αυτή η μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί αργότερα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, το lockdown το θεωρούμε πλέον δεδομένο. Οι πολίτες υποβλήθηκαν επίσης σε δοκιμές έξι μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2020, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό.

Ο φωτογράφος Matteo de Mayda φωτογράφησε την πόλη από τον καιρό που κηρύχθηκε κόκκινη περιοχή και συνέχισε να τη φωτογραφίζει κατά το πρώτο lockdown μέχρι και ένα χρόνο αργότερα, όταν Vo έφτασε να γίνει σε ένα από τα πιο ασφαλή μέρη της Ιταλίας. 

Ο De Mayda ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και στις φωτογραφίες του διακρίνουμε την διαδικασία επούλωσης της πόλης, τις πρώτες δοκιμές, τις εθελοντικές προσπάθειες, τον έλεγχο των πολιτών της Vo για αντισώματα, καθώς και τους κατοίκους που εξακολουθούν να αγωνίζονται με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού.