Η προσπάθεια του Ισπανού ράπερ Πάμπλο Χασέλ να αποφύγει τη σύλληψη δεν πέτυχε. Παρά το γεγονός ότι κλείστηκε σε πανεπιστήμιο, μαζί με υποστηριχτές του, για να προστατευτεί, εν τέλει συνελήφθη. Η αστυνομία της Καταλονίας μπήκε στο πανεπιστήμιο της Λέιδα και τον συνέλαβε.

Ο Χασέλ έχει καταδικαστεί σε 9 μήνες φυλάκιση για εξύμνηση της τρομοκρατίας και δυσφήμιση του στέμματος και των θεσμών, λόγω κάποιων αναρτήσεων στο Twitter, καθώς και στίχων του εναντίον της μοναρχίας και της αστυνομίας. Η αστυνομία ανέμενε την παράδοσή του από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο ο ίδιος αψήφησε την εντολή αυτή και κλείστηκε στο πανεπιστήμιο. Μαζί του και κάποιοι υποστηριχτές του. Τελικά, η αστυνομία εισήλθε στον χώρο και τον οδήγησε εκτός του ιδρύματος. Ο ίδιος, πριν οδηγηθεί σε κοντινή φυλακή, στην οποία και θα εκτίσει την ποινή του, φώναξε:

«Δε θα μας φιμώσουν ποτέ. Θάνατος στο φασιστικό κράτος».

Η σύλληψη του Πάμπλο δεν έχει περάσει στα ψιλά γράμματα. Ούτε καν κοντά. Το βράδυ της Τρίτης, έγιναν διαμαρτυρίες σε πόλεις ολόκληρης της Ισπανίας. Στη Βαρκελώνη, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα, με πανό που έγραφαν «Ελευθερώστε τον Πάμπλο». Επεισόδια προκλήθηκαν μεταξύ των διαμαρτυρώμενων και των αστυνομικών δυνάμεων, με μια γυναίκα να τραυματίζεται σοβαρά στο μάτι μετά από επιθέσεις αστυνομικών.

https://twitter.com/hashtag/LlibertatPabloHasel?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Εν τω μεταξύ, πάνω από 200 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Πέδρο Αλμοδοβάρ και Χαβιέ Μπαρδέμ, έχουν υπογράψει αίτηση κατά της φυλάκισης του ράπερ. «Η δίωξη των ράπερ, των χρηστών του Twitter, των δημοσιογράφων και άλλων εκπροσώπων του πολιτισμού και της τέχνης για την προσπάθεια άσκησης της ελευθερίας της έκφρασης έχει γίνει αδιάκοπη», έγραψαν. Με τη σειρά της, η Διεθνής Αμνηστία, σε ανάρτησή της για τη σύλληψη του Χασέλ, έκανε λόγο για «φριχτά νέα» για την ελευθερία του λόγου στην Ισπανία. Ο ίδιος ο Χασέλ, λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του, έγραψε στο Twitter πως θα πάει στη φυλακή «με το κεφάλι ψηλά», σε περίπτωση που τον συλλάμβαναν.

«Δε μπορούν να μας επιβάλουν τι μπορούμε να πούμε, τι μπορούμε να νιώσουμε ή τι μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε ακόμη, συμπληρώνοντας επέλεξε να μη διαφύγει στο εξωτερικό.