Σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως καταλαβαίνετε και ίσως έχετε συνηθίσει να ακούτε τον τελευταίο καιρό, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

Μέρα με τη μέρα, οι μεταλλάξεις του ιού, -ιδιαίτερα αυτή της βρετανικής- αυξάνονται και έτσι η κυβέρνηση όπως και η Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έχουν σημάνει συναγερμό. Χθες, η Θεσσαλονίκη τέθηκε σε καθεστώς κόκκινου συναγερμού αφού εντοπίστηκε κρούσμα του μεταλλαγμένου νοτιοαφρικανικού στελέχους σε ιερέα. Τις τελευταίες ημέρες, επίσης, έχει παρατηρηθεί αύξηση της εισαγωγής ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Από χθες, μάλιστα, τρεις ακόμη περιοχές της χώρας έγιναν «κόκκινες». Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου. Η κατάσταση στην Αττική, η οποία ανήκει από την Παρασκευή στις «κόκκινες» περιοχές, δεν είναι καλή αλλά σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, «δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις κόκκινες περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση».

Οι συνθήκες αυτές, όμως, είναι μεταβαλλόμενες και το να κλείσουν και πάλι τα σχολεία είναι ένα υπαρκτό σενάριο. Ακόμα και το ολικό lockdown όπως ήταν αυτό του περυσινού Μαρτίου έχει πέσει στο τραπέζι και δεν θα έπρεπε να μας προκαλέσει εντύπωση αν αυτό συμβεί. Για να είμαστε ειλικρινείς, τίποτα πια δεν μας προξενεί εντύπωση, ούτε και το ενδεχόμενο να σερφάρουμε πάνω στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.