Είσαι απ’ αυτούς που λένε: “Τι να προλάβεις να δεις σε μια ταινία;”. Είσαι από κείνους που λένε: “Πού να ξεκινάμε τώρα ολόκληρη σειρά;”. Είμαι απ’ αυτούς που ψήνονται να σε βοηθήσουν. 

Η λύση στο πρόβλημά σου αδερφέ λέγεται μίνι-σειρά. Mέτρον άριστον! Ούτε τεράστια ούτε μικρή, ούτε κουραστική ούτε σύντομη, σ’ αφήνει να πάρεις ανάσα αλλά όχι και να χασμουρηθείς. Το λοιπόν, δώσε βάση στα λεγόμενά μου και τσέκαρε παρακάτω 6 μίνι σειρές των τελευταίων ετών, που θα σε κάνουν να περιμένεις πια τα Emmy περισσότερο απ’ τα Όσκαρ. Τα Όσκαρ; Ποια Όσκαρ…

The Night Of (HBO, 2016)

To φιλόδοξο “remake” του βρετανικού ‘Criminal Justice’ άργησε 4 χρόνια, πέρασε 40 κύματα. Στο ρόλο του δικηγόρου αρχικά ο Τζέιμς Γκαντολφίνι, κατόπιν ο πολύς Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τελικά ο ιδιαίτερος Τζον Τουρτούρο. Αποτέλεσμα; Ένα εξαιρετικό σεναριακό μείγμα θρίλερ, μυστηρίου, δικαστικού και φυλακής. Σκηνοθεσία που θυμίζει πότε ‘Prison Break’ και πότε ‘Primal Fear’, κι ένας Τουρτούρο που έσβησε κάθε Γκαντολφίνι και κάθε Ντε Νίρο απ’ το μυαλό μας. Σούμα: Σκοτεινό, παράξενο, γοητευτικό, υπέροχο!

 

The Night Manager (BBC one, 2016)

Πιθανότατα η καλύτερη μίνι σειρά του είδους της και πολύ λογικά, αφού είναι φτιαγμένη με τα καλύτερα υλικά. Βασισμένη σε βιβλίο του μετρ της κατασκοπικής περιπέτειας Τζον Λε Καρέ (Tinker Tailor Soldier Spy), έχει τον Χιού Λόρι να ζωγραφίζει έναν υπέροχο κακό, την Ελίζαμπεθ Ντεμπισί να γοητεύει με δροσερή μελαγχολία και τον Τομ Χίντλστον να αποδεικνύει για πoιο λόγο πρέπει να είναι ο επόμενος Τζέιμς Μποντ. ΠΡΕΠΕΙ.

 

Genius (FOX, 2017)

Για το ‘Genius’ τα ‘χουμε ξαναπεί εδώ μέσα. Το ‘Ένας Υπέροχος Άνθρωπος’ του Ρον Χάουαρντ, σε μίνι σειρά, με… άλλον υπέροχο άνθρωπο! Πιο απλά, η δια χειρός National Geographic βιογραφία του Αϊνστάιν είναι ένα φευγάτο μάθημα φυσικής, μια εμπνευσμένη πορεία προς το όνειρο, ένα αντί (-ρατσιστικό, -δογματικό, -φασιστικό) δράμα εποχής, κι ένα ερμηνευτικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στον νέο (Τζόνι Φλιν) και τον παλιό (Τζέφρι Ρας) Αϊνστάιν. Ένα μπρα-ντε-φερ που τελικά το κερδίζει (γνώμη μου!) η υπέροχη Σαμάνθα -Μιλέβα Μάριτς- Κόλεϊ. 

 

The People V. O.J. Simpson: American Crime Story (FX, 2016)

H περίφημη υπόθεση του διάσημου ποδοσφαιριστή και ηθοποιού (…τέλος πάντων!) O.J.Simpson, που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και του εραστή της. Η περίφημη υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας έναν άγνωστo συνήγορο: έναν κάποιο Ρόμπερτ… Καρντάσιαν! Η υπόθεση που είχε ως παράπλευρη απώλεια τον όλεθρο που ακούει στο όνομα “Καρντάσιανς”, γίνεται μια μίνι-σειρά που σε κάνει να σκέφτεσαι πως… ε, αν αυτό ήταν το τίμημα, χαλάλι η Κιμ και η μισόχαζη (πάμπλουτη) οικογένειά της!

https://www.youtube.com/watch?v=X7jwUVj0hHE

 

Big Little Lies (HBO, 2017)

Προσέχεις ποτέ τον σκηνοθέτη μιας σειράς; Σχεδόν ποτέ. Σχεδόν, αφού μερικές φορές ο τύπος δεν σ’ αφήνει να μην τον προσέξεις. Μια απ’ αυτές τις φορές είναι κι αυτή. Ο Ζαν Μαρκ Βαλέ (Dallas Buyers Club) παίρνει ένα πανούργο σενάριο που ισορροπεί ανάμεσα στο έγκλημα, το μυστήριο και το κοινωνικό σχόλιο, και σκηνοθετεί γεμάτος ιδέες, όρεξη και δημιουργικό στυλ. Φυσικά έχει την τύχη να σκηνοθετεί τις (υπόκλιση παρακαλώ): Νικόλ Κίντμαν, Ριζ Γουίδερσπουν, Λόρα Ντερν. Αν αναρωτήθηκες ποτέ “πώς στην ευχή φτιάχνεται μια once in a lifetime μικρή σειρά”, μόλις διάβασες πώς.

https://www.youtube.com/watch?v=7oiM_sDhkiY

  

And Then There Were None (Lifetime, 2015)

To απίθανο θρίλερ της Κυρίας Αγκάθα Κρίστι, έχει κακοποιηθεί μπόλικες φορές στη μεγάλη οθόνη, και μάλλον γι’ αυτό αποφάσισε να ‘ρθει στη μικρή. Κι εκεί βρήκε επιτέλους το καστ που του αρμόζει, το βάθος που έψαχνε, την ατμόσφαιρα ακαδημαϊκού θρίλερ που έτσι κι αλλιώς κατακλύζει το βιβλίο. Με τον Τσαρλς Ντανς (πού ‘σαι ρε Τάιγουιν Λάνιστερ;) και τον Σαμ Νιλ μεταξύ άλλων, οι (εν Ελλάδι) ‘Δέκα Μικροί Νέγροι’ του 2015 είναι οι καλύτεροι που είδαμε ποτέ. Ακόμη κι αν κάπου κάπου η φαντασία και οι προσθήκες θα μπορούσαν και να λείπουν…