Σε μια random παιδική χαρά, μια random ημέρα της εβδομάδας, μια μαμά (ή μπαμπάς) ακούγεται να φωνάζει: «Υάκινθε-Μάξιμε πάρε την Ιόλη-Δανάη και ελάτε να ντυθείτε να πάμε πίσω σπίτι». Αν κατοικείς στην Αθήνα και είσαι «φρεσκομάνα-φρεσκοπατέρας» έχεις την αίσθηση πως όλα εκείνα τα ονόματα με τα οποία μεγάλωσες ως δεδομένο πως θα έχουν τουλάχιστον 50 φίλοι ή γνωστοί σου (Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Μαρία, Ελένη και πάει λέγοντας) τείνουν να εξαφανιστούν από τη νέα γενιά…

Κάνουμε τελικά μεγάλο λάθος, είναι ο ορισμός του «τα φαινόμενα απατούν». Ναι, όντως έχουν ανεβεί πολύ αριθμητικά σε σχέση με άλλοτε τα κάποτε περίεργα, ασυνήθιστα πιο σωστά., ονόματα. Επίσης, όλοι και περισσότεροι νέοι γονείς αντιστέκονται σε αυτό που κάποτε ήταν αδιαπραγμάτευτο, πως δηλαδή το εγγόνι θα πάρει το όνομα του παππού ή της γιαγιάς, και επιλέγουν απλώς κάτι που τους αρέσει για τα παιδιά τους.

Έλα όμως που τα παραδοσιακά «κάστρα» όχι μόνο ακόμα βαστάνε γερά, αλλά οδηγούν σταθερά και πάντα τις εξελίξεις. Στη λίστα με τα συχνότερα ονόματα που δόθηκαν στα παιδιά που γεννήθηκαν στο διάστημα 2020-2022 συνολικά στην Ελλάδα και ανά νομό, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, καταδεικνύεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πως τα πράγματα, κατά βάση, είναι ακόμα όπως τα μάθαμε. Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Μαρία, Ελένη και πάει λέγοντας, δηλαδή…

Δες αναλυτικά τη λίστα με τα πιο δημοφιλή ονόματα στην Ελλάδα την περίοδο 2020-22

Πώς εξηγείται αυτό; Αρχικά, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. ‘Η πιο σωστά, μπορεί στην Αθήνα να κατοικεί η μισή Ελλάδα, αλλά δεν σημαίνει αυτό πως αυτή ορίζει τα πάντα. Η επαρχία παίζει άλλου τύπου «μπαλίτσα». Εκεί ακόμα πρωτεύοντα ρόλο παίζει η παράδοση. Ο παππούς, η γιαγιά θέλουν κατά κανόνα να δουν το εγγόνι τους να παίρνει το όνομά τους. Τα παιδιά τους, δεν τους χαλάνε το χατίρι. Από ανάγκη ή φιλοτιμία.

Επίσης ούτε στην πρωτεύουσα ειναι τα πράγματα παντού και πάντα ακραία νεωτεριστικά. Μένει ακόμη πολύς κόσμος που συνεχίζει να κινείται με βάση το τι έκαναν οι πιο παλιοί, διαιωνίζει δηλαδή μια παλιακή νοοτροπία και δεν το λέμε με άσχημο τρόπο, απλώς το καταγράφουμε.

Κάπως έτσι βλέπεις ακόμα ένα σωρό ξαδέρφια με το ίδιο ονοματεπώνυμο (με διακρίσεις τύπου «αυτός είναι του Σάββα και αυτός του Χαραλάμπους» – οι μύστες ποδοσφαιρόφιλοι των 90s θα έπιασαν την αναγωγή…). Κάπως έτσι θα συνεχίσουμε όταν έρχεται του Άη Γιάννη να ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές, αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες. Και βεβαίως, όπου Γιώργος και μάλαμα, Μαρία με τα κίτρινα ποιον αγαπάς καλύτερα κτλ. Κι αφού τα έγραψα όλα αυτά, πάω να βάλω για ύπνο τη μικρή Χλόη-Μυρτώ.