Τα «κοράκια», είναι μία από τις φράσεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων από μερίδα των ιντερνετικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Λέμε «ιντερνετικών», γιατί η καθημερινότητά μας περιστρέφεται γύρω από το διαδίκτυο. Μια είδηση γίνεται γνωστή και διαδίδεται ταχύτατα από άτομα που δεν έχουν ιδέα από δημοσιογραφική δεοντολογία -και γιατί να έχουν;- και που απλά διατηρούν ενεργό έναν λογαριασμό στα social media. Ως γνωστόν, στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε ως δημοσιογράφοι με ή χωρίς δημοσιογραφική ταυτότητα. Ένα tweet είναι αρκετό για να επισημοποιήσει την ιδιότητά μας.

Χθες το απόγευμα, γίναμε μάρτυρες μιας συγκλονιστικής εικόνας η οποία -αναπόφευκτα- επισκιάζει το Euro. Και καλά θα κάνει. Η ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη από ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά και στην τελική, αυτό και κάθε ποδοσφαιρικό τουρνουά, οφείλει την ύπαρξή του σε αυτή. Για την ακρίβεια, οι εικόνες που θα μείνουν στον σκληρό δίσκο τους εγκεφάλου μας, είναι δύο: Η πρώτη έχει να κάνει με τον ίδιο τον Έρικσεν και η δεύτερη με τους συμπαίκτες του που δημιούργησαν ένα τείχος γύρω από εκείνον.

Η αντίδραση του συνεργείου που κάλυπτε τον αγώνα, ήταν αρχικά λογική. Εστίασε για μερικά λεπτά πάνω στον παίκτη, μέχρι να συνειδητοποιήσει τί ακριβώς έχει συμβεί. Από εκεί και πέρα, κάθε πλάνο τη στιγμή που το ιατρικό τιμ προσπαθούσε να επαναφέρει τον Έρικσεν στη ζωή, θα ήταν κιτρινισμός. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι πιθανότητες να δούμε σε live μετάδοση τις προσπάθειες των γιατρών, είναι μηδαμινές. Η οδηγίες από τα πάνω στρώματα είναι σαφείς: δεν υποβαθμίζουμε το προϊόν. Η UEFA θέλει το άθλημα να λάμπει, να αποδίδει, να μοιράζει θέαμα με το τσουβάλι. Ένας θάνατος εντός του αγωνιστικού χώρου, θα ήταν καταστροφικός για εκείνη.

Οι παίκτες της Δανίας, ωστόσο, δημιούργησαν ένα τοίχος γύρω από τον Κρίστιαν Έρικσεν για παν ενδεχόμενο. Οι εικόνες ταξιδεύουν γρήγορα και οι φωτογραφικοί φακοί ήταν σε εγρήγορση τόσο από τους «πιστοποιημένους» όσο και από τα άτομα στις εξέδρες. Ευτυχώς, η μόνη φωτογραφία που έγινε viral, ήταν αυτή με τον ποδοσφαιριστή να σηκώνει τα χέρια του μη μπορώντας να κατανοήσει τι ακριβώς είχε συμβεί. Οι συμπαίκτες του, λοιπόν, έδωσαν το δικό τους μήνυμα με τη στάση που κράτησαν: «κοράκια του ίντερνετ και της τηλεόρασης, εσείς που θα παίξετε στο repeat ό,τι υλικό έχετε από αυτό το συμβάν για να προσφέρετε το μόνο θέαμα που πραγματικά πουλάει, θα μείνετε με την όρεξη».

Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το πώς χειρίστηκε η UEFA το περιστατικό. «Είχαμε δύο επιλογές: Να παίξουμε απόψε (σ.σ. χθες) ή την Κυριακή στις 12:00», δήλωσε ο προπονητής της Δανίας. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του ατοπήματος; Ελάχιστα λεπτά πριν, έγινε τραχειοτομή -όπως αναφέρουν ξένα μέσα, δεν γνωρίζουμε επίσημα- σε έναν άνθρωπο που τυχαίνει να είναι ποδοσφαιριστής, πάνω στο χορτάρι, στο χορτάρι που 22 αθλητές αργότερα, υπό τον φόβο των επικείμενων κυρώσεων της UEFA, θα αναγκαστούν να παλέψουν για τη νίκη. Ο μόνος νικητής, άσχετα από το αποτέλεσμα του αγώνα, ήταν ο Κρίστιαν Έρικσεν και τα άτομα που αναρωτήθηκαν πώς στο καλό ένας οργανισμός που «κυβερνά» το ποδόσφαιρο, μπορεί και μένει απαθής. «Όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο», είχε πει ο  Αλμπέρ Καμύ και σίγουρα δεν αναφερόταν στο ποδόσφαιρο της UEFA.