Τα 21 μαύρα καθίσματα σχηματίζουν τον αριθμό (της Θύρας) 7, ξεχωρίζουν από τα κατακόκκινα καθίσματα του «Γ. Καραϊσκάκης». Μία πέτρινη στήλη έξω από τα γήπεδο αναγράφει τα ονόματα όσων το νήμα της ζωής διακόπηκε εκείνο το μαύρο δείλι της 8ης Φεβρουαρίου του 1981. Το κόκκινο του πάθους, το κόκκινο της αγάπης, έγινε το κόκκινο του αίματος.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

43 χρόνια πλέον μετά, ακόμα δεν το χωρά ο νους τέτοιο κακό. Πώς και γιατί η χαρά από μία ευρεία νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ (6-0) μετατράπηκε σε τραγωδία. Η έξοδος της Θύρας είχε μπλοκάρει, για λόγους που παραμένουν ασαφείς. Δεδομένα υπήρξε αμέλεια, εγκληματική, κι ας μην τιμωρήθηκε ποτέ κανείς.

Τα τουρνικέ δεν είχαν βγει από τη θέση τους, η πόρτα ήταν μισόκλειστη (κλειστή;). Όσοι κατέβαιναν, έμπλεοι χαράς, δεν είχαν οπτική επαφή με τι συνέβαινε μπροστά. Βιάζονταν να βγουν, για να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους ή απλώς να φύγουν. Αργήσαν να αντιληφθούν το συνωστισμό που είχε δημιουργηθεί. Πίεζαν. Πίεζαν. Αυτοί που βρίσκονταν στο τέλος της σκάλας ποδοπατήθηκαν. Φριχτό.

Για 21 ανθρώπους, ηλικίας από 14 ως 41 ετών, δεν υπήρξε άλλη μέρα. Εκατοντάδες γλύτωσαν τελευταία στιγμή. Κανείς δεν ξέχασε ποτέ. «Αθάνατοι», βροντοφωνάζουν κάθε χρόνο επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι του Ολυμπιακού στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων. «Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε» το σύνθημα που σπάει τη σιγή και το μόνο πιο ισχυρό από τα λόγια αυτά καθαυτά, είναι η ένταση του συναισθήματος που αυτά μεταφέρουν, εκπέμπουν.

H σημερινή ανάρτηση του Ολυμπιακού, στους επίσημους λογαριασμούς του στα social media, μεταφέρει επακριβώς το πνεύμα και το νόημα της μαύρης αυτής επετείου. «Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ»…Γιατί όσο θυμόμαστε, είναι σαν να ξεγελάμε το χάρο, σαν να αμβλύνεται κάπως το κακό.

Θύρα 7: Τα 21 θύματα

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)