Αυτός ο συνδυασμός γέλιου και αμηχανίας, δηλαδή αυτόματης ντροπής για την κυνικότητα με την οποία μια πραγματικά ατυχής στιγμή μπορεί να διασκεδάσει το κοινό, ήρθε να μας θυμίσει σήμερα, λες και δεν συμβαίνουν σοβαρότερα πράγματα στον κόσμο, η εμφάνιση του Γιάννη Παπαμιχαήλ στο τηλεοπτικό show “Just The 2 of Us“. 

Το διαζύγιο ολόκληρων γενιών με την τηλεόραση σαν concept δεν σημαίνει πως την αποκλείουν εντελώς από όσα φτάνουν τις κεραίες τους. Σε άλλα νέα, το TikTok έχει γεμίσει από αποσπάσματα στα οποία ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, εντελώς αποσυντονισμένος, σαν υπό την επήρεια αλκοόλ (άλλοι κάνουν λόγο για ουσίες), προσπαθεί να τραγουδήσει και να χορέψει για να διαγωνιστεί σε αυτό το αχρείαστο πάρτι που μοιάζει με πολλά αχρείαστα τηλεοπτικά πάρτι που έχουμε δει κατά καιρούς, αλλά κυρίως σε όχι και τόσο περήφανες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης. 

Θύμισε εκπομπές που όσοι παρακολούθησαν ως ενήλικες και δεν έγιναν ένα με την αισθητική και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο θέλουν να ξεχάσουν, και όσοι τις παρακολούθησαν αποσπασματικά στο YouTube, χρόνια αργότερα, τις αντιμετωπίζουν ως “πράγματα που δεν έγιναν ποτέ ή πράγματα που έγιναν πολύ πολύ παλιά, σε χρόνια από τα οποία λείπει η υπόνοια δικής τους υπαιτιότητας. 

@euthimisxy #fy #foryou #foryourpage #greektiktok #ελληνικοτικτοκ #just2ofusgr #j2us #j2usgreece #ελληνικητηλεοραση ♬ πρωτότυπος ήχος – EuthimisXY

Μια τουλάχιστον ατυχής στιγμή του Γιάννη Παπαμιχαήλ έχει meme-οποιηθεί και παραδόξως αυτό ελαφραίνει λίγο τη βαθιά αμηχανία που προκαλεί το κάθε λεπτό αυτών των εμφανίσεων. Τα “όταν ξυπνάς από μεθύσι και βλέπεις τα χθεσινά σου στόρι” και τα “εγώ μετά από ένα χαλαρό ποτάκι”, μέσω της ταύτισης, της μαγιάς δηλαδή της ουσίας των memes, κάνουν λίγο πιο οικείο το αποτρόπαιο. 

Το να αφήνεις έναν άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση, την όποια κατάσταση, πάντως σίγουρα όχι στο ιδανικότερο σημείο όχι μόνο για να βγει μπροστά στην κάμερα, αλλά ακόμα και για να βγει από το σπίτι του να πάρει τσιγάρα, είναι αποτρόπαιο. 

Νομίζαμε πως με αυτή την τηλεόραση είχαμε ξεμπερδέψει από τη μέρα που εκπομπές που εμπορεύονταν δια της γελοιοποίησης των ανθρώπινο πόνο έγιναν gif που δεν γέρασαν καλά. Πιστεύαμε πως η σχετικά πρόσφατη και αμήχανη εμφάνιση του Θέμη Αδαμαντίδη στο ίδιο show είχε γίνει ένα καλό μάθημα για σωστότερες αποφάσεις. Νομίζαμε πως με την επίφαση πως η σύγχρονη τηλεόραση δεν είναι τόσο trash και οι νουμεροκεντρικές αποφάσεις λιγότερο θρασείες, ένας άνθρωπος που δεν είναι σε θέση να, συγχωρείται, και ανακοινώνεται η απουσία του για λόγους υγείας. 

Νομίζαμε, νομίζαμε κι όμως να ‘μαστε, να σκολάρουμε την αμηχανία την ίδια στο TikTok, διαβάζοντας δηλώσεις και delusional σκέψεις ενός ανθρώπου που σίγουρα δεν θα έπρεπε να είναι στην τηλεόραση. Ενός ανθρώπου που μάλιστα έχει πολλές φορές μιλήσει για τις δυσκολίες του, και άρα δεν μένει καν το περιθώριο αμφιβολίας για το αν επιλέχθηκε από τους ανθρώπους της εκπομπής για αυτούς τους λόγους ακριβώς.