Δεν τους έχουμε συγχωρήσει, και ούτε πρόκειται, γι’ αυτό που έκαναν στο Game of Thrones. Για το πώς κατέστρεψαν τη σειρά από τότε που στέρεψε το πρωτογενές υλικό από τα βιβλία του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (όχι πως δεν φταίει κι αυτός, που γράφει πια 1 σελίδα ανά χρόνο, μπορεί και λιγότερο…). Όμως δεύτερη ευκαιρία δικαιούνται όλοι – ακόμα κι αυτοί. Και το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων (3 Body Problem) στο Netflix είναι η δικιά σας τέτοια, κύριοι Ντέιβιντ Μπένιοφ και Νταν Βάις.

Μένει να φανεί αν οι δημιουργοί του GOT έχουν στα χέρια τους χρυσάφι ή δηλητήριο. Ναι, για τόσο εκ διαμέτρου αντίθετα προσδοκώμενα αποτελέσματα μιλάμε. Δεν είναι πως πρόκειται για κάτι τυχαίο, μην παρεξηγηθούμε. Έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο-φαινόμενο. Με κοντά 9 εκατ. πωλήσεις σε παγκόσμιο level, με ορκισμένους πολυπληθείς φαν, ένα «Ευαγγέλιο» της λογοτεχνίας του φανταστικού. Το πρώτο μέρος μιας τριλογίας (Remembrance of Earth’s Past) με την υπογραφή του Liu Cixin, που ξεπέρασε ένα σωρό ζητήματα λογοκρισίας από την κινεζική κυβέρνηση και μόνο γι’ αυτό αξίζει πολλά «μπράβο».

Το… πρόβλημα με το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων είναι πως όλοι έλεγαν πως είναι αδύνατον να μεταφερθεί επί της οθόνης. Το hard core sci-fi σύμπαν που χτίζει βασίζεται πολύ στη λογοτεχνική δομή, στη γραφή δηλαδή. Δεν υπάρχει τόσο δράση, όσο πλοκή. Έχει σκοπό να σε αποπροσανατολίσει ως αναγνώστη για να σε ανταμείψει στο φινάλε, αν έχεις μείνει πιστός και προσεκτικός στη διήγηση.

Η υπόθεση επίσης περιπλέκεται με χρονικά άλματα σκέτες σπαζοκεφαλιές, φιλοσοφικά και ηθικά διλήμματα και «στρυφνή» επιστημονική γλώσσα – το διαβάζεις και είσαι με το Google αγκαλιά, για διευκρινίσεις, εξηγήσεις. Κι αυτό μόνο αν είσαι «freak» του είδους, αν αντέχεις τόσο «χαρντκορίλα». Στρώνει ναι στην πορεία, ακόμα και να μην έχεις γνώσεις (αστρο)φυσικής, αλλά είναι ζόρικο για τον (μέσο;) απαίδευτο σχετικά αναγνώστη.

Γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ φαινόμενο της δυτικής ποπ κουλτούρας, παρότι έχει ελκυστικά «κλου» εμπορικότητας (εξωγήινοι, απειλή για εξαφάνιση της ανθρωπότητας, ίντριγκες…) και μεταφράστηκε πολύ ικανοποιητικά το 2015, για το ευρύ κοινό. Παρότι επίσης εμπεριέχει πολλά και καλά μαζί (ιστορική μυθοπλασία, αστυνομικό μυθιστόρημα και επιστημονική φαντασία στη συσκευασία του ενός).

3 Body Problem / Netflix

Το Netflix έγινε η βάση για το… ανέφικτο

Σε κάθε περίπτωση, να που αυτό που (έλεγαν πως) δεν γινόταν, έγινε. Έχουμε πια την τηλεοπτική απόδοση του βιβλίου. Δοκίμασαν και… κάτι Κινέζοι το 2017, δεν έχουμε ιδέα πώς τα πήγαν, απλά το αναφέρουμε για το πλήρες της διήγησης. Αυτή τη φορά βέβαια, όλα είναι απείρως πιο γκράντε, δεν θα μπορούσε να ‘ναι αλλιώς. Μιλάμε για Netflix, μιλάμε για τους καταστροφείς δημιουργούς του GOT, μιλάμε για πολλά λεφτά budget.

Χειρίστηκαν καλά το υλικό που τους εμπιστεύτηκαν; Η απάντηση μας έρχεται λίαν συντόμως. Η σειρά κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη (21/3) στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα παγκοσμίως. Οι συγκρίσεις με το GOT, όπως συνέβη και με το Shogun γι’ άλλους λόγους, θα προκύψουν νομοτελειακά, αλλά εμείς θα ευχηθούμε ξανά να είναι κάτι που θα μας κερδίσει ως «αυτόνομο προϊόν». Δίχως δηλαδή να μπούμε σε διαδικασία «συν» και «πλην» με κάτι άλλο, με το όποιο άλλο. Οι πρώτες κριτικές που ακούμε δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, ας δώσουμε στη σειρά πάντως «το τεκμήριο της αμφιβολίας», καλά καλά δεν άρχισε.

3 Body Problem / Netflix

Και αφού κάναμε τις βασικές συστάσεις, ώρα και για την επίσημη σύνοψη του τι μας περιμένει στο Netflix: «Η μοιραία απόφαση μιας νεαρής γυναίκας στην Κίνα της δεκαετίας του 1960 αντηχεί στον χωροχρόνο και επηρεάζει μια ομάδα λαμπρών επιστημόνων στην σύγχρονη εποχή. Καθώς οι νόμοι της Φύσης ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους, οι 5 πρώην συνάδελφοι επανασυνδέονται για να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη απειλή στην ιστορία της Ανθρωπότητας».

Κι όλα αυτά με ένα καστ που συνιστά μια μίξη γνωστών και πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών, με γνωστές GOT φάτσες Τζον Μπράντλεϊ, Λίαμ Κάνιγχαμ, Τζόναθαν Πράις Παρεμπιπτόντως, ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν συγκαταλέγεται στους φαν του 3 Body Problem. Το ίδιο και ο Μπαράκ Ομπάμα, καταπώς διαβάσαμε – ενδιαφέρον.

Να πέσει το trailer: