Θα το ‘χεις καταλάβει, το αγαπάμε στο Provocateur το Netflix – δεν ακυρώνουμε τη συνδρομή μας, όσο κι αν χτυπιούνται ορισμένοι. Κι είμαστε ξανά εδώ, πιστοί στο ραντεβού μας με τα πιο δημοφιλή. Top 5 σειρών ή αλλιώς, αυτά (που) βλέπουν όλοι αυτήν την εποχή…

Αν το προσεγγίσουμε λίγο πιο γενικά, ο λαός έλκεται από διαχρονικές θεματικές. Έρωτας (One Day), έγκλημα (Griselda), βία (House of Ninjas), ίντριγκα (γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, πόσοι θα έβλεπαν ντοκιμαντέρ για τον Μεγαλέξανδρο αν δεν είχε γίνει το σούσουρο με το φιλί με τον Ηφαιστίωνα;) και ένα all time classic (ο Dr House της καρδιάς μας).

Κι αφού κάναμε τις πρώτες συστάσεις, πάμε να γνωριστούμε καλύτερα με τις σειρές που οδηγούν τις εξελίξεις αυτήν την εποχή στην πιο δημοφιλή υπηρεσία streaming εκεί έξω…

Αυτές τις σειρές βλέπουν όλοι στο Netflix

#1 One Day          

@ Netflix

Οι έρωτες που ζήσαμε, που δεν ζήσαμε. Προσδοκίες που ματαιώθηκαν, όνειρα που αφήσαμε να πάνε χαμένα. Ο χρόνος που τρέχει σα νερό και δεν γυρίζει πίσω.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη συνοψίζουν το τρελό κόλλημα, διεθνώς, με το One Day. Έσκασε και μαεστρικά χρονικά στα πέριξ του Αγίου Βαλεντίνου, οι τύποι στο Netflix είναι «επιστήμονες», βαράνε το νταούλι και εμείς ακολουθούμε το ρυθμό.

Βέβαια εν προκειμένω αξίζει πέρα ως πέρα το hype. Μια απολύτως ευχάριστη έκπληξη. Δεν το ‘χαμε δει να έρχεται, δεν μας είχαν κάπως προϊδεάσει για τα «τι και πώς». Οι πρωταγωνιστές βάζουν ψυχούλα, ενώ είναι και φάτσες που γράφουν διαφορετικά. Είναι ωραίοι, αλλά και ατελείς. Συμπαθείς, αλλά και με ελαττώματα. Δύο πολύ καλοί ηθοποιοί, δύο εξαιρετικές επιλογές του casting.

To σενάριο, επίσης, δεν κάνει κοιλιά, ενώ – μαθαίνουμε – πως σέβεται ιδιαιτέρως την πρώτη ύλη. Μα ναι, βιβλίο ήταν πρώτα το One Day, τι άλλο; Με αναγνώστες που δεν μπορούσαν να το αφήσουν από τα χέρια τους. Το feeling αυτό έμεινε ανέπαφο, ίσως και να γιγαντώθηκε, με τη μεταφορά στη μικρή οθόνη.

#2 Griselda

Πάμπλο Εσκομπάρ: «Ο μοναδικός άνδρας που φοβήθηκα ποτέ ήταν γυναίκα και την λέγανε Γκριζέλντα Μπλάνκο». Δηλαδή και μόνο από αυτήν την ατάκα, λες ναι, αυτή η ιστορία είναι από αυτές που πρέπει να ειπωθούν.

Και άξιζε τον κόπο, ποικιλοτρόπως. Εν αρχή για να καταλάβουν άπαντες πως η Σοφία Βεργκάρα δεν είναι μόνο sexiness, δεν είναι μόνο εικόνα. Ξεπέρασε τη δυσκολία του ρόλου, αξιοποίησε τα αβαντάδορικα γι’ αυτήν στοιχεία και κάνει τη διαφορά.

Σε μια σειρά που γενικώς στέκεται καλά, πατώντας στη συνταγή του Narcos. Δεν μας παρουσιάζει κάτι πολύ διαφορετικό, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και πως δεν βλέπεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, στο Netflix. Όσο τέλος πάντων μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο με τέτοιο αιματοκύλισμα επί της οθόνης…

@ Netflx

#3 House of Ninjas

Αν ήσουν παιδί στα 80s και στα 90s, θυμάσαι, νιώθεις. Τι χαμός γινόταν με τους Νίντζα. Με βιντεοκασέτες (αναγνώστη που είσαι κάτω των 30, πάτα στο Google να δεις τι ήταν αυτό…), με τα Χελωνονιντζάκια, φτάνοντας ακόμα και στα 00s, ως το υπερκάλτ «καμμένο» διαμάντι που λέγεται «Ο Πανίσχυρος Μεγιστάνας των Νίντζα» – αν ξέρεις, ξέρεις.

@ Netflix

Η γοητεία των Νίντζα φαίνεται τελικά πως είναι διαχρονική. Το Netflix κάνει all in στην παράδοση του είδους μέσα από το House of Ninjas. Φουλ της δράσης εγγυημένο ενώ παρακολουθούμε την ιστορία της τελευταίας οικογένειας Νίντζα στην Ιαπωνία, που ενώ είχε εγκατέλειψει την ταυτότητά της στον απόηχο μιας προηγούμενης αποστολής, καλείται back in action για να αντιμετωπίσει μια συνωμοσία και μια κρίση που συγκλονίζει το ιαπωνικό έθνος. Το παρελθόν πάντα βρίσκει τρόπο να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Δεν υπάρχει τίποτα το περίπλοκο στην υπόθεση. Η δύναμη αυτής της σειράς έγκειται στην απλότητά της. Βασικά, το plot είναι χτισμένο με βάση το ότι οι νίντζα υπήρχαν κρυφά σε όλη την ιαπωνική ιστορία – και μερικοί από αυτούς είναι ακόμα ενεργοί σήμερα.

«Υπερασπιζόμαστε αυτή τη χώρα», εξηγεί κάποια στιγμή ένας από τους νίντζα με το απαραίτητο badass ύφος. Και όταν κάποιος μπαίνει στο δρόμο μας, «τον κόβουμε στα δύο», καταλήγει. Τουλάχιστον είναι ειλικρινής…

Δες το οπωσδήποτε αν σου άρεσε το The Brothers Sun, γενικώς αν εκτιμάς το καλό «ξυλίκι» από όπου κι αν προέρχεται.

#4 Alexander The Making of a God

Το ντοκιμαντέρ που έβαλε στα… αίματα απο Βελόπουλο μέχρι Μπογδάνο. Οι νορμάλ άνθρωποι βέβαια δεν χάνουν χρόνο να ασχολούνται με το αν ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Ηφαιστίωνα ήταν κάτι παραπάνω από φίλοι (λες και έχει κάποια ιστορική σημασία…).

Και αν βλέπουν το ντοκιμαντέρ αυτό για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Netflix, το κάνουν για να μάθουν κάτι, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Οι αρχαιολόγοι λένε πως αυτό που βλέπουμε είναι πολύ κοντά στην ιστορική αλήθεια. Με ένα 5-10% που είναι αφιερωμένο στο κομμάτι «σόου», τι να κάνουμε, τηλεόραση κάνουν οι άνθρωποι, όχι ακαδημαϊκή εργασία, δικαιολογούνται και αστοχίες.

@ Netflix

#5 House

Υπάρχουν αυτοί τους αρέσει το House. Και αυτοί που ξετρελαίνονται για το House. Μια από τις σειρές-τοτέμ των 00s, που ανέδειξε το υποκριτικό ταλέντο του Χιου Λόρι – όσοι είχαν δει, απολαύσει πιο σωστά, το Blackadder δεν περίμεναν βέβαια αυτό για να τον μάθουν.

«Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» είχε προλογίσει το House μέσω social media το ελληνικό Netflix όταν ανέβηκε στην πλατφόρμα και η δύναμη του κλισέ είναι πανίσχυρη για να του αντισταθούμε.

@ Netflix