Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, το Netflix πρόσθεσε στη βιβλιοθήκη του το ντοκιμαντέρ “American Nightmare” (Αληθινός Εφτιάλτης), με την υπόθεση να ακολουθεί μια αληθινή ιστορία απαγωγής, εμπνευσμένη από την διάσημη ταινία “Gone Girl”, αλλά με περισσότερες ακόμα ανατροπές. Αν και μετρούσαμε ημέρες στο 2024, οι περισσότεροι έγραφαν πως παρακολούθησαν το πιο σοκαριστικό και το πιο τρελό true crime ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Αλλά, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή τη ζωή, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μη λες. 

Διότι προφανώς και συγκλονιστήκαμε μόλις το είδαμε, αλλά το Netflix δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και έφερε νέο ντοκιμαντέρ στη φαρέτρα του που είναι το ίδιο συναρπαστικό και το ίδιο εμπλουτισμένο με plot twists. Αληθινές ανατροπές, όχι αποκύημα της φαντασίας. 90 λεπτά σε καθηλώνουν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όσο παρακολουθείς αυτό το αδιάκοπο ghosting από μια online γνωριμία, σκέφτεσαι πόσο εύκολα μπορεί να πέσει ο καθένας μας σε αυτή τη παγίδα. Αρκεί μόνο ένα λανθασμένο match στο Tinder ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή γνωριμιών για να έρθει τούμπα η ζωή σου και να νιώσεις τον φόβο να σε κατακλύζει.

Το ερωτικό τρίγωνο στο Netflix

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix τιτλοφορείται ως  “Lover, Stalker, Killer” και είναι σκηνοθετημένο από τον Sam Hobkinson (“Fear City: New York vs. the Mafia”). Η ιστορία ακολουθεί τον Ντέιβ Κρούπα, έναν μηχανικό αυτοκινήτων. Το 2012, στα 35 του, με ένα διαζύγιο στην πλάτη του και και έχοντας μετακομίσει στην Ομάχα -μόνος, χωρίς φίλους και χωρίς σύντροφο-, αποφασίζει να μπει στον κόσμο του online dating. Εκεί συναντά την Λιζ Γκόλιαρ. Είναι το κατάλληλο πρόσωπο και φαίνεται να θέλουν τα ίδια πράγματα: Όχι δέσμευση, μόνο να περάσουν καλά. 

Το πρώτο ραντεβού πηγαίνει υπέρ του δεόντως καλά. Έχουν κοινά μεταξύ τους και γρήγορα καταλήγουν σπίτι του. Η αυτοπεποίθηση του επιστρέφει και όλα δείχνουν να κυλάνε όμορφα στη ζωή του. Μέχρι να γνωρίσει την Κάρι Φάρβερ, σε μια randon επίσκεψή της στο συνεργείο του. Η ατμόσφαιρα ανάμεσά τους ηλεκτρισμένη. Την Κάρι την εντοπίζει λίγες ημέρες αργότερα στην ίδια σελίδα γνωριμιών και ξεκινά έτσι ένας νέος κύκλος dating. 

Το σκηνικό ίδιο. Καταλήγει σπίτι του, αλλά (προσέξτε, ΑΛΛΑ) η Λιζ κάνει εμφάνιση και κάπως έτσι εκτυλίσσεται μια πολύ awkard συνάντηση. Και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ξεκινά το μαρτύριο του Ντέιβ, ο οποίος το εξιστορεί στο Netflix με διάφορες αναπαραστάσεις. Τη νύχτα εκείνη ξεκίνησε ένας κατακλυσμός μηνυμάτων, απειλών για τον ίδιο και την οικογένειά του και ταυτόχρονα και παρακολουθήσεων, από την Κάρι. Η οθόνη μας γεμίζει με επιθετικά λόγια -πολλά λόγια-, ενώ από πίσω παίζουν soundtrack που παραπέμπουν σε κάτι σκοτεινό και μυστήριο. Σύντομα βλέπουμε και βία. 

Όμως ενώ όλα δείχνουν πως είναι ξεκάθαρα, το τοπίο είναι πιο θολό και από βουνό που το έχει σκεπάσει η ομίχλη. Διότι υπάρχει ένας παράγοντας ανοιχτός: Που είναι η Κάρι; Και κάπως έτσι αναζητούνται τα κομμάτια για να ενώσουν το παζλ αυτού του ερωτικού τριγώνου που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που φαίνεται. 

Ο σκηνοθέτης του “Lover, Stalker, Killer” στο Netflix ξετυλίγει με μαεστρία το κουβάρι της ιστορίας, με τους πραγματικούς ανθρώπους που το έζησαν να αφηγούνται τα τραγικά γεγονότα που διήρκησαν τέσσερα χρόνια. Μαζί και οι έρευνες των αρχών και το πώς ακριβώς χειρίστηκαν την τόσο ασυνήθιστη ιστορία. 

Το αποτέλεσμα είναι να μιλάμε για ένα γρήγορο ντοκιμαντέρ, με απανωτές ανατροπές, σκοτεινό και ανατριχιαστικό. Διότι μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα true crime και όχι για ένα θριλεράκι του Netflix. Δεν μπορώ να φανταστώ να το βλέπει κάποιος και να μην το προτείνει στους άλλους. Επομένως το ίδιο θα πω κι εγώ με τη σειρά μου: Δείτε το. Ο Sam Hobkinson το προσέγγισε υπέροχα και νομίζω πρέπει να πάρει όλα τα εύσημα.

Το trailer του “Lover, Stalker, Killer” στο Netflix: