Το σινεμά είναι μια αγάπη. Ωραία τα streaming, αλλά είναι άλλη αίγλη να περιμένεις να πας σε μια αίθουσα, να τσεκάρεις στο καλεντάρι τις ημερομηνίες που θα βγουν οι ταινίες που σου προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για το 2024 δεν χρειάζεται να το κάνεις, γιατί το κάναμε ήδη εμείς για σένα και πιο συγκεκριμένα για το πρώτο μισό του έτους, δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο.

Σίγουρα, μπορεί να βρεις κι άλλες ταινίες που θα ήθελες να δεις, αλλά αυτές οι 10 ταινίες που σου έχουμε βάλει στη λίστα, είναι υπεραρκετές και τα έχουν όλα.

Ταινίες που προαλείφονται για την οσκαρική διεκδίκηση, ταινίες που αποτελούν sequel επιτυχημένων franchises, ταινίες που τα στούντιο παραγωγής έχουν μια σημαντική σφραγίδα και, πάνω απ΄όλα, ταινίες με ηθοποιούς που γουστάρουμε να τους βλέπουμε ακόμα κι αν δε μιλάνε, ακόμα κι αν κοιτάζουν στο υπερπέραν σιωπηλοί.

Μετά λοιπόν τις πιο αναμενόμενες σειρές, ήρθε η ώρα για τις ταινίες.

Αυτές είναι οι 10 πολυαναμενόμενες ταινίες στο πρώτο μισό του 2024

Dream Scenario

Η συζήτηση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ μετά την κυκλοφορία της ταινίας, είναι πως πρόκειται για την καλύτερη ερμηνεία της σχεδον 40χρονης καριέρας του Νίκολας Κέιτζ. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από την υποψηφιότητα του για Χρυσή Σφαίρα (που θα απονεμηθούν αυτή την Κυριακή ειρήσθω εν παρόδω) για το Ά Ανδρικό σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ.

Το Dream Scenario βέβαια, μόνο κωμωδία δεν είναι. Έχει κωμικές υφές έντονες, αλλά περισσότερο θα το έλεγες σουρεάλ θρίλερ.

Ο Κέιτζ υποδύεται έναν καθηγητή βιολογίας, τον Πολ Μάθιους, ο οποίος γίνεται πρωταγωνιστής στα όνειρα όλων των ανθρώπων στις ΗΠΑ. Είτε τον γνωρίζει κάποιος είτε όχι, ο Πολ εμφανίζεται ως μια φιγούρα στα όνειρά τους, αρχικά χωρίς ιδιαίτερο ρόλο, μετά με μια ευχάριστη διάσταση, αλλά στην πορεία ως τρομακτικός και επικίνδυνος. Η διαδρομή αυτή ορίζει και την διαδρομή της δόξας που αποκτά, αφού στην αρχή όλοι τον γουστάρουν και θέλουν να εισβάλλουν στην ζωή του, να τον γνωρίσουν, αλλά μετά θέλουν σχεδόν να τον λιντσάρουν.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11/1/2024

The Holdovers

Άλλη μια ερμηνεία ανδρική που είναι oscar contender, με τον Πολ Τζιαμάτι να θεωρείται όλο και περισσότερο ως και φαβορί για το Όσκαρ Ανδρικής Ερμηνείας. Πρόκειται για μια από εκείνες τις τρυφερές, ρομαντικές ταινίες, αλλά με έναν αγνό ρομαντισμό, ανιδιοτελή, χωρίς απαίτηση ανταλλάγματος.

Ο Τζιαμάτι είναι καθηγητής σε μια σχολή στη Μασσαχουσέτη, όπου πάνε οι άτακτοι μαθητές. Όταν έρχονται οι χριστουγεννιάτικες διακοπές, ανατίθεται σε αυτόν να παραμείνει για να προσέχει και να κάνει μαθήματα στους ξεχασμένους, σε αυτούς που δεν έχουν οικογένεια να πάνε, είτε γιατί η οικογένεια τους δεν υπάρχει είτε γιατί προέκυψαν άλλες προτεραιότητες.

Ο Άνγκους Τάλι είναι μια τέτοια περίπτωση, αφού η μαμά του θα πάει μήνα του μέλιτος με τον νέο της άντρα. Ο Άνγκους έχει έναν μικρό θυμό που ξέμεινε, έχει αλλάξει 11 σχολεία στη ζωή του και δεν τον παίρνει για άλλη αλλαγή. Η συναναστροφή του με τον καθηγητή Πολ Χάναμ και με την μαγείρισσα Μέρι Λαμπ, θα τον κάνει να δει τον κόσμο με τρυφερότητα και όλοι θα βγουν κερδισμένοι συναισθηματικά.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25/1/2024

All of Us Strangers

Όποιος δεν γουστάρει Πολ Μεσκάλ, να σηκώσει το χέρι του…Κανείς; Όμορφα. Προχωράμε.

Ο Μεσκάλ φαίνεται πως θα κάνει αποκλειστικά τέτοιους βασανισμένους ρόλους στην καριέρα του και μαζί με τον Άντριου Σκοτ υποδύονται δύο ερωτευμένους που γνωρίστηκαν στο σπίτι που έμεναν οι γονείς του δεύτερου, οι οποίοι όμως έχουν πεθάνει εδώ και 30 χρόνια. Ο Άντριου μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε μόνος του στην ουσία. Μέσα από την σχέση με τον ήρωα του Μεσκάλ, θα βυθιστεί στις αναμνήσεις και αυτό θα κάνει την σχέση τους οριακά τοξική.

Περιττό να ειπωθεί πως και οι δύο διεκδικούν Χρυσή Σφαίρα και είναι στον προθάλαμο για οσκαρική υποψηφιότητα.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15/2/2024

Dune 2

Η απεργία στο Χόλιγουντ καθυστέρησε την πρεμιέρα του, αφού το αρχικό πλάνο ήταν για το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να προλάβαινε και τα Όσκαρ. Τώρα, το Dune 2 ίσως χάσει αυτό το τρένο, αλλά από το trailer φαίνεται πως θα προλάβει το τρένο του epicness. Η πρώτη ταινία κλήθηκε να συστήσει έναν κόσμο, να προετοιμάσει το έδαφος, οπότε αυτό της στέρησε τη δυνατότητα για να κάνει all in. Στην δεύτερη, αυτό είναι εφικτό, κατά τα φαινόμενα.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29/2/2024

Mickey 17

Σχεδόν 5 χρονια μετά το Parasite, ο Μπονγκ Τζουν-Χο, που ασχολήθηκε αρκετά με παραγωγές στις ΗΠΑ και έχτισε το δικό του επιχειρηματικό δίκτυο, επιστρέφει με μια ταινία σχεδόν μυστηριακή, που λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για αυτή. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ότι είναι sci-fi, ότι περιγράφει μια προσπάθεια αποικισμού σε έναν άλλο πλανήτη σε άλλο γαλαξία και ότι το καστ περιλαμβάνει Ρόμπερτ Πάτινσον, Μαρκ Ράφαλο, Τόνι Κολέτ, Ναόμι Άκι, Στίβεν Γέουν.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Μάρτιος 2024

Civil War

Με εσάνς από Man in the High Castle, αυτή η ταινία παραγωτής του φημισμένου για τα θρίλερ και horror του Α24, μας μεταφέρει σε ένα άμεσο μέλλον όπου έχει ξεσπάσει ένας νέος αμερικανικός εμφύλιος. Και μια ομάδα δημοσιογράφων προσπαθεί να ανακαλύψει στοιχεία που θα επαναφέρουν την ειρήνη.

Το Civil War είναι υποσχόμενο γιατί στην παραγωγή βρίσκεται ο Άρι Άστερ (Hereditary, Midsommar, Beau Is Afraid) και γιατί είναι ακόμα μια από εκείνες τις ταινίες που συνεργάζονται η Κίρστεν Ντανστ με τον σύζυγό της, τον Τζέσι Πλέμονς.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Απρίλιος 2024

Furiosa: Mad Max Saga

8 χρόνια μετά την πολύ επιτυχημένη επάνοδο του franchise, ο Τζορτζ Μίλερ μας πηγαίνει στο παρελθόν,

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Μάιος 2024

The Fall Guy

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμιλι Μπλαντ είναι ένας σούπερ ελκυστικός συνδυασμός, πολλώ δε όταν είναι σε ταινίες όπως αυτή, με δράση και χιούμορ. Ο Γκόσλινγκ είναι ένας κασκαντέρ του Χόλιγουντ που έναν χρόνο μετά την απόσυρσή του, τον φωνάζουν για να βοηθήσει στην έρευνα για την εξαφάνιση ενός ηθοποιού. Κι ενώ πρόκειται για έναν κασκαντέρ που φοβάται την διαμάχη, την σωματική επαφή, θα κληθεί να υπερβεί τον εαυτό του και να επιχειρήσει μια πτώση που όμοια της δεν επιχείρησε στη δουλειά.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Μάιος 2024

The Bikeriders

Ένα επιχείρημα αρκεί για αυτή την ταινία: Τομ Χάρντι πάνω σε μηχανή. Και τίποτε άλλο. Αλλά έτσι, για την τιμή των όπλων, ας πούμε κι ότι πρόκειται για μια ταινία που επικεντρώνεται στην αλλαγή ηγεσίας σε μια συμμορία μηχανόβιων. Το trailer που είχε κυκλοφορήσει πριν μερικούς μήνες, γεννά προσδοκίες, κι ας πρόκειται για ταινία Ιουνίου. Κι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ταινίες Ιουνίου και καλοκαιριού. Ξέραμε δηλαδή μέχρι που το καλοκαίρι του 2023 βγήκαν 3 μεγάλα blockbusters (MI7, Barbie, Oppenheimer) και τα δύο πάνε να διεκδικήσουν και από 7-8 Όσκαρ το καθένα.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Ιούνιος 2024

A Quiet Place: Day One

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Δύο επιτυχημένες ταινίες αργότερα, ο Τζον Κραζίνσκι έχει ακόμα υλικό να δώσει σε αυτό το franchise και η Έμιλι Μπλαντ μπορεί να ενδώσει ακόμα περισσότερο στις horror φαντασιώσεις του συζύγου της.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 27/6/2024 (;)

https://www.youtube.com/watch?v=OoeFwfiv5j0