ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ/Μακγκάφιν [MacGuffin]: ένα προσχηματικό στοιχείο πάνω στο οποίο στήνεται η πλοκή. Ορισμένες φορές το Μακ­γκά­φιν μπορεί να είναι θολό, απροσδιόριστο, να περιγράφεται σε αδρές γραμμές και να παραμένει ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης χτίζει λέξη με τη λέξη, αραδα με την αραδα, ένα πολύ ιδιαίτερο σύμπαν στο νέο του, χαοτικό, αστυνομικό μυθιστόρημα, που διαθέτει άφθονο μαύρο χιούμορ, κοινωνικό σχόλιο και σουρεάλ καταστάσεις. Ο αναγνώστης του ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ εισάγεται σε αυτό με άνεση καθώς οι -πολλοί- χαρακτήρες ξετυλίγονται. Δύο είναι τα οχήματα που ξετυλίγουν τη δράση στο ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ: Το Τανουκι, ένα ζώο που συναντάται στην Ιαπωνία και μοιάζει με ρακουν, και το σαπιοκάραβο «Αφροδίτη», το οποίο σχηματικά είναι ταυτισμένο με τη μοίρα και την κατάσταση κάποιων εκ των χαρακτήρων του μυθιστορήματος. Το σκηνικό του ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ είναι οικείο σε όλους: Ένα καράβι όπου συνωστίζεται κόσμος όλων των ηλικιών και τάξεων, γκρίνια και προσδοκίες, ιδρωτίλα και βαλίτσες.

Η φαρσοκωμωδία που στήνει ο Γιαννίσης πάνω στο «Αφροδίτη» θυμίζει Ταραντινικές καταστάσεις. Στα καταστρώματα και τις καμπίνες του «Αφροδίτη» συναντιούνται και σκοτώνονται άνθρωποι από λάθη, παρεξηγήσεις, παρανοήσεις… Είναι το κλασικό πλέον, «μια πεταλούδα πεταρίζει τα φτερά της στην Κίνα…». Στην περίπτωση του ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει το «ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ» των πρωταγωνιστών στην εισαγωγή του μυθιστορήματος.

Είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής: τις κοινωνικές αγκυλώσεις, τις προβληματικές σχέσεις, τα καθημερινά αδιέξοδα. Ένα παντρεμένο ζευγάρι σε τέλμα, που ψάχνει διέξοδο είτε σε εξωσυζυγική σχέση (ο σύζυγός), είτε σε διαδικτυακές απάτες πορνογραφικού περιεχομένου εκμεταλλευόμενη την συναισθηματική αστάθεια χρηστών εφαρμογών γνωριμιών (η σύζυγος). Πιστεύει κανείς πως η κόρη του ζευγαριού θα είναι λειτουργική; Φυσικά και είναι προβληματική κόρη, φυσικά και είναι εθισμένη στο TikTok, φυσικά και οι επιλογές της είναι άστοχες. Στο πλευρό τους, η μυστηριώδης γιαγιά, μουγκή και χαμένη στο δικό της σύμπαν.

Απέναντί τους θα βρουν ανθρώπους εξίσου προβληματικούς, εξίσου κυνικούς. Η κυνικότητα πηγάζει από την έλλειψη της αγάπης, την οποία έχουν προ πολλού σταματήσει να εισπράττουν (εκτός από το ζευγάρι των δολοφόνων και τον Ακίνδυνο). Όλοι οι άλλοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν και να πάρουν κόσμο μαζί τους.

Οι χαρακτήρες του ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ πέρα από ξεχωριστοί είναι και απολαυστικοί. Θα ήθελα να πάω για καφέ με όλους, αν και είναι λίγο επικίνδυνο. Κι ενώ είναι ξεχωριστοί, όλοι διαθέτουν κάποια αναγνωρίσιμα κουσουρια που μπορεί να ταυτοποιήσει ο αναγνώστης, κάποια χαρακτηριστικά που δεν θα έπρεπε να διαθέτουν λόγω της ιδιότητας τους. Για παράδειγμα ο Ιάπωνας πληρωμένος δολοφόνος Κοταρο που μπορεί να μιλάει για ώρες για το Τανουκι, ένα γιαπωνέζικο ρακουν.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης χτίζει λέξη με τη λέξη ένα σουρεάλ σύμπαν, παραδίδοντας μια μαύρη κωμωδία με πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες. Το ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ είναι ένα page turner ανάγνωσμα που θα απολαύσουν οι λάτρεις του είδους.

ΜΑΚΓΚΑΦΙΝ, Σύνοψη

Το πάλαι ποτέ πετράδι στο στέμμα της Felekis Lines, το πλοίο Αφροδίτη, ετοιμάζεται για το τελευταίο του ταξίδι στο Αιγαίο, προτού μετατραπεί σε παλιοσίδερα. Οι παλιές καλές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ο καταχρεωμένος πλοιοκτήτης Μάρκος Φελέκης έχει μονάχα μία επιθυμία: να συνοδέψει το αγαπημένο του καράβι στο στερνό του ταξίδι. Και, ίσως, αν αποδειχθεί τυχερός, να αλλάξει τη μοίρα του.

Στο λιμάνι του Πειραιά, μία τετραμελής οικογένεια επιβιβάζεται στο καράβι: ο πατέρας Ακίνδυνος, η μητέρα Νανά, η έφηβη κόρη Μικαέλα και η γιαγιά Βαρβάρα. Όλοι έχουν τα μυστικά τους — και κάποια από αυτά μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμα, επειδή, δίχως να το ξέρουν, τα μέλη της οικογένειας έχουν από έναν τεράστιο στόχο πάνω στα κεφάλια τους.

Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, που θέλει να φέρει εις πέρας την αποστολή του για να σώσει το αγαπημένο του ζώο, ένα τανούκι από τον ζωολογικό κήπο της Σαϊτάμα.

Ένα ζευγάρι πληρωμένων δολοφόνων, που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ο γάμος τους μπορεί να σωθεί ή αν θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους αφού αποβιβαστούν από το πλοίο.

Μία πληγωμένη γυναίκα που ζητά εκδίκηση από το άτομο που κατέστρεψε τη ζωή της.

Ένας stalker αποφασισμένος να πείσει την πρώην του να του δώσει άλλη μία ευκαιρία — με κάθε τρόπο.

Ποιος θα παραμείνει ζωντανός όταν το Express Αφροδίτη ολοκληρώσει το ταξίδι του;

Και στο επίκεντρο όλων, ένα μυστηριώδες αντικείμενο που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, αλλά όλοι το αναζητούν — ένα Μακγκάφιν.