Κοιτάς έξω, έχει πιάσει καλοκαίρι. Μαθαίνεις και ότι βγήκε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου Αθηνών 2024 και κάτι σκιρτάει για τα καλά μέσα σου. Πάει ο χειμώνας, πέρασε (ΟΚ, μάλλον δεν ήρθε ποτέ φέτος…), καιρός να βγούμε για τα καλά. Έξω στο φως, έξω στα ωραία…

Το «μενού» φέτος είναι ίσως πιο γεμάτο από ποτέ. Μιλάμε για συνολικά 93 παραγωγές που εκτείνονται σε διάστημα 85 ημέρων και συμπεριλαμβάνουν 2.500 περφόρμερ και δημιουργούς από διάφορα μέρη του κόσμου. Μια ποικιλομορφία που είναι ο πραγματικός πλούτος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Μέσω της διαφοράς προκύπτει η σύνθεση, η μυσταγωγία, η γιορτή. Αυτό είναι τέχνη και τούτο είναι το κάλεσμά της. Θέατρο, μουσική, χορός, τραγούδι…

Από το χορταστικό πρόγραμμα της 69ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, σου ξεδιαλέξαμε αυτά που θεωρούμε highlights. Εσύ καλείσαι να αποφασίσεις τι να (πρωτο)δεις από κοντά. Επειδή θα πρέπει να ανοίξεις πόσα tabs για να θυμηθείς τις πληροφορίες, σου τα έχουμε μαζεμένα…

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Τα best of του καλοκαιριού που καταφθάνει με γοργά βήματα

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Πότε: 5 & 6 Ιουλίου 2024

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν έχει δοκιμαστεί σε πολύ απαιτητικά θεάματα και εν προκειμένω «αναμετράται» με την κλασική αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη. Συνεργάζεται με Έλληνες ηθοποιούς (Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Νικόλας Παπαγιάννης, Θάνος Τοκάκης,  Νίκος Ψαρράς) κάτι που ενισχύει το hype.

Ορέστεια

Πότε: 12 & 13 Ιουλίου 2024

Με την υπογραφή του Εθνικού Θεάτρου και του διεθνώς καταξιωμένου Θεόδωρου Τερζόπουλου, μιλάμε για μια παράσταση που γεννά τεράστια κύματα προσμονής. Έβελυν Ασουάντ, Έλλη Ιγγλίζ, Αγλαΐα Παππά. Σάββας Στρούμπος και Σοφία Χιλλ ξεχωρίζουν από τους ερμηνευτές.

Πλούτος

Πότε: 19 & 20 Ιουλίου 2024

Ο Γιάννης Κακλέας δεν χρειάζεται καν συστάσεις και καταφθάνει με μια πολύ φιλόδοξη παράσταση. Ο Μάνος Βακούσης πρωταγωνιστεί, ενώ τη μουσική της παράστασης επιμελούνται οι Χατζηφραγκέτα και η Ναλίσα Γκριν. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Not Hecuba (Όχι Εκάβη)

Πότε: 26 & 27 Ιουλίου 2024

Η ιστορία της Εκάβης διασκευασμένη μέσα από το (ένα κάποιο) βλέμμα του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες με τη συμμετοχή του κορυφαίου θιάσου Κομεντί Φρανσέζ.

Βάκχες

Πότε: 2 & 3 Αυγούστου 2024

Η τραγωδία του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Αλεξία Καλτσίκη και Αργύρης Πανταζάρας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Όρνιθες

Πότε: 9 & 10 Αυγούστου 2024

Πώς θα μεταφέρει ο Άρης Μπινιάρης το περίφημο έργο του Αριστοφάνη; Να το μεγάλο ερώτημα. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου πρωταγωνιστούν σε μια σύγχρονη σάτιρα.

Ικέτιδες

Πότε: 23 & 24 Αυγούστου 2024

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο. Με έναν εντυπωσιακό χορό 50 γυναικών, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τη Λυδία Κονιόρδου, τη Λουκία Μιχαλοπούλου, τη Λένα Παπαληγούρα, τον Άκη Σακελλαρίου, τον Γιάννη Τσορτέκη, ενώ κορυφαία θα είναι η Μαρίνα Σάττι – λίγο μετά την Eurovision, σε εντελώς διαφορετικά καλλιτεχνικά μονοπάτια.

ΗΡΩΔΕΙΟ

Τόσκα

Πότε: 1, 2, 6 & 11 Ιουνίου 2024

Σε σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες, με τη συμμετοχή πρωταγωνιστών διεθνούς ακτινοβολίας.

Έργα του Μπετόβεν

Πότε: 15 Ιουνίου 2024

Ο Ιμάνιουελ Αξ, ο Λεωνίδας Καβάκος και ο Γιο-Γιο Μα, τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, τρεις κορυφαίοι σολίστες με ασύγκριτη τεχνική και δεινότητα ερμηνεύουν έργα του Μπετόβεν.

Exit Above

Πότε: 25 Ιουνίου 2024

Από τις σημαντικότερες δημιουργούς του σύγχρονου χορού, η Άνε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ επιστρέφει στο Ηρώδειο με την ομάδα της Rosas για να μας παρουσιάσει το νέο της έργο που έχει αποθεωθεί.

Λορίνα ΜακΚένιτ

Πότε: 26 Ιουνίου 2024

Πολύ αγαπητή στο ελληνικό κοινό, η Λορίνα ΜακΚένιτ εμφανίζεται ξανά στα μέρη μας με αφορμή τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ της The Mask and Mirror. Η καλλιτέχνης συνδυάζει αριστοτεχνικά την κέλτικη μουσική παράδοση με τους ήχους της Ισπανίας και του Μαρόκου, το αποτέλεσμα (θα) είναι μαγικό.

Sting

Πότε: 5 Ιουλίου 2024

Ο σούπερ σταρ Sting έρχεται στο Ηρώδειο με επίσημη προσκεκλημένη του την πολυτάλαντη τραγουδοποιό Giordana Angi για να θυμίσει στους φαν του την εποχή των Police αλλά και να συστηθεί σε μια νέα γενιά που διψά να μάθει τους πραγματικούς «μεγάλους» της μουσικής.

Διονύσης Σαββόπουλος

Πότε: 8 & 9 Ιουλίου 2024

Ο «Νιόνιος» όλης της Ελλάδας παρουσιάζει τη «δική μας Μεταπολίτευση». Μια μουσική γιορτή/αφιέρωμα με τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση. Εστιάζοντας σε μουσικούς σταθμούς της περιόδου 1973-1983, ο Σαββόπουλος σε ρόλο οικοδεσπότη καλεί Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστο Θηβαίο, Μανώλη Μητσιά, Πάνο Μουζουράκη, Γιώργο Νταλάρα και Μαρία Φαραντούρη, να τραγουδήσουν μαζί δικές του επιτυχίες της εποχής αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, Λάγιου.

(Eurokinissi)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές

Πότε: 5 ως 7 Ιουνίου 2024

Μπορεί η τέχνη να σώσει τον κόσμο; Ή μήπως η επιθυμία των καλλιτεχνών να μιλήσουν «μέσα από την τέχνη» είναι απλώς ουτοπική; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι μέσα από το έργο του Νοτιοαφρικανού νομπελίτσα Τζ. Μ. Κουτσί.

Lacrima

Πότε: 13-14 Ιουνίου 2024

Μια ιστορία για τη βία, θεσμική και ενδοοικογενειακή, και για τα δάκρυα που κρύβονται πίσω από την ομορφιά. Δια χειρός της Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν.

Zonder

Πότε: 29 & 30 Ιουνίου 2024

Τρεις περφόρμερ προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους και να συντονιστούν μεταξύ τους, σε ένα παιχνίδι που οι κανόνες του αλλάζουν διαρκώς. Ένα σπάνιο πάντρεμα του σύγχρονου χορού με την κωμωδία.

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή

Πότε: 21-23 Ιουνίου 2024

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου θεατρικού δημιουργού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου οργανώνει αφιέρωμα στη μνήμη του.

Και το… μπόνους

Μήδεια

Πότε: 9-11 Ιουλίου 2024

Εκτός των συνηθισμένων χώρων του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα, αναμένουμε πώς και πώς την πολυσυζητημένη Μήδεια του κορυφαίου Αυστραλού δημιουργού Σάιμον Στόουν από το Internationaal Theater Amsterdam.

Περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και προπώληση εισιτηρίων στο aefestival.gr