Δεν ξέρουμε αν το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που έχουν αφήσει το κινητό από τα χέρια τους ενόσω βρίσκονται στο μετρό και  αντ’αυτού χάνονται στις σελίδες ενός βιβλίου. Άλλωστε είχαμε γράψει και για το τι διαβάζουν οι άνθρωποι, μιας και έχει ενδιαφέρον να βλέπεις ποια βιβλία προτιμούν. Πολλές φορές έχουμε πάρει και ιδέες. 

Κάποιος όμως αναρωτήθηκε στο ελληνικό Reddit κατά πόσο όσοι κρατούν βιβλίο, το διαβάζουν όντως. Κι αυτό γιατί επικρατεί αρκετή φασαρία για να μπορέσει να συγκεντρωθεί κάποιος. Η ερώτηση που έκανε είναι η εξής:

«Όντως διαβάζετε ή κάνετε κατι αντίστοιχο με το ασκοπο σκρολ στο κινητό; Ο μονος λογος που ρωτάω ειναι γιατί μου φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθεί κανεις σε ένα βιβλίο με τόση βαβούρα και κρανδασμους απο λεωφορείο/μετρό».

Τώρα θα μας πείτε, γιατί να κρατάει κάποιος βιβλίο στα χέρια αν δεν έχει σκοπό να το διαβάσει. Τελοσπάντων, το post πήρε ορισμένες απαντήσεις και τις αφήνουμε εδώ να υπάρχουν.

«Παλιά, διάβαζα κανονικά. Πλέον το θεωρώ δύσκολο να κρατάω το βιβλίο, επειδή συνήθως είμαι όρθιος και έχει αρκετό κόσμο, οπότε το έχω γυρίσει σε audiobooks».

«Είτε βαζω κάποιον ambient ήχο να παίζει στα ακουστικά, είτε βάζω και το audio-book να παίζει ταυτόχρονα για extra immersion».

«Προτιμώ audiobooks σε λεωφορείο/μέτρο γιατί το διάβασμα μου φέρνει ζαλάδα κλπ».

«Ναι όντως διαβάζω.Συνήθως όταν περιμένω στη στάση ή άμα είναι μακρινή η διαδρομή με μετρό/κτελ κτλ.Όταν κάνει θόρυβο απλώς δεν διαβάζω,έτσι και αλλιώς και podcast/μουσική να έβαζα πάλι δεν θα άκουγα».

«Διαβάζω και φοράω και ακουστικά που παίζουν μουσική όποτε δε με ενοχλεί η βαβούρα. Τώρα έχει να κάνει και με το τι είδους βιβλίο διαβάζεις, αν το έχεις ξαναδιαβάσει και τον βαθμό δυσκολίας του κατά τη γνώμη μου».

«Ακουστικά με noise cancelation χωρις να παίζουν κάποιο ήχο».

«Διαβάζω κανονικά, σκέψου ένα βιβλίο 800 σελίδων το διαβασα μόνο στα μέσα χωρίς καθόλου διάβασμα σπίτι».

«Διαβάζω κανονικά χωρίς θέμα. Μην σου πω περνάει και πιο γρήγορα η διαδρομή».

Τα βιβλία που προτείνουμε να διαβάσεις

Αν πάντως ψάχνεσαι για κάποιο βιβλίο, τώρα που έρχεται και τριήμερο και ίσως βρεις λίγο χρόνο παραπάνω για ανάγνωση, τότε σου προτείνουμε τα εξής:

Το Πρωινό των Πρωταθλητών – Vonnegut Kurt

Όπως οι περισσότεροι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, ο Τράουτ μάλλον δεν είχε ιδέα από επιστήμη… Όταν ο πολυγραφότατος αλλά αφανής συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κίλγκορ Τράουτ δέχεται την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Τεχνών του Μίντλαντ Σίτυ, διαισθάνεται ότι το ταξίδι του θα τον φέρει αντιμέτωπο με ό,τι φοβάται και συγχρόνως λαχταρά, την επαφή με το κοινό και ίσως την αναγνώριση. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να φανταστεί όσα θα συμβούν όταν ο Ντουέιν Χούβερ, ο πλούσιος έμπορος αυτοκινήτων της πόλης, αποφασίζει να πάρει τις ιστορίες του στα σοβαρά. Η αμερικανική αυτή επαρχία θα βυθιστεί σε ένα κρεσέντο συμβολικής και πραγματικής βίας, δίνοντας την ευκαιρία στον Βόννεγκατ να ξεδιπλώσει τη δηλητηριώδη του σάτιρα όχι μόνο για τον χρόνο, την ανισότητα, τις έμφυλες και φυλετικές διακρίσεις σε μια χώρα γεμάτη αντιφάσεις, αλλά και για την καταστροφή της Γης.

Σε ένα ευφυές παιχνίδι με την κυριολεκτική σημασία κάθε λέξης, συνθέτει ένα εντυπωσιακό matrix των προβλημάτων της εποχής μας, εν τη γενέσει τους. Τα πάντα είναι αμφίσημα και τίθενται υπό αμφισβήτηση σε έναν κόσμο δίχως έρμα και ηθική – από τις ταμπέλες του Διαπολιτειακού Αυτοκινητόδρομου μέχρι τις συμβάσεις της λογοτεχνικής αφήγησης. Ένα βιβλίο στο οποίο, με αφηγηματική λιτότητα, συνδυάζονται η επιστημονική φαντασία, τα απομνημονεύματα, τα παραμύθια και οι παραβολές, η φάρσα. Ο Κερτ Βόννεγκατ ασκεί σαρωτική κριτική στην αμερικανική κοινωνία με τρόπο αριστοτεχνικό –χάρη στην οργιώδη φαντασία και στο χιούμορ του–, έχοντας όμως τη συγκινητική επίγνωση της ανθρώπινης τρωτότητας.

Θα το βρεις ΕΔΩ.

Γείρε, Πέσε, Σήκω – Jon McGregor

Όταν μια ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική πηγαίνει στραβά, οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες – τόσο για τους ανθρώπους που εμπλέκονται όσο και για τις οικογένειές τους στην πατρίδα.
Ο Ρόμπερτ “Ντοκ” Ράιτ, ένας βετεράνος της επιτόπιας έρευνας στην Ανταρκτική, έχει τα στοιχεία για το τι συνέβη, αλλά δεν μπορεί πλέον να τα εκφράσει. Όσο η Άννα, η γυναίκα του, πλοηγείται στα δύσκολα τοπία της νέας της ζωής φροντίζοντάς τον, ο Ρόμπερτ αναγκάζεται να μάθει έναν ολόκληρο καινούργιο τρόπο για να υπάρχει στον κόσμο.

Ο βραβευμένος συγγραφέας Τζον ΜακΓκρέγκορ επιστρέφει με ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που με υπνωτιστικό και τρυφερό τρόπο εξιχνιάζει την έννοια του ηρωισμού και εξερευνά την ακατάβλητη παρόρμηση του ανθρώπου να πει τις ιστορίες του – ακόμα και όταν ο κόσμος τον προδίδει. Ένας στοχασμός για τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αυτοθυσία και τον εγωισμό, το Γείρε Πέσε Σήκω είναι η ιστορία για το υποτιμημένο, παραγνωρισμένο κουράγιο που χρειάζεται ίσως μόνο και μόνο για να βγάλεις τη μέρα.

Θα το βρεις ΕΔΩ.

Το Τραγούδι του Προφήτη – Paul Lynch

Ένα χτύπημα στην πόρτα μια βροχερή νύχτα αλλάζει τη ζωή της Άιλις. Δύο αξιωματικοί της νεοσύστατης μυστικής αστυνομίας αναζητούν τον άντρα της. Ποια θα είναι η τύχη τόσο του ίδιου όσο και του πρωτότοκου γιου τους; Η πατρίδα της, η Ιρλανδία, βρίσκεται στο έλεος μιας δικτατορικής κυβέρνησης. Η πόλη της, το Δουβλίνο, είναι το κέντρο μιας αιματηρής εμφύλιας διαμάχης, κι εκείνη πρέπει να προστατέψει τα παιδιά της και τον ηλικιωμένο πατέρα της. Πόσο μακριά θα φτάσει για να σώσει την οικογένειά της; Και τι -ή ποιον- θα υποχρεωθεί να αφήσει πίσω;

“Από το πρώτο χτύπημα στην πόρτα το Τραγούδι του προφήτη μας αναγκάζει να βγούμε από τον εφησυχασμό μας”, τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής του Booker ανακοινώνοντας τον Πολ Λιντς (γενν. Ιρλανδία, 1977) ως νικητή για το 2023. “Πρόκειται για μια συγκινητική αφήγηση, συναρπαστική και τολμηρή, που αποτυπώνει τις ανησυχίες του σήμερα”.

Θα το βρεις ΕΔΩ.

Το Σκοτάδι Παραμένει – Sir Ian Rankin, William McIlvanney

Ο δικηγόρος Μπόμπι Κάρτερ έκανε πολλές δουλειές για τους λάθος ανθρώπους. Τώρα είναι νεκρός και δεν ήταν ατύχημα. Πέρα από μια απελπισμένη οικογένεια και ένα σωρό ισχυρούς φίλους, o Κάρτερ αφήνει πίσω του και κάμποσους εχθρούς. Ποιος, λοιπόν, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα;

Ο Τζακ Λέιντλο δεν είναι ομαδικός παίκτης, έχει όμως μια έκτη αίσθηση για ό,τι συμβαίνει έξω. Το αφεντικό του αποδίδει τη βία στις συνήθεις αντιπαλότητες, είναι όμως τόσο απλό; Καθώς δύο συμμορίες της Γλασκόβης βρίσκονται σε πόλεμο, ο Λέιντλο πρέπει να βρει ποιος «έφαγε» τον Κάρτερ πριν εκραγεί η πόλη ολόκληρη.

Θα το βρεις ΕΔΩ.