Σε περίπτωση που δεν το έχετε ακούσει, το hip-hop γιορτάζει τα 50 του χρόνια. Όπως αναφέρει ο Timothy Bella σε κείμενό του στο Retropolis (στήλη της Washington Post), στις 11 Αυγούστου 1973, μια νεαρή γυναίκα από το Μπρονξ διοργάνωσε ένα πάρτι για την επιστροφή στο σχολείο στο κέντρο αναψυχής του συγκροτήματος διαμερισμάτων όπου ζούσε. Για να κρατήσει το κόστος χαμηλό και την τσέπην της σχετικά γεμάτη, έβαλε τον 18χρονο αδελφό της, γνωστό για το δυνατό ηχοσύστημά του, να είναι ο DJ. Αυτή η γυναίκα ήταν η Cindy Campbell και ο αδελφός της ήταν ο Clive, περισσότερο γνωστός στους λάτρεις του hip-hop ως DJ Kool Herc.

Η μαύρη μουσική (jazz, blues, rock n’ roll, rhythm & blues, funk) προηγήθηκε πολύ πριν από αυτό που θα γινόταν γνωστό ως hip-hop. Καλλιτέχνες όπως ο Kid Capri και ο Kurtis Blow έχουν διάφορες επιρροές που κυμαίνονται από τους Jubalaires, ένα γκόσπελ γκρουπ που δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930, μέχρι τον κωμικό Pigmeat Markham και τον μουσικό της soul, Jimmy Castor. Ο Buckshot, από τους Black Moon, είναι ένας τους πολλούς που θεωρούν τον James Brown και το Parliament Funkadelic του George Clinton ως τα θεμέλια της μουσικής που αγαπήσαμε στην πορεία.

Ωστόσο, αυτό που έκανε ο Kool Herc σε εκείνο το πάρτι του 1973, είναι αυτό που οι ιστορικοί θεωρούν ως τη γέννηση του hip-hop. Έπαιζε τα break beats, τα πιο funky σημεία των τραγουδιών σε δύο πικάπ ώστε η μουσική -συνεπώς και ο χορός-, να μη σταματά ποτέ. Τα χρόνια πέρασαν, ήρθε η εξέλιξη, το μικρόφωνο, ο στίχος, όλα έγιναν ένα για να έχουμε εμείς, από την άνεση του σπιτιού μας, την ευκαιρία να ακούμε στα ηχεία μας ένα από τα σημαντικότερα είδη της μουσικής -κι ας μην είμαστε στο Μπρονξ.

Αλήθεια, όμως, ποια κομμάτια θεωρούνται τα καλύτερα στην μεγάλη ιστορία του hip-hop; Tην απάντηση έδωσε φυσικά -ποιο άλλο;!- το μουσικό περιοδικό Rolling Stone που βρήκε τη δύναμη (και τα άτομα) να φτιάξει μια λίστα με τα σημαντικότερα, 100 στον αριθμό. Εμείς, γνήσιοι σποιλεράδες, σας δίνουμε την τελική δεκάδα. «Χρόνια πολλά» και καλή ακρόαση.

Eric B. and Rakim, “Paid in Full”

N.W.A, “Straight Outta Compton”

The Notorious B.I.G., “Juicy”

Public Enemy, “Fight the Power”

Dr. Dre feat. Snoop Doggy Dogg, “Nuthin’ but a ‘G’ Thang”

Geto Boys, “Mind Playing Tricks on Me”

Run-DMC, “Sucker M.C.’s”

Afrika Bambaataa and the Soulsonic Force, “Planet Rock”

Sugarhill Gang, “Rapper’s Delight”

Grandmaster Flash and the Furious Five, “The Message”