Για πολλά χρόνια, το bodybuilding θεωρούταν ανδροκρατούμενο σπορ. Ιστορικά, δε, ήταν ταμπού για μια γυναίκα να αγωνιστεί ως bodybuilder. Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως η πρώτη γυναίκα bodybuilder αγωνίστηκε το 1978 στο Οχάιο. Το λεύκωμα Core εξερευνά αυτό το σύμπαν. Τον κόσμο των γυναικών bodybuilders, έναν κόσμο γεμάτο μπικίνι, μύες, μοντέλα, φυσική κατάσταση, λαμπερά δέρματα (ίσως υπερβολικά λαμπερά) και bodybuilding. 

«Πάντα με ενδιέφεραν αυτές οι υποκουλτούρες στη Μεγάλη Βρετανία, ειδικά εκείνες που αφορούσαν τις γυναίκες», λέει η Celia Croft, φωτογράφος που επιμελήθηκε το λεύκωμα. Γεννήθηκε στο Kent και γνώρισε την Kate-Kidney Bishop, στυλίστρια, με την οποία συνεργάστηκαν στενά για το Core, πριν λίγα χρόνια. Η Kate για πολλά χρόνια γοητευόταν από γυναίκες skaters και γενικότερα από γυναίκες που έκαναν σπορ τα οποία θεωρούνταν «ανδρικά». Κάπως έτσι, έφτασαν και οι δυο στο bodybuilding και ό,τι το αφορά. 

Γοητευμένες από την ευκολία με την οποία αυτές οι αθλήτριες κόντραραν στα ίσα τις κοινωνικές νόρμες, αποφάσισαν πως αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον απαθανατίσουν. Προσέγγισαν γυναίκες bodybuilders στο Facebook και με την άδειά τους άρχισαν να τις ακολουθούν, να τις φωτογραφίζουν, να τους κάνουν ερωτήσεις. «Είναι μια σφιχτή κοινότητα και τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες που φωτογραφίζαμε ήξεραν η μια την άλλη από διαγωνισμούς ή online», λέει η Celia στο It’s Nice That

Το τελικό αποτέλεσμα είναι κάπως σαν μια θετική έρευνα για τις bodybuilders. Μια καταγραφή σωμάτων που εξυπηρετούν περισσότερους από τους σκοπούς που μας έρχονται πρόχειρα στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το concept «ανθρώπινο σώμα». 

«Η αποφασιστικότητα και η δύναμη αυτών των γυναικών είναι αδιανόητη. Μέσα από το βιβλίο και τις φωτογραφίες, το κοινό γίνεται μάρτυρας του αισθήματος κατορθώματος που νιώθουν μέσα από το σπορ τους και πιο συγκεκριμένα πώς είναι το να πετάς τα έμφυλα στερεότυπα στα σκουπίδια», λένε. 

Ο βασικός τους στόχος ήταν να καταγράψουν έναν σχετικά άγνωστο κόσμο και το πώς αυτές οι γυναίκες είναι γεμάτες κουράγιο αθλήτριες. Και μάλλον τα κατάφεραν.

Δες παρακάτω μερικές φωτογραφίες από το Core: