Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και το σίγουρο είναι ένα: Έχουμε πολλά βήματα ακόμα να διανύσουμε για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα γραφτούν πολλά τούτη τη μέρα, θα ακουστούν ακόμα περισσότερα, όμως αν κάποια λόγια πρέπει να ακούσεις, είναι αυτά που είπε η Νατάσα Γιάμαλη

Η δημοσιογράφος συγκέντρωσε τις κατάλληλες λέξεις και είπε όλα όσα σκεφτόμαστε. Απλά και περιεκτικά. Η Νατάσα Γιάμαλη είναι πραγματικά αυτός ο άνθρωπος που χαιρόμαστε που έχει φωνή και βήμα.

«Ξημερώνει η 8η Μάρτη. Το αστυνομικό δελτίο επιβεβαιώνει καθημερινά με αμέτρητα περιστατικά κακοποίησης με θύματα γυναίκες, με τέσσερις γυναικοκτονίες από την αρχή του έτους πως έχουμε πολύ δρόμο μέχρι η 8η Μάρτη να μετατραπεί σε γιορτή. Ήταν και παραμένει ημέρα διεκδίκησης Ισότητας στο σπίτι, στους χώρους δουλειάς, στη δημόσια σφαίρα. Εκεί που οι άντρες είναι “δυναμικοί”, και οι γυναίκες είναι ‘γλωσσούδες’. Εκεί που ο αποδεκτός σωματότυπος της γυναίκας είναι αυτός που έχει καθοριστεί από ετεροκανονικούς άντρες. Εκεί που οι γυναίκες ‘πλαισιώνουν’, ‘στολίζουν’, ‘ομορφαίνουν’ μια εικόνα, μια σκηνή, μια εκδήλωση, αλλά δεν την καθορίζουν

Για εμάς στο εδώ και το τώρα, είναι ημέρα διεκδίκησης και αξιολόγησης των όποιων βημάτων έχουν γίνει. Βήματα που μοιάζουν άτολμα, σε σύγκριση με όσα ισχύουν στις χώρες στις οποίες θέλουμε να μοιάσουμε. Η ισότητα δεν είναι ούτε ‘βίτσιο’, ούτε ‘καπρίτσιο’, ούτε ιδιοτροπία. Είναι όρος ευημερίας, ύπαρξης και προόδου των κοινωνιών.

Όμως, λίγο πιο πέρα, στην γειτονιά μας, για τις γυναίκες στη Γάζα είναι μια ακόμη ημέρα αγώνα για επιβίωση, εν μέσω γενοκτονίας. Ένα εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια, δεν έχουν καν ψωμί, ούτε λόγος για φάρμακα. Σχεδόν 9.000 σκοτώθηκαν σε πέντε μήνες, ακρωτηριάζονται χωρίς αναισθησία στα νοσοκομεία, βλέπουν τα παιδιά τους νεκρά. Η ελληνική κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε και βοήθησε, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία προ διετίας. Ας μη σωπάσουμε τώρα. Το πώς θα βοηθήσει η καθεμία και ο καθένας, είναι επιλογή της καθεμίας και του καθενός. Αυτό που δεν είναι επιλογή, είναι η σιωπή. Την έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά».