Μόλις τρεις ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Γαλλία προχώρησε στο αυτονόητο και τίμησε τις γυναίκες και με το παραπάνω. Έγινε, από χθες, η μοναδική χώρα στον κόσμο που έδωσε το συνταγματικό δικαίωμα στις γυναίκες να διακόψουν την κύησή τους. Κι αυτό αποτελεί μια πραγματικά θετική εξέλιξη στην ιστορία αυτού του κόσμου, ειδικά όταν αυτός μοιάζει περισσότερο με Μεσαίωνα.

Η πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, εγκρίθηκε με 780 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και μόλις 72, κατά.  Το μέτρο είχε ήδη ψηφιστεί από την Άνω και την Κάτω Βουλή, τη Γερουσία και την Εθνική Συνέλευση, αλλά χρειαζόταν τελική έγκριση από τους βουλευτές στην κοινή σύνοδο στις Βερσαλλίες για να πραγματοποιηθεί η συνταγματική αλλαγή. Οι πολιτικοί παραχώρησαν παθιασμένες ομιλίες για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο και απέτισαν φόρο τιμής στις Γαλλίδες που έχουν αγωνιστεί με θάρρος για το δικαίωμα της άμβλωσης.

Εκατοντάδες Παριζιάνοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Τροκαντερό για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία που μεταδόθηκε σε μεγάλη οθόνη, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα την στιγμή της ανακοίνωσης. Μάλιστα, μετά την ψηφοφορία, ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι φωταγωγήθηκε με το μήνυμα: «My Body My Choice». Ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε στο Χ στη συνέχεια: «Υπερηφάνεια για τη Γαλλία, μήνυμα προς όλο τον κόσμο».

Και αποτελεί πραγματικά ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο, τη στιγμή που τα οπισθοδρομικά βήματα είναι περισσότερα από αυτά της εξέλιξης. Άλλωστε αφορμή στάθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το 2022, που έδινε το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να περιορίσει τις αμβλώσεις. Στην Οκλαχόμα, για παράδειγμα, ρεπουμπλικανοί νομοθέτες πέρασαν  ένα νομοσχέδιο που λίγο πολύ απαγορεύει όλες τις εκτρώσεις. Σε αυτό, μια άμβλωση, από τη στιγμή της σύλληψης ήδη, θα θεωρείταικακούργημα και θα τιμωρείται με ως και δέκα χρόνια φυλάκισης και 100.000 δολάρια πρόστιμο. Ως μοναδική εξαίρεση γίνεται δεκτή η προσπάθειας να σωθεί η ζωή της εγκύου κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού επείγοντος περιστατικού.

Επιπλέον, έναν χρόνο πριν, το 2021 δηλαδή, ψηφίστηκε στο Τέξας η ποινικοποίηση της άμβλωσης έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψη, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Αντίστοιχα, η Ουγγαρία, την ίδια χρόνια, θέσπισε έναν νόμο, ο οποίος έλεγε πως οι γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, θα πρέπει πρώτα να ακούσουν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου. 

Ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων ξεκίνησε έντονα το 1971 στη Γαλλία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η υπουργός Σιμόν Βέιλ, πέρασε έναν προσωρινό νόμο που έδινε το δικαίωμα της άμβλωσης στις γυναίκες. Παρ΄όλα αυτά, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το ζήτημα των αμβλώσεων στη Γαλλία δεν προκαλεί ιδιαίτερο διχασμός. Οι περισσότεροι Γάλλοι πιστεύουν ότι η διακοπή της κύησης είναι βασικό δικαίωμα της γυναίκας. 

Όπως έδειξε και μία έρευνα που διεξήχθη σε 29 χώρες, η Γαλλία ήταν σχεδόν στην κορυφή που στήριξε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Πρώτη ήταν η Σουηδία.