Γνωστή και ως Maria Oggay, η Whang-Od περιγράφεται ως η παλαιότερη mambabatok (παραδοσιακή τέχνη τατουάζ) και είναι η γηραιότερη εκπρόσωπος της τέχνης αυτής, την οποία και ασκεί από τα 16 της χρόνια. Ξεκίνησε την καριέρα της υπό την καθοδήγηση του πατέρα της. Εκείνη την εποχή, ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα μαμπαμπάτοκ κι έκτοτε έχει αποτυπώσει τα σύμβολα της φυλής Kalinga – που σηματοδοτούν τη δύναμη, τη γενναιότητα και την ομορφιά – στο δέρμα χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν το προσκύνημα στο Buscalan. 

Συνήθως έκανε τατουάζ ιερά σύμβολα των προγόνων σε ανθρώπους που πρόκειται να περάσουν ένα σημαντικό κατώφλι στη ζωή τους, όπως οι άνδρες που γίνονται κυνηγοί κεφαλών, για παράδειγμα. Για τις γυναίκες, τα τατουάζ τα έκανε για να προωθήσουν τη γονιμότητα και την ομορφιά.Από την απαγόρευση του κυνηγιού κεφαλιού στη δεκαετία του 1900, η ​​Whang-Od έχει αποκτήσει διαφορετική πελατεία με τη μορφή τουριστών που έρχονται να επισκεφθούν το χωριό της στο Buscalan. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί φυσικά εργαλεία όπως ένα ραβδί μπαμπού, αγκάθι δέντρου pomelo, νερό και κάρβουνο για τα τατουάζ.

Την τέχνη του mambabatok η Whang-Oh μπορεί να την μεταλαμπαδεύσει μόνο σε εξ’ αίματος συγγενή της. Δεδομένου ότι η Whang-Od δεν έχει κάνει παιδιά, αποφάσισε να μάθει την τέχνη στην ανιψιά της, Grace Palicas, η οποία ήταν τότε 10 ετών. Τώρα εκείνη, στα 26 της χρόνια συνεχίζει την κληρονομιά της Whang-Od.

“Η ζωή της Apo Whang-Od είναι εγγεγραμμένη στο δέρμα της, από επιτεύγματα μέχρι ασθένειες και ονόματα εραστών που έχουν φύγει από καιρό. Αφηγείται μια ιστορία γενναιότητας, ομορφιάς και της πλούσιας κληρονομιάς της φυλής Kalinga”, σημείωσε στη λεζάντα του Instagram το περιοδικό

Διαβάστε ακόμη στο Provocateur: 

Από άβολα εξώφυλλα, έχουμε την Ολένα Ζελένσκα στη Vogue

Στο εξώφυλλο της πορτογαλικής Vogue η καψούρα δεν έχει ηλικία

Η Vogue βάζει ακόμη μια μαύρη γυναίκα στο εξώφυλλο αλλά το Black Lives Matter δεν είναι μόδα