Την τελευταία δεκαετία, ο Δρ. Ingber, βιοτεχνολόγος στο Χάρβαρντ, έχει φτιάξει περισσότερα από 15 από αυτά τα τσιπ οργάνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσομοιώνουν τους πνεύμονες, το συκώτι, τα έντερα και το δέρμα. Και τώρα, όπως περιγράφεται σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε  τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε ένα πολύ λιγότερο μελετημένο όργανο στη λίστα: τον κόλπο.

https://t.co/a826Bdz952

Η ομάδα των βιοτεχνολόγων δημιούργησε έναν «κόλπο σε ένα τσιπ» για να μιμηθεί βασικά χαρακτηριστικά του κολπικού μικροβιώματος, αναφέρουν σε ερπορτάζ τους και οι New York Times .Η χρήση ανθρώπινου ιστού σε τσιπ σιλικόνης ήταν μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα των δοκιμών φαρμάκων. Ο Δρ Don Ingber  χρησιμοποιεί εύκαμπτα κομμάτια σιλικόνης για να δημιουργήσει τρισδιάστατα μοντέλα οργάνων. Αυτά τα μοντέλα είναι επενδεδυμένα με ανθρώπινο ιστό, επιτρέποντας στους ερευνητές να δοκιμάσουν φαρμακευτικές θεραπείες σε αυτά. 

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να δοκιμάσουν θεραπείες για βακτηριακές λοιμώξεις στον κόλπο, που είναι ένας τομέας που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους ερευνητές να δοκιμάζουν θεραπείες σε ένα πιο ρεαλιστικό περιβάλλον, αντί να βασίζονται σε ζωικά μοντέλα ή κυτταροκαλλιέργειες. Η ανάπτυξη του Vagina Chip είναι ένα σημαντικό βήμα στη μελέτη του κολπικού μικροβιώματος και του ρόλου του στην υγεία και τις ασθένειες

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Gates, χρησιμοποίησε το τσιπ προκειμένου να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο ένας πραγματικός κόλπος ανταποκρίνεται στα καλά και τα κακά βακτήρια.  Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι η πιο κοινή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει έως και το 50% του γυναικείου πληθυσμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο και έως και το 33% των γυναικών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπευτική θεραπεία και η υποτροπιάζουσα λοίμωξη είναι ο κανόνας. Θεωρείται ότι συμβάλλει σε αποβολές, πρόωρο τοκετό μωρών και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Αυξάνει τη μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), κατά δύο φορές. Είναι μια ασθένεια που δεν έχει κατανοηθεί ελάχιστα και δεν έχουν αναπτυχθεί νέα θεραπευτικά μέσα τα τελευταία 20 χρόνια που να έχουν δείξει οποιαδήποτε αλλαγή στα ποσοστά ίασης του BV.