“Μετά από 109 χρόνια η πιο επιτυχημένη και διάσημη μάρκα μόδας στην Ιταλία αποφάσισε να συμπεριλάβει για πρώτη φορά ένα transgender μοντέλο στην επίδειξή της, περήφανη για την κοινότητά μου. Αυτό το κορίτσι είναι από την Ελλάδα.. περήφανη για τη χώρα μου. Αυτό το κορίτσι είμαι εγώ… περήφανη για τον εαυτό μου”. Με αυτή τη λεζάντα συνόδεψε τις φωτογραφίες από την πασαρέλα της Prada το μοντέλο Καίτη Γκραμμά που είχαμε γνωρίσει στο GNTM και στη συνέχεια στη διαφήμιση της Pantene.

Η Καίτη Γκραμμά είχε πάρει τέσσερα ΝΑΙ από τους κριτές του GNTM αλλά (τότε δεν τους απασχολούσε το diversity) για νομικούς λόγους δεν μπορούσε να περάσει στην επόμενη φάση (δεν είχε ολοκληρώσει τη φυλομετάβαση της και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί ήταν απαραίτητο. Η συμμετοχή της δεν έχει προβληθεί στην τηλεόραση).Η Καίτη Γκραμμά είναι το πρώτο transgender μοντέλο στη χώρα μας που κάνει μια πραγματικά αξιοζήλευτη καριέρα στο εξωτερικό. Είναι επίσης απόφοιτος της Νομικής.

​”Όταν πρωτοέλαβα το μήνυμα για να συμμετάσχω στο τελικό casting ήμουν στο Λονδίνο και επειδή ήμουν πολύ κουρασμένη δεν έδωσα καμία σημασία γιατί θεώρησα ότι είναι κάτι ακόμα που θα μείνει απλά σε συζητήσεις” είπε η Καίτη Γκραμμά μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο 4».

Η ίδια μιλώντας στην εκπομπή της Μαρίας Μπακοδήμου, είπε πως η επιλογή της έγινε ανάμεσα σε 6.000 περίπου κορίτσια, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι άνθρωποι του οίκου διάλεξαν τις 100 περίπου επικρατέστερες και τελικά την επέλεξαν για το catwalk της Prada στην φετινή Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου. Η ίδια όταν ολοκληρώθηκε η βραδιά ανέβασε ένα story θέλοντας να δείξει σε εκείνους που της είχαν πει ότι θα αποτύχει το μεσαίο δάχτυλο της.

Η πιο viral διαφήμιση σαμπουάν στην Ελλάδα

Με σύνθημα «τα μαλλιά δεν έχουν γένος», το Pantene δημιούργησε την δυναμική καμπάνια με πέντε κουήρ άτομα από την Ελλάδα που μιλούν στον φακό, στέλνοντας ένα μήνυμα ενδυνάμωσης και ορατότητας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Μιλώντας στην εκπομπή της Ιωάννας Μαλέσκου για το πως βίωσε τη συμμετοχή της στο διαφημιστικό της Pantene αλλά και για τη συζήτηση που πυροδότησε η διαφήμιση σχολίασε πως “σε κάθε διαφήμιση υπάρχουν και θετικά και αρνητικά σχόλια. Ειδικά όταν συμβαίνει κάτι πρωτοφανές και μία διαφήμιση ξεφεύγει από τα συγκεκριμένα στερεότυπα και φέρνει γενικά στο προσκήνιο ένα κοινωνικό θέμα. Τη σεξουαλικότητα και τις έμφυλες ταυτότητες δεν τις πολυσυζητάμε”.

Η Καίτη Γκραμμά είναι το πρώτο transgender μοντέλο στη χώρα μας που κάνει μια πραγματικά αξιοζήλευτη καριέρα στο εξωτερικό

Να σημειωθεί ότι έμαθε τι σημαίνει επαναπροσδιορισμός φύλου από την Isis King, της transgender μοντέλου που συμμετείχε στον 11ο κύκλο του America’s Next Top Model. Το 2019 υπέγραψε συμβόλαιο με γαλλικό πρακτορείο κι έκτοτε εμπλουτίζει το βιογραφικό της με συνεργασίες που φτιάχνουν καριέρες.

Η Καίτη Γκραμμά δεν σπάει απλώς τα στερεότυπα. Γράφει ιστορία.