Μια φιναλίστ σε καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Αγγλίας θέλει να στεφθεί βασίλισσα της ομορφιάς χωρίς μακιγιάζ. Η Μελίσα Ράουφ διάλεξε αυτό τον τρόπο για να μιλήσει για την τοξικότητα των μέσων κοινωνικών δικτύωσης που προωθούν (με τη χρήση των φίλτρων) ένα πρότυπο ομορφιάς που γεμίζει τα έφηβα κορίτσια με νευρώσεις και ανασφάλεια. Μια χαρά μέχρι εδώ. Βέβαια, το προνόμιο της είναι οφθαλμοφανές. Όταν είσαι νέος κι έχεις ευλογημένα γονίδια δεν χρειάζεσαι και πάρα πολλά προϊόντα ομορφιάς για να καλύψεις τυχόν ατέλειες.

Θα μείνει βέβαια στην ιστορία των καλλιστείων Μις Αγγλία ως η πρώτη γυναίκα που επέλεξε να διαγωνιστεί χωρίς μακιγιάζ. Υπέροχα για εκείνη. Βέβαια, διάλεξε να λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς που δέχεται γυναίκες με συγκεκριμένα κιλά, αναλογίες και ύψος, δεν τα λες και ιδιαίτερα συμπερηληπτικά τα καλλιστεία

Η ίδια βέβαια πιστεύει ότι πρέπει να αγαπήσουμε τα ελαττώματά μας και να βρούμε την ομορφιά στην απλότητα (και στην τέλεια οδοντοστοιχία). Έχει βρει και σπόνσορα μια εταιρεία καλλυντικών. Εννοείται. 

Είναι πραγματικά υπέροχο να αισθάνεται κανείς τόσο αυτοπεποίθηση ώστε να πιστεύει ότι μπορεί α) να μιλήσει εξ ονόματος πολλών κι επειδή δεν φορά μια πούδρα κι ένα ρουζ β) να κάνει κάποιου είδους επανάσταση. Είναι υπέροχο που νιώθει ότι σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στα σόσιαλ μίντια χρησιμοποιώντας ως πλατφόρμα τα social media για να περάσει το μήνυμα. Ή απλά μια ψευδαίσθηση. Γιατί τα περισσότερα κορίτσια εκεί έξω στην ηλικία της δεν έχουν το δικό της δέρμα. 

Το σχόλιο “είσαι πιο όμορφη άβαφη” είναι το ίδιο τοξικό όσο ένα feed γεμάτο φωτογραφίες γυναικών με fillers και φίλτρα για τα έφηβα κορίτσια. Το πιο τοξικό πράγμα που πουλά η βιομηχανία της ομορφιάς δεν είναι τα προιόντα της αλλά τα πρότυπα. Η 20χρονη υποψήφια χωρίς μακιγιάζ παραμένει ένα ιδανικό πρότυπο ομορφιάς. Με ανοιχτόχρωμα δέρμα, φυσικά γεμάτα χείλη και μπλε ματια. Τα περιοδικά που αγοράζε μεγαλώνοντας ή οι γυναίκες που έβλεπε στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο και χαρακτηρίζονταν όμορφες, τις έμοιαζαν. Είναι Αγγλίδα και σπουδάζει στο King’s College Πολιτικές Επιστήμες. Έχει ήδη καλύτερη μεταχείριση από εκατομμύρια γυναίκες και τη δυνατότητα της επιλογής ένος τρόπου ζωής κι όχι τη μίμησή του lifestyle κάποιων διασημοτήτων ή influencer. Είναι νέα και δεν έχει να αντιμετωπίσει ηλικιακό ρατσισμό. Δεν την θεωρεί κανείς χοντρή ή άσχημη, οι δυο λέξεις που εκατομμύρια γυναίκες τρέμουν να ακούσουν. 

Μπράβο της, ωστόσο που θέλει να ενδυναμώσει τις γυναίκες που δεν αισθάνονται τόσο entitled όσο εκείνη.