Στις αρχές Νοεμβρίου η Πενγκ Σουάι κατηγόρησε έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της χώρας της ότι την εξανάγκασε να συνάψουν σεξουαλική σχέση. Χθες, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, ο ΟΗΕ ζητά αποδείξεις πως η Κινέζα πρωταθλήτρια είναι καλά. 

«Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για τον τόπο όπου βρίσκεται και να μάθουμε αν είναι καλά. Και ζητούμε επίμονα να διεξαχθεί με κάθε διαφάνεια έρευνα για τις κατηγορίες της για σεξουαλική επίθεση», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Λιζ Τρόσελ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Ζητούμε να διεξαχθεί έρευνα με κάθε διαφάνεια. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται με όλες τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση», επέμεινε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως «οι σεξουαλικές επιθέσεις υφίστανται σε όλες τις κοινωνίες», συνέχισε. 

Η 35χρονη Πενγκ Σουάι μέσα από τα social media κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί ότι την εξανάγκασε πριν τρία χρόνια να συνάψουν σεξουαλική σχέση και στη συνέχεια την έκανε ερωμένη του. Ο Γκαολί εκείνο το διάστημα, από το 2013 μέχρι το 2018 ήταν ένας από τους επτά ισχυρότερους πολιτικούς της Κίνας. Η κινεζική λογοκρισία διέγραψε κάθε ίχνος των κατηγοριών της στα social media με την αρχική ανάρτησή της στο Weibo (κινεζικό αντίστοιχο του Twitter) να έχει διαγραφεί γρήγορα και το γαλλικό πρακτορείο να αδυνατεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητά της.  Έκτοτε η τενίστρια δεν έχει επικοινωνήσει απευθείας, ούτε έχει εμφανιστεί δημόσια. 

https://twitter.com/hashtag/WhereIsPengShuai?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η Τροσέλ επανέλαβε πως «θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως είναι σημαντικό να ξέρουμε πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση βρίσκεται και να μάθουμε πώς πάει». Την ίδια στιγμή, εδώ και μερικές μέρες, προσωπικότητες του παγκόσμιου τένις εκφράζουν την ανησυχία τους για την Πέγκυ Σουάι στο Twitter, με το hashtag #WhereIsPengShuai.

Στα νεότερα, σήμερα ο αρχισυντάκτης της κινεζικής εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν, δήλωσε πως η  Σουάι παραμένει στο σπίτι της με δική της βούληση, «ελεύθερα», και θα κάνει δημόσια εμφάνιση «σύντομα». Ο Χου πρόσθεσε ότι επιβεβαίωσε μέσω των πηγών του ότι οι φωτογραφίες που ανήρτησε στο Twitter δημοσιογράφος που εργάζεται για τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι οποίες φέρεται ότι δείχνουν την Πενγκ στο σπίτι, απεικονίζουν την «τρέχουσα κατάστασή» της. Σε κάθε περίπτωση, το Reuters δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την αυθεντικότητα των φωτογραφιών αυτών.