Είναι απόλυτος σκοπός κάθε γυναίκας να γίνει μητέρα; Όχι. Είναι αυτή μια πραγματικότητα που δέχεται αβίαστα η κοινωνία; Όχι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Kate McDonough, μια illustrator από τις ΗΠΑ, αποφάσισε να μοιραστεί μέσα από ένα κόμικ τις σκέψεις της για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά.

Η ίδια ήξερε από μικρή πως η μητρότητα δεν είναι μια εμπειρία που θα επέλεγε για τη ζωή της. Προφανώς, υπολόγιζε χωρίς την κοινωνική κριτική, μιας και ποτέ δεν έπαψε να απορεί γιατί οι άνθρωποι στέκονταν τόσο επιφυλακτικοί απέναντί της, κάθε φορά που τους έλεγε πως δεν θέλει να γίνει μαμά. Κάπως έτσι, αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να κάτι κατανοητό και σαφές πως δεν έχουν γεννηθεί -και ούτε θα γεννηθούν- όλοι για να γίνουν γονείς. Μερικοί άνθρωποι απλώς δεν θέλουν. Ναι, ανάμεσά τους και γυναίκες που κοντράρουν στα ίσα την στερεοτυπική πεποίθηση πως κάθε γυναίκα εκεί έξω έχει το μητρικό ένστικτο και την ανάγκη να γίνει μαμά στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Με λίγα λόγια, η illustrator θέλει να πει ένα απλό «είναι ΟΚ να μη θέλεις να κάνεις παιδιά».

Σε συνέντευξή της στο Bored Panda, ανέφερε πως πολλές φορές έχει προσέξει ότι κάποιοι αισθάνονται άβολα όταν τους λέει πως δεν θέλει να κάνει παιδιά. Ειδικά όταν οι ίδιοι είναι γονείς. Όσο για το κόμικ της, είπε πως «υπογραμμίζει ότι, το μόνο που χρειάζεται είναι να δέχεται κανείς την κάθε απόφαση. Μέχρι και σήμερα, το πιο συνηθισμένο ήταν να ρωτάς κάποιον ‘πότε θα κάνεις παιδιά;’. Ωστόσο, τελευταία ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι, πράγματι, κάποιοι έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν παιδιά».

«Είναι καλύτερο να μη ρωτάμε στο άσχετο, αν κάποιος θέλει παιδιά ή όχι. αν κάποιος θέλει να μιλήσει για την απόφαση να κάνει ή να μην κάνει παιδιά, καλό είναι να είμαστε υποστηρικτικοί και μόνο τότε να κάνουμε κάποιος ερωτήσεις», ανέφερε στη συνέχεια.

 Η illustrator προτείνει στα νέα ζευγάρια να κάνουν από σχετικά νωρίς τη συζήτηση περί παιδιών. «Ακόμα και αν είστε ένα νέο ζευγάρι και δεν έχετε άμεσα στα σχέδιά σας ένα παιδί, μπορεί μακροπρόθεσμα να γίνει καίριο και δύσκολο ζήτημα για τη σχέση σας», τόνισε αναφέροντας πως πολλά ζευγάρια καταλήγουν να τερματίζουν υγιείς σχέσεις, γιατί ο ένας από τους δυο δεν θέλει να γίνει γονιός. «Κάθε σχέση είναι διαφορετική και η επικοινωνία είναι βασική. Κάθε απόφαση είναι σεβαστή», είπε.

Στα σκίτσα της επιχειρηματολογεί υπέρ της απόφασης της κάθε μιας και του καθένα να μη θέλει να γίνει γονιός. «Θα ήταν πολύ χειρότερο να γίνω μητέρα ενός παιδιού που δεν θέλω από το να απογοητεύσω ανθρώπους που περιμένουν τη μητρότητα από εμένα», αναφέρει σε ένα από αυτά, ενώ σε ένα άλλο «σφάζει» με το γάντι όλους όσους πιέζουν τις γυναίκες να γίνουν μητέρες, κάνοντας σαφές πως δεν γίνεται η κοινωνία να ξέρει καλύτερα μια γυναίκα, από ό,τι η ίδια ξέρει τον εαυτό της. Και όσοι θεωρούν πως η απόφαση μιας γυναίκας να μη γίνει μητέρα είναι εγωστική; «Εγώ λέω πως το να έχεις ένα παιδί που δεν θέλεις είναι εγωιστικό», λέει εκείνη και εμείς από εδώ, χειροκροτάμε. Όπως χειροκροτάμε όποιον βάζει τις κοινωνικές απαιτήσεις στη θέση τους: τα σκουπίδια.