Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: Αυτοί που πραγματικά νοιάζονται για το ναυάγιο της Πύλου που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 78 ανθρώπων και υπάρχουν και αυτοί που όχι μόνο δεν νοιάζονται, αλλά γίνονται και κάπως προκλητικοί. 

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει, για παράδειγμα, ο Φοίβος Δεληβορίας ενώ στη δεύτερη ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Γιατί βάλαμε στην ίδια πρόταση δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, θα αναρωτηθείτε. Είναι λογικό, η απάντηση, όμως, είναι εξίσου λογική. Και εύκολη. 

“Πέσαμε” πάνω στις δηλώσεις τους σε υπερβολικά μικρό διάστημα. Για την ακρίβεια, αυτός ο υπέροχος αλγόριθμος του Facebook τους είχε σχεδόν μαζί, τον έναν μετά τον άλλο. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να τους αναφέρουμε και τους δύο σε αυτό το κείμενο, εστιάζοντας περισσότερο στα όσα είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, της Δημιουργίας Ξανά, χάσαμε το μέτρημα.

Ας ξεκινήσουμε με τον Φοίβο. “Φίλες και φίλοι, η συναυλία μας που αναβλήθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου λόγω της καταιγίδας στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε για σήμερα 15 Ιουνίου, αναβάλλεται εκ νέου για τις 22 Ιουνίου, λόγω πένθους και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκληματική πολιτική -διεθνή και εγχώρια- που οδήγησε στο χθεσινό αδιανόητο ναυάγιο στην Πύλο. Το «εθνικό πένθος» δεν μπορεί να ικανοποιήσει την απελπισία και τη συντριβή που νιώθουμε- ούτε την τρομακτική μας βεβαιότητα πως αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, η τραγωδία αυτή δεν θα είναι η τελευταία”, είπε μεταξύ άλλων.

Πάμε τώρα στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. «Δεν αναγνωρίζουμε το εθνικό πένθος. Και δεν το αναγνωρίζουμε ως εθνικό, διότι πρόκειται για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα εκτός ελληνικής επικράτειας, και τα θύματα ήταν πολίτες τρίτων χωρών». Καταλάβατε τώρα γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη ανθρώπων τη στιγμή που μιλάμε για χαμένες ζωές άλλων ανθρώπων χωρίς να έχει σημασία το χρώμα τους ή η εθνικότητά τους; Μιλάμε για ακροδεξιό παραλήρημα λίγο πριν τις εκλογές, βγάζει ένα νόημα αν το σκεφτείτε.