Αν είσαι ένας από εμάς, τύπος δηλαδή που ο καφές δεν είναι απλώς συνοδευτικό της ημέρας του, αλλά βασικό και κομβικό συστατικό αυτής, τότε αυτές οι αράδες θα σε αναστατώσουν με τον άσχημο τον τρόπο – μην κατηγορείς τον αγγελιοφόρο. Η τιμή τραβάει (ξανά) την ανηφόρα. Και ο καφές γίνεται της… παρηγοριάς.

ΟΚ, οι Έλληνες το παρακάνουμε ίσως με τους καφέδες που πίνουμε ημερησίως, είμαστε τους τοπ σε κατανάλωση στην Ευρώπη, αλλά το θέμα μας εν προκειμένω είναι το πόσο θα φτάσουμε να το πληρώσουμε όλο αυτό και μιλάμε κυριολεκτικά.

Έτσι όπως σχηματοποιούνται τα δεδομένα, είναι θέμα λίγου χρόνου η στιγμή που θα δίνεις από 2,40 ως 2,60 ευρώ (!) για έναν καφέ στο χέρι. Τον απλό τον φρέντο, τον εσπρέσο, έτσι; Όχι τον XL, της τετραπλής δόσης (που αν μας ρωτάς έπρεπε να είναι η στάνταρ μίνιμουμ έκδοση…). Και για φρέντο καπουτσίνο (η τιμή) θα πλησιάσει το 3εύρω….

Αποχαιρέτα τον καφέ που χάνεις

Έχει γίνει κάτι σαν ανέκδοτο έτσι όπως λέγεται ή χρησιμοποιείται, όμως μόνο αστείο δεν είναι και κυρίως, είναι κομβικό μέρος του προβλήματος: Για όλα φταίνε οι Χούτι (ή Χούθι).

Με τις επιθέσεις τους, με το φόβο που έχουν σκορπίσει παντού, έχουν πρακτικά κλείσει τη θαλάσσια διαδρομή εμπορευμάτων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Κάτι που οδηγεί σε διαδοχικές ανατιμήσεις προϊόντων, αφού μπλοκάρει ένα από τα πιο βασικά εμπορικά περάσματα στον πλανήτη.

Είδες πώς όλα δένουν σε αυτόν τον κόσμο; Και το πιο μακρινό από σένα γεγονός μπορεί να έχει επίπτωση στην καθημερινότητά σου.

καφέ

Και να σκεφτείς πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα χειρότερα αν είχαν επιβεβαιωθεί τα σενάρια που προέβλεπαν δραματική μείωση της παραγωγής καφέ λόγω του Ελ Νίνιο και εν γένει της κλιματικής κρίσης. Τελικά το πράγμα δεν είναι (ακόμα) τόσο άσχημο και το απόθεμα είναι «αξιοπρεπές». Προς το παρόν.

Κόσμος όχι αγγελικά πλασμένος

Πάντως στο Βιετνάμ, όπου παράγεται η φημισμένη και δημοφιλής ποικιλία Robusta καταγράφηκε αισθητή μείωση παραγωγής και αυτό είναι ένα έξτρα «μείον» για μας, ένα έξτρα «συν» για τις διαμορφωθείσες τιμές – πακέτο πάνε αυτά. Και παραπάνω ζέστη από το σύνηθες έκανε εκεί, και λιγότερο έβρεξε. Αμφότερες συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά τον καφέ.

Ανεβαίνει η Robusta, ανεβαίνει και η ποικιλία Arabica, επειδή η αγορά λειτουργεί έτσι, αλληλένδετα δηλαδή. Και δυστυχώς (και) επειδή υπάρχουν κερδοσκόποι εκεί έξω, θα το έχεις καταλάβει πως ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος.

Οι ειδικοί της ελληνικής αγοράς κατηγορούν και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καφέ (που ισχύει πάντως από το 2017), μία ή άλλη αυτό που κάποτε ήταν ένα φτηνό, καθημερινό «ωραίο» έξοδο (δεν είναι δα μακριά η εποχή του 1,60 με 1,70 το ποτήρι καφέ στο χέρι) γίνεται σταδιακά είδος πολυτελείας, σαν να κάθεσαι σε μαγαζί σχεδόν.

Το κακάο στα ύψη, ο καφές το ίδιο, τι απόλαυση μας μένει άραγε σε αυτή τη ζωή;