Χθες ήταν μια ωραία βραδιά για όσους λατρεύουν να σχολιάζουν στο X. Από τη μία η Eurovision, από την άλλη ο Ολυμπιακός. Δύο ημιτελικοί που πήγαν καλά, θα έλεγε κανείς. Θα σταθούμε όμως στον πρώτο γεγονός και την Μαρίνα Σάττι, η οποία κατάφερε να πάρει το χρυσό εισιτήριο του τελικού του μουσικού διαγωνισμού, παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Αν και εδώ που τα λέμε η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας κατάφερε να κερδίσει τους Ευρωπαίους από την αρχή -κάτι που είχε να συμβεί χρόνια. Οι πιθανότητες, δηλαδή, να μην περνούσε στον τελικό, ήταν μηδαμινές.

Corinne Cumming/EBU

Η Μαρίνα Σάττι έριξε τη ζαριά της στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision, με ενέργεια πάνω στην σκηνή, αλλά κυρίως απολαμβάνοντας τη στιγμή. Το διασκέδασε και φάνηκε. Παρά τον υψηλό πυρετό και την φαρυγγίτιδα που την ταλαιπωρούσε, απέσπασε δυνατό χειροκρότημα από το κοινό, και έτσι θα την δούμε ξανά στον τελικό του Σαββάτου, που θα διαγωνιστεί στην 12η θέση. 

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι και η απάντηση για την Τουρκία 

Πριν περάσουμε στις αντιδράσεις στο X για την Eurovision, αξίζει να αναφέρουμε πως μετά την πρόκριση, οι διαγωνιζόμενοι, ως είθισται, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Τα διεθνή media περίμεναν καρτερικά να κάνουν τις ερωτήσεις τους. Ένας Τούρκος δημοσιογράφος, λοιπόν, ρώτησε την Μαρίνα Σάττι, «απόψε εκπροσώπησες όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Aπόψε μας ένωσε πραγματικά η μουσική. Τι σκέφτεσαι επ’ αυτού;».

Με την ίδια να απαντά: «Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό που είπες, ειδικά από την στιγμή που δεν είναι εδώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτό που είπες είναι και η αλήθεια. Αγαπάμε πραγματικά την Τουρκία και θέλω να επαναλάβω εδώ, απόψε κάτι που έχω ξαναπεί.

Είχα έναν δάσκαλο μουσικής που μου δίδασκε κλίμακες από την ανατολική Μεσόγειο. Έτσι ακούγαμε τραγούδια από την Τουρκία, την Ελλάδα, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν. Προσπαθούσα να καταλάβω πώς γίνεται να έχουν τόσα κοινά και ποιες είναι οι διαφορές τους. Ο δάσκαλος μου, μού είπε κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Πως η ηλικία της κουλτούρας και των παραδόσεων αυτής της περιοχής του κόσμου, είναι πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία των συνόρων μεταξύ αυτών των χωρών. Αναμφισβήτητα λοιπόν, μοιραζόμαστε πολλά. Σας αγαπάμε και σε ευχαριστώ πολύ».

Eurovision 2024: Το Βέλγιο διέκοψε την εμφάνιση του Ισραήλ

Στο μεταξύ, το Ισραήλ, πέρασε στον τελικό της Eurovision και μάλιστα είναι από τα φαβορί, παρά τις αντιδράσεις για τη συμμετοχή του. Μόλις χθες γράφαμε για τα γιουχαΐσματα και τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε η τραγουδίστρια της χώρας στην τελική πρόβα της. Η EBU δεν θεώρησε πως πρέπει να απαγορεύσει στο Ισραήλ να διαγωνιστεί, παρά την γενοκτονία που συντελείται στην Γάζα, όπως αντίστοιχα έκανε και με την Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Τέλος πάντων, η δημόσια τηλεόραση του Βελγίου VRT, αποφάσισε εξίσου πως δεν θα δείξει το Ισραήλ, δείχνοντας τη στιγμή εκείνη ένα μήνυμα έκκλησης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Κάπως έτσι ακύρωσε υπέροχα το σλόγκαν της φετινής Eurovision, «United by Music».

Και η αντίδραση της Μαρίνας Σάττι στη συνέντευξη Τύπου, όσο μιλούσε η Eden Golan ήταν κάπως έτσι:

Οι αντιδράσεις για την Μαρίνα Σάττι στην Eurovision

Ήταν πολλές. Πάρα πολλές. Και στην πλειοψηφία τους θετικές. Η Μαρίνα Σάττι πέτυχε κάτι σημαντικό: Να κάνει τους Έλληνες τηλεθεατές να δουν Eurovision. Το λες και νίκη. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες αντιδράσεις που είδαμε στο X: