Το όνομα «Θου-Βου» έρχεται αυθόρμητα στο νου στο άκουσμα πως ιδρύεται Ακαδημία Πρακτόρων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – Των πρακτόρων η σχολή είναι χρήσιμη πολύ; Και οι καλοί της μαθηταί, δεν ξεκουρά, δεν ξεκουράζονται ποτέ!

Είναι κάτι άλλωστε που η Espresso αποτύπωσε, γλαφυρά το δίχως άλλο, στο σημερινό της (22/4) πρωτοσέλιδο:

Τι φιλοδοξεί να πετύχει η ΕΥΠ

Η Ακαδημία πρακτόρων, που ιδρύει η ΕΥΠ, αντλεί πρότυπα από αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα της MI6 και της CIA, την ελίτ της ελίτ δηλαδή του χώρου. Με ψηφιακές εκπαιδεύσεις, προσομοιωτές και τα συναφή.

Η φοίτηση θα διαρκεί έως και 8 μήνες αναλόγως της ειδικότητας. Άρα, θεωρητικά πάντα, αυτοί που αποφοιτούν θα είναι πιο έτοιμοι για να αναλάβουν υπηρεσία. Γιατί, για να κάνουμε τη σύγκριση, μέχρι πρότινος μπορούσε κάποιος να γίνει κάποιος πράκτορας σε μια μέρα. Μαθαίνοντας τη δουλειά στην πράξη, on the field που λένε και στις ταινίες.

Να πούμε επίσης πως στα θρανία θα κληθούν να κάτσουν και όσοι είναι ήδη εν ενεργεία στις μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να μετεκπαιδευτούν. Γηράσκω αεί διδασκόμενος, καταπώς λένε.

Από την Ακαδημία θα περνούν και ειδικά επιλεγμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων για ειδική εκπαίδευση σε θέματα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών.

Γενικώς ομιλώντας, μεγάλο βάρος της εκπαίδευσης θα πέσει στη λεγόμενη «κυβερνο-αντικατασκοπεία», δεδομένου πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στη ζωή μας με άπειρες δυνατότητες αλλά και αντίστοιχους δυνητικούς κινδύνους.

Να πούμε επίσης πως έρχονται προσλήψεις στην ΕΥΠ, σε δύο φάσεις, μια τώρα το καλοκαίρι, και άλλη μία, περί τα τέλη του 2024. Αναζητούνται κυρίως «πληροφορικάριοι», αλλά ζήτηση υπάρχει και για νομικούς, οικονομολόγους, μεταφραστές και άλλες ειδικότητες.

Οι επόμενοι «Τζέιμς Μποντ 007» ετοιμάζονται, συνεπώς. Μην μας βγουν «Θου-Βου 000» μόνο. Και… βαράνε στο γάμο του Καραγκιόζη.