Σε μια όχι και τόσο φιλική κίνηση προς το TikTok, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε (360 υπέρ, 58 κατά) το βράδυ του Σαββάτου να δώσει διορία στη δημοφιλή πλατφόρμα ενός χρόνου για να βρει αγοραστή. Σειρά παίρνει την Τρίτη η Γερουσία, για την υπερψήφιση της νομοθεσίας, την οποία αναμένεται να στηρίξει και ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ΝΥΤ, οι νομοθέτες εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον Καναδά, κλιμακώνουν τώρα τις ενέργειές τους για να περιορίσουν την εμβέλεια της δημοφιλούς εφαρμογής.

Το δυσμενές κλίμα εναντίον του TikTok καλλιεργείται για περισσότερο από ένα χρόνο και όχι με βιντεάκια στην εφαρμογή, αφού ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023, να διαγράψουν το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές. Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου, οι νομοθέτες της Βουλής υπέβαλλαν σε μια εξαντλητική ανάκριση τον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok, Σου Τσιού, σχετικά με την ιδιοκτησία της εφαρμογής και την πιθανή επιρροή της Κίνας.

Τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής υπέβαλε νομοσχέδιο που καλούσε την TikTok να διακόψει τους δεσμούς του με τη μητρική του εταιρεία διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από τον Λευκό Οίκο, ψηφίστηκε τον Μάρτιο, αλλά η Γερουσία δεν προέβη σε καμία ενέργεια.

Όλα καταλήγουν στην Κίνα

Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές στη Δύση ανησυχούν πως το TikTok και η μητρική του εταιρεία, ByteDance, ενδέχεται να θέσουν ευαίσθητα δεδομένα χρηστών, όπως πληροφορίες τοποθεσίας, στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Έχουν γίνει γνωστοί, άλλωστε, οι νόμοι που επιτρέπουν στην κινεζική κυβέρνηση να απαιτεί δεδομένα από κινεζικές εταιρείες για πολίτες και επιχειρήσεις στο πλαίσιο συλλογής πληροφοριών.

Ανησυχούν επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συστάσεις περιεχομένου του TikTok για να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση. Το TikTok έχει από καιρό αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την ByteDance, η οποία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές start up επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Ήδη, περισσότερες από 30 πολιτείες και η πόλη της Νέας Υόρκης έχουν στοιχηθεί με την κυβερνητική απαγόρευση του TikTok σε συσκευές που ανήκουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Επίσης, το TikTok έχει αποκλειστεί σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις, μέσω του Wi-Fi δικτύου τους. Αλλά οι φοιτητές συχνά χρησιμοπούν την εφαρμογή με τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

Τον Μάιο του 2023, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Τζιανφόρτε της Μοντάνα υπέγραψε την απαγόρευση λειτουργίας του TikTok εντός της πολιτείας -η πρώτη απαγόρευση τέτοιου είδους στις ΗΠΑ. Το TikTok κατέθεσε μήνυση, λέγοντας ότι η νομοθεσία παραβίαζε το Αμερικανικό Σύνταγμα. Στα τέλη Νοεμβρίου, ένας ομοσπονδιακός δικαστής συμφώνησε και εξέδωσε μια προσωρινή διαταγή να παγώσει η εφαρμογή του πολιτειακού νόμου.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο δήμος της Νέας Υόρκης απαγόρευσε το TikTok σε συσκευές που ανήκουν στον δήμο, αφού η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της διαπίστωσε ότι η εφαρμογή «αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια των τεχνικών δικτύων της πόλης», δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου.

Τον Δεκέμβριο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας επικύρωσε την απαγόρευση που εμποδίζει τους κρατικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το TikTok, θεωρώντας ότι είναι ένας «εύλογος περιορισμός» υπό το φως των ανησυχιών του Τέξας για το απόρρητο των δεδομένων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την απαγόρευση του TikTok, εκτός εάν πωληθεί σε εγκεκριμένο από την κυβέρνηση αγοραστή. Ελεύθερη αγορά, σου λέει…
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την απαγόρευση του TikTok, εκτός εάν πωληθεί σε εγκεκριμένο από την κυβέρνηση αγοραστή. Ελεύθερη αγορά, σου λέει…

Τι θα συμβεί αν το TikTok απαγορευτεί

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στην εξαναγκαστική πώληση του TikTok σε έναν αγοραστή που θα ήταν αποδεκτός από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό την απειλή της απαγόρευσης. Οι μηχανισμοί μιας απαγόρευσης θα στοχεύουν στα «καταστήματα εφαρμογών» (app store), όπως αυτά που διαχειρίζονται η Apple και η Google: εάν διανέμουν ή κάνουν ενημερώσεις της εφαρμογής TikTok, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να τους επιβάλει αστικές κυρώσεις. Οι εταιρείες hosting του Διαδικτύου θα απαγορευθούν επίσης από το να βοηθούν στη διανομή ή τη συντήρηση του TikTok.

Η εξώθηση σε πώλησης έχει ήδη δημιουργήσει εικασίες σχετικά με πιθανούς αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας επενδυτών που συγκέντρωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ή ένας fund ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η προσέγγιση πώλησης ή απαγόρευσης έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των υπερασπιστών των ψηφιακών δικαιωμάτων, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να υπονομεύουν τον ρόλο τους στην προώθηση ενός ανοιχτού και δωρεάν Διαδικτύου που δεν ελέγχεται από μεμονωμένες χώρες.

Οι προηγούμενες νομοθετικές προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο σε μια απαγόρευση, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου που πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τον Μάρτιο του 2023, παρέχοντας σε έναν πρόεδρο την εξουσία να απαγορεύσει την πλατφόρμα. (Τα δικαστήρια είχαν προηγουμένως σταματήσει μια προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να το κάνει, ενώ πίεζε για εξαναγκαστική πώληση).

Τον Ιανουάριο του 2023, ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ, Ρεπουμπλικανός του Μιζούρι, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok για όλους τους Αμερικανούς, αφού πίεσε για ένα νόμο, το οποίο πέρασε τον Δεκέμβριο του 2022 ως μέρος ενός πακέτου δαπανών, το οποίο απαγόρευε το TikTok σε συσκευές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η πιο πρόσφατη πρόταση συνδέεται με τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Το νομοσχέδιο θα απαιτούσε από την ByteDance να πουλήσει σε εγκεκριμένο αγοραστή, ενώ θα παρατείνει την προθεσμία για την πώληση από τους αρχικούς έξι μήνες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τη νομοθεσία

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει τη νομοθεσία που αποσκοπεί στον εξαναγκασμό της ByteDance να πουλήσει το TikTok.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε τον Κινέζο ιδιοκτήτη του TikTok να πουλήσει την εφαρμογή από πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία. Το TikTok έχει επί χρόνια, εμπιστευτικές συνομιλίες με την επιτροπή αναθεώρησης της διοίκησης, την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να απαντήσει στις ερωτήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη σχέση της ByteDance με την κινεζική κυβέρνηση και τον χειρισμό των δεδομένων των χρηστών.

To TikTok είχε ανακοινώσει ότι υπέβαλε μια πρόταση 90 σελίδων το 2022 που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να λειτουργήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επίσης ερευνήσει την παρακολούθηση Αμερικανών δημοσιογράφων από το TikTok, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η ByteDance παραδέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι οι υπάλληλοί της είχαν αποκτήσει ανάρμοστα τα δεδομένα δύο χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ που ήταν ρεπόρτερ και κάποια συνεργατών τους.

Παρά τις ανησυχίες της κυβέρνησης, το επιτελείο του Μπάιντεν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για τις ανάγκες της προεκλογικής του καμπάνιας, κάνοντας το ντεμπούτο στην εφαρμογή κατά τη διάρκεια του Super Bowl. Το σύντομο αλλά χαλαρό βίντεο υπογράμμισε τις προσπάθειές του να ξαναχτίσει τους δεσμούς του προέδρου με τους νεαρούς ψηφοφόρους. Από τότε, η καμπάνια του έχει ποστάρει δεκάδες βίντεο στην πλατφόρμα.

Το Συνταγματικό πρόβλημα

Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες απαγορεύσεις του TikTok έχουν τεθεί σε εφαρμογή από Πολιτείες και πανεπιστήμια που έχουν τη δυνατότητα να κρατούν μια εφαρμογή εκτός συσκευών ή δικτύων που κατέχουν και λειτουργούν.

Μια ευρύτερη απαγόρευση που επιβάλλεται από την κυβέρνηση και εμποδίζει τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν την εφαρμογή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις λόγω Συντάγματος, δηλώνει η Κέιτλιν Τσιν, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Εξάλλου, μεγάλος αριθμός Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων και μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών όπως οι New York Times και η Washington Post, παράγουν τώρα βίντεο στο TikTok. Είναι ένα μέρος όπου οι χρήστες μοιράζονται έργα τέχνης, πληροφορίες και απόψεις για πολιτικά θέματα όπως το δικαίωμα των αμβλώσεων.

Συνταγματολόγοι λένε πως η αιτιολόγηση μιας απαγόρευσης θα αποτελούσε ένα υψηλό εμπόδιο για την κυβέρνηση.

Η αντεπίθεση του TikTok

Το TikTok έχει επικρίνει τους νομοθέτες για τις προσπάθειες να λογοκρίνουν τους Αμερικανούς πολίτες. Τον Μάρτιο, προέτρεψε τους χρήστες με ένα pop up μήνυμα να καλέσουν τους νομοθέτες να αντιταχθούν στην απαγόρευση του TikTok. Ορισμένοι επιτελείς του Καπιτωλίου είπαν ότι κατακλύστηκαν από κλήσεις.

Η εταιρεία έχει επίσης εμπλακεί σε lobbying για να προωθήσει την απόρριψη του σχεδίου της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Με πληροφορίες από τους ΝΥΤ.