‘You live like a dog, you die like a dog’. Στα Ελληνικά έχουμε την παροιμία, «Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς», γιατί θέτουμε το θέμα των επιλογών πολύ πιο κομψά. Δεν θα είναι άδικο να ισχυριστούμε πως αυτός είναι ο πιο ταιριαστός τρόπος για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για μια δεύτερη θητεία, Ντόναλντ Τραμπ, να «πέσει»: Από την πληρωμή σε μια πορνοστάρ.

Τραμπ, ο Ρέκορντμαν

Για πρώτη φορά στην ιστορία των 248 χρόνων ζωής του Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ένας πρώην πρόεδρος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε ποινική δίκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με 34 κακουργήματα που αφορούν παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων με σκοπό να δικαιολογήσει τα χρήματα που κατέβαλλε για να εξαγοράσει τη σιωπή της πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς.

Με τον τρόπο αυτό ήθελε να θάψει το σεξουαλικό σκάνδαλο, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εθνικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016. Ο Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ισχυρίζεται πως έπειτα από εντολή του πρώην πρόεδρου, κατέβαλλε 130.000 δολάρια στη Στόρμι Ντάνιελς, για να αποσιωπήσει τους ισχυρισμούς της για εξωσυζυγική σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ.

Ο Άλβιν Μπραγκ είναι ο εισαγγελέας του Μανχάταν που κατάφερε να καθίσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στο εδώλιο και μάλλον θα είναι η μοναδική δίκη που θα διεξαχθεί πριν από τις εκλογές του 2024, αν και εκκρεμούν κι άλλες εναντίον του Τραμπ, με τα κατηγορητήρια να είναι πολύ πιο σοβαρά. Στο κατηγορητήριό του, ο Μπραγκ εκθέτει λεπτομερώς γιατί ο πρώην πρόεδρος, κρύβοντας τις πληρωμές, σκόπευε να παραβιάσει τόσο τους πολιτειακούς όσο και τους ομοσπονδιακούς εκλογικούς νόμους. Έτσι, θα προσπαθήσει να πείσει τους ενόρκους πως η εξαγορά της σιωπής της Στόρμι Ντάνιελ ήταν μια προσπάθεια παρέμβασης από πλευράς Τραμπ στο εκλογικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ντόναλντ Τραμπ: Θα πάει φυλακή;

Πολλοί ειδικοί σε νομικά θέματα αρχικά αμφέβαλλαν για τον τρόπο που ο Μπραγκ στοιχειοθετούσε τις κατηγορίες. Είναι οι ίδιοι που αυτές τις ημέρες θεωρούν ότι η νομική στρατηγική του εισαγγελέα μοιάζει πολύ ισχυρότερη και, επιπλέον, είναι επικυρωμένη από έναν ομοσπονδιακό δικαστή που απέρριψε τις προσπάθειες της νομικής ομάδας του Τραμπ να καθυστερήσει ή ακόμα και να «θάψει» την υπόθεση μεταφέροντάς την στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Βέβαια, τίποτε από τα παραπάνω δεν κάνουν την υπόθεση να μοιάζει αμφιλεγόμενη. Οι φωνές και οι επιθέσεις συνεχίζονται. Ο πρώην πρόεδρος και οι σύμμαχοί του χαρακτηρίζουν τη δίκη «κυνήγι μαγισσών», μια επιλεκτική δίωξη που ασκήθηκε από έναν εισαγγελέα των Δημοκρατικών. Πολλοί Δημοκρατικοί, από την άλλη, ανησυχούν ότι το αφήγημα της δίωξης του Τραμπ τροφοδοτεί απλώς την προεδρική του εκστρατεία, ειδικά επειδή αυτή η υπόθεση σεξουαλικού πταίσματος και πλαστών εγγράφων μπορεί να μοιάζει επιπόλαιη σε σχέση με τις τρεις άλλες κατηγορίες που τον βαραίνουν, οι οποίες «αγγίζουν» περισσότερο την περίοδο της προεδρίας του και τα θεμέλια της αμερικανικής Δημοκρατίας.

Οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι όλες κακουργήματα κατηγορίας «Ε», που σημαίνει πως είναι η λιγότερο σοβαρή κατηγορία κακουργημάτων στη Νέα Υόρκη. Εάν κριθεί ένοχος, ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ή και λιγότερο.

Καθώς οι 12 ένορκοι επιλέχθηκαν, «ο Τραμπ στερέωσε τους αγκώνες του στην έδρα της υπεράσπισης κοιτάζοντας εκείνους που πλέον σημαίνουν τόσα πολλά για εκείνον» μετέδιδε μέσα από την αίθουσα του δικαστηρίου ο δημοσιογράφος των ΝΥΤ, Τζόνα Μπρόμγουιτς.

Η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ -και φαβορί για να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες εκλογές, έχει ξεκινήσει. Και ο Τραμπ δεν δείχνει καθόλου άνετος!

Πώς βλέπουν οι Αμερικανοί το μέλλον του Τραμπ

Τον τρόπο που θα καθορίσει το μέλλον του υποψηφίου προέδρου η έκβαση της υπόθεσης θα το γνωρίζουμε τους επόμενους μήνες -η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, και ειδικά τον Νοέμβριο του 2024. Προς το παρόν, φαίνεται πως ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων έχει αποφασίσει ήδη.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν πως ο Τραμπ θα είναι ακατάλληλος για τη θέση του Πρόεδρου των ΗΠΑ αν καταδικαστεί. Τρεις στους δέκα ψηφοφόρους θεωρούν ότι ο Τραμπ έκανε κάτι παράνομο στην υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς», ενώ πέντε στους δέκα πιστεύουν ότι έκανε κάτι παράνομο στις άλλες τρεις ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του.

Από την άλλη, υπάρχει μια καχυποψία από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη τον πρώην πρόεδρο. Μόνο τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε από τους εισαγγελείς που έχουν ασκήσει κατηγορίες εναντίον του Τραμπ αντιμετωπίζει δίκαια τον πρώην πρόεδρο. Και μόνο δύο στους δέκα Αμερικανούς είναι εξαιρετικά ή πολύ σίγουροι ότι οι δικαστές και οι ένορκοι στις υποθέσεις εναντίον του Τραμπ μπορούν να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι

Αν κάτι μοιάζει σίγουρο, αυτό είναι πως ο Τραμπ καταφέρνει να συσπειρώσει στο έπακρο τους υποστηρικτές του. Μπορεί να ψηφιστεί Πρόεδρος και να εκτίει ποινή φυλάκισης; Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος;

Με πληροφορίες από ΝΥΤ, Assossiated Press, The Atlantic.