Κάποιοι το περίμεναν, ορισμένοι άλλοι όχι. Η Έμα Στόουν πάντως το σήκωσε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το Poor Things, ευχαρίστησε τον Γιώργο Λάνθιμο, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και το καστ, και αυτή ας πούμε πως ήταν η μοναδική έκπληξη της 96ης τελετής των Όσκαρ. Χλιαρή βραδιά, απαστράπτουσε φυσικά, αλλά δεν έγινε τίποτα συγκλονιστικό. Μία που ξεκίνησε, μία που τελείωσε. Σου έδινε αυτή την εντύπωση πως είχαν δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο στο Dolby Theatre, αφού δεν έγινε καμία αναφορά στα όσα επικρατούν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Από την άλλη, ίσως αυτή η προσέγγιση να μην είναι τελείως λάθος.

Η Έμα Στόουν στην ομιλία της ξεκίνησε λέγοντας πως «η φωνή μου είναι επίσης λίγο χαμένη» και συνέχισε: «Τις προάλλες πανικοβλήθηκα, όπως μπορείτε να δείτε, συμβαίνει συχνά. Ότι ίσως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, και ο Γιώργος μου είπε: ‘Σε παρακαλώ, βγάλε τον εαυτό σου από αυτό’. Και είχε δίκιο, γιατί δεν αφορά εμένα. Πρόκειται για μια ομάδα που ενώθηκε για να κάνει κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της. Και αυτό είναι το καλύτερο μέρος στην παραγωγή ταινιών. Είμαστε όλοι μαζί».

«Είναι μεγάλη μου τιμή να το μοιράζομαι αυτό το βραβείο με κάθε μέλος του καστ, με κάθε μέλος του συνεργείου, με κάθε άτομο που έριξε την αγάπη του, τη φροντίδα του και τη λάμψη του στη δημιουργία αυτής της ταινίας. Ξέρω ότι πρέπει να κλείσω, αλλά θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την οικογένειά μου.Τη μαμά μου, τον αδελφό μου Σπένσερ, τον πατέρα μου, τον σύζυγό μου Ντέιβ, σας αγαπώ τόσο πολύ».

https://youtu.be/Q8urFpWdi9c?feature=shared

Όσον αφορά τον Α’ Ανδρικό Ρόλο, ο Κίλιαν Μέρφι ήταν -αναμενόμενα- ο νικητής για την ταινία Oppenheimer, η οποία κέρδισε και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Εξίσου αναμενόμενο. Γενικά, τα αποτελέσματα δεν εξέπληξαν κανέναν. Με 7 βραβεία έφυγε το Oppenheimer και με 4 το Poor Things, το οποίο είχε την ατυχία να έχει απέναντι του τον Κρίστοφερ Νόλαν. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Γιώργος Λάνθιμος ίσως να ανέβαινε στην σκηνή έχοντας παραλάβει ένα σημαντικό Όσκαρ. Αλλά δεν πειράζει, σημασία έχει ότι η ταινία του πέτυχε.

Ο υπέροχος Ράιαν Γκόσλινγκ στα Όσκαρ

Ο μοναδικός που ανέβηκε στην σκηνή από το καστ της Barbie, ήταν ο Ράιαν Γκόσκλινγκ που ερμήνευσε το «I’m Just Ken», ο οποίος ήταν σκέτη απόλαυση. Ίσως η πιο διασκεδαστική στιγμή της βραδιάς στα Όσκαρ. Ο αθεόφοβος πήρε μέχρι και τον κάμεραμαν από το χέρι και τον ανέβασε on stage. 

@romegadigitaltv “I’m just Ken”, tema de la película #Barbie fue interpretada por Ryan Gosling y Slash en la guitarra. #Oscar 💓 #ryangosling #margotrobbie ♬ sonido original – Romega TV

Οι νικητές των φετινών βραβείων Όσκαρ:

Α΄Ανδρικός Ρόλος: Κίλιαν Μέρφι

Καλύτερη Ταινία: Oppenheimer

A’ Γυναικείος Ρόλος: Έμα Στόουν

Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι: What was I made for? – Μπίλι Άιλις

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Το Αγόρι και ο Ερώδιος

Β’ Γυναικείος Ρόλος: Da’Vine Joy Randolph (Τα Παιδιά του Χειμώνα)

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Ζώνη Ενδιαφέροντος

Β΄Ανδρικός Ρόλος: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση: Oppenheimer

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: Η Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: 20 Days in Mariupol

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Ανατομία μιας Πτώσης

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: American Fiction

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Godzilla Minus One

Καλύτερη Φωτογραφία: Oppenheimer

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Το Τελευταίο Εργαστήριο

Καλύτερη Ενδυματολογία: Poor Things

Καλύτερο Μοντάζ: Oppenheimer

Καλύτερο Μακιγιάζ: Poor Things

Καλύτερη σκηνογραφία: Poor Things

Καλύτερος Ήχος: Ζώνη Ενδιαφέροντος