Σοκολατάκια (και λουλούδια…) για του Αγίου Βαλεντίνου. Συνταγές για την πιο τέλεια σοκολατόπιτα. Θα γίνουν άραγε κάποτε όλα αυτά κομμάτια του παρελθόντος, μια γλυκιά ανάμνηση και μόνο; Ένα είδος πολυτέλειας για ολίγους;

Κύκλους κάνει η Ιστορία και ποιος ξέρει, ίσως να γυρίσουμε στην εποχή που το κακάο ήταν το «καπρίτσιο» των βασιλιάδων και των αριστοκρατών της Ευρώπης. Τι μας έπιασε και κλαίμε με μαύρο δάκρυ για τη σοκολάτα που μπορεί να χάσουμε; Είναι πρακτικοί οι λόγοι. Η τιμή του κακάο έχει πάει στο Θεό, +65% μέσα σε 1 χρόνο, και +15% το τελευταίο τρίμηνο. Άουτς.

Στα ύψη το κακάο… αλμυρή η σοκολάτα

Σε Ακτή Ελεφαντοστού και  Γκάνα, χώρες που δίνουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής, οι καλλιέργειες κακάο έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της εξάπλωσης της νόσου του «μαύρου λοβού». Προσθέστε και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στα πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα και καταλαβαίνουμε πως το κόστος μετακυλίεται.

Αν κοιτάξετε στα σούπερ μάρκετ, θα δείτε πως η τιμή της αγαπημένης σας σοκολάτας (ή των αγαπημένων σας σοκολατών, πιο σωστά…) έχει αυξηθεί. Προσεχώς αναμένεται να συμβεί το ίδιο και σε πολλά γλυκά που περιέχουν σοκολάτα. Βέβαια, θα μας πείτε και μεγάλο δίκιο θα έχετε, και τι δεν έχει αυξηθεί…

Απλά η σοκολατίτσα ήταν μια γλυκιά παρηγοριά. Και πού να επαληθευθούν αυτοί (οι κακοί…) που λένε πως δεν θα αργήσει ο καιρός που θα γίνει σπάνιο εμπόρευμα, αν δεν εξαφανιστεί πλήρως – σύγκρυο μας πιάνει και μόνο στη σκέψη.