Μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η εκδήλωση, «Τέμπη: Εκτροχιασμός του Κράτους Δικαίου». Διοργανωτής ήταν το κόμμα της Αριστεράς. Και εκεί, η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού παρουσίασε σε μια συγκινητική ομιλία όλα τα στοιχεία που συνηγορούν πως οι υπάρχουν σκανδαλιστικά λάθη και παραλείψεις στις έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος των Τεμπών. Αν όχι πρόθεση για να θαφτούν στοιχεία…

Μαρία Καρυστιανού: «Ελάτε στη θέση μας»

«Ήρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είμαστε η φωνή των παιδιών μας. Είναι σαν να ακούτε τη φωνή της κόρης μου» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία της η Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την 20χρονη κόρη της στο δυστύχημα των Τέμπων.

«Σε αυτό το δυστύχημα που εγώ έχασα την κόρη μου, σχεδόν 20 ετών, ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι, φοιτητές που επέστρεφαν στα σπίτια τους ή στις σχολές τους. Είναι μάταιο να σας μεταφέρω τον πόνο το δικό μας, όμως με σιγουριά μπορώ να πω πως η κοινωνία συγκλονίστηκε και είναι ακόμα συγκλονισμένη γιατί όχι μόνο σχεδόν όλοι είχαν ταξιδέψει έστω μια φορά με το τρένο και μπορούσαν να φανταστούν το εαυτό τους στην θέση μας ή στη θέση των αδικοχαμένων παιδιών μας, αλλά και γιατί αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο», επεσήμανε.

Η Μαρία Καρυστιανού είναι μια μητέρα που διψάει για δικαίωση. Δικαίωση για τον αδόκητο χαμό της κόρης της. Αγωνίζεται για να λάμψει η αλήθεια για ένα έγκλημα που αφορά σύμφωνα με εκείνη σε «ανθρώπους που δεν τιμωρούνται».

«Ελάτε στη θέση μας» κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε κάποιο σημείο της ομιλίας της, αναφερόμενη σε ομιλία του τότε υπουργού Μεταφορών από το βήμα της Βουλής, επτά ημέρες πριν το «έγκλημα» -όπως το χαρακτήρισε, όπου εξυμνούσε την άριστη λειτουργία των τρένων, εμφανιζόταν θιγμένος όταν ερωτάται για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και προέτρεπε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα τρένα, παρόλο που γνώριζε την κατάσταση και την επικινδυνότητα του δικτύου.

«Τολμήστε για λίγο να αισθανθείτε το μέγεθος του εμπαιγμού και της εξαπάτησης» σημείωσε η Μαρία Καρυστιανού.

«Γιατί οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους; Για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε τότε; Για ποια ανθρώπινα δικαιώματα; Δικαιώματα δεν είχαν οι επιβάτες που σκοτώθηκαν ; Δικαιώματα εμείς οι συγγενείς δεν έχουμε να μάθουμε τι έγινε πραγματικά;» αναρωτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού σε άλλο σημείο της ομιλίας της.

Η αίθουσα παρακολουθούσε τη Μαρία Καρυστιανού να ξιφουλκεί με στοιχεία και επιχειρήματα τον σκανδαλώδη τρόπο με το οποίο το Κράτος Δικαίου αντιμετωπίζει τους συγγενείς των θυμάτων. «Τώρα που μάθατε τον τρόπο που κινείται ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, θα τολμούσατε να ταξιδέψετε με τρένο στην Ελλάδα;».

Στη συνέχεια η Μαρία Καρυστιανού με σπασμένη φωνή ανέφερε: «Τα παιδιά μας δεν ήθελαν να πεθάνουν. Ήθελαν να ζήσουν, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Δεν ήταν αυτή η μοίρα τους. Ούτε ήταν η τραγική θυσία , όπως αναφέρθηκε πολλές φορές, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μια χρόνιας εγκληματικής οικονομικής απάτης . Ανθρωποθυσίες δεν συμβαίνουν το 2023. Μόνο σκόπιμες παραλείψεις, εγκληματικές παραβάσεις και αδιαφορία για τον άνθρωπο».

Ολοκληρώνοντας τη συγκινητική της ομιλία, η Μαρία Καρυστιανού τόνισε: «Μας ενδιαφέρει να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Μας ενδιαφέρει να αποδοθεί δικαιοσύνη και δικαίωση. (…) «Μας ενδιαφέρει η κατάργηση της πολιτικής ασυλίας για εγκλήματα κατά της ζωής. Γιατί το ακαταδίωκτο είναι το συγχωροχάρτι της διαφθοράς, της ασυδοσίας και του ευτελισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μας ενδιαφέρει, η αδέσμευτη λειτουργία τη Δικαιοσύνης. Γιατί αλλιώς γίνεται συνένοχη και ένοχη για εγκλήματα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας. Και χωρίς αυτήν η κοινωνία είναι καταδικασμένη.
Μας ενδιαφέρει η ελευθερία του Τύπου γιατί είναι θεμελιώδες δικαίωμα μας να γνωρίζουμε την αλήθεια, ώστε να βγαίνουν όλα στο φως εκεί που το ένοχο θα ντρέπεται και θα ΞΕΡΕΙ ότι θα τιμωρηθεί. Αλλιώς βασιλεύει μαζί με την διαφθορά, την ασυδοσία και την αποδόμηση».

Μάλιστα, η Μαρία Καρυστιανού ζήτησε να παιχτεί ένα απόσπασμα από την κατάθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη. «Ο πρώην υπουργός τόνισε πως ο πόνος μας πρέπει να είναι βουβός. Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαντήσω: Κύριε Καραμανλή, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς. Πλέον όμως είστε η μειοψηφία. Εσείς και οι υποστηρικτές σας αποτελείτε μια μικρή ομάδα που αγαπά το έγκλημα και την ατιμωρησία. Έτσι βόλευε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία, όμως, στέκεται όρθια μπροστά σας. Παρακολουθεί τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις και οραματίζεται τη δικαίωση. Την απελευθέρωση της δικαιοσύνης και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος της ομιλίας της Μαρία Καρυστιανού η αίθουσα σείστηκε από χειροκροτήματα.

Παρακολουθήστε την ομιλία και την εκδήλωση…