«Θα βουλιάξει η Αθήνα» διακήρυτταν σε κάθε τόνο, αλλά οι περισσότεροι κρατούσαμε μικρό καλάθι. Κακώς, όπως αποδείχθηκε! Φρέσκα πρόσωπα, νεανικές φωνές, χαμόγελα και αγωνιστικότητα. Το ηλιόλουστο κέντρο της Αθήνας δονήθηκε με συνθήματα το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο ήλιος βοηθούσε στην ανάδειξη του σφρίγους καθώς ο πολύβουος όγκος μαθητών και φοιτητών χρωμάτιζε το καταθλιπτικό τσιμεντέ γκρι.

Είχε καιρό το κέντρο της Αθήνας να νιώσει τέτοιες ημέρες δόξας. Και ας τους δίνει η εξοντωτική ακρίβεια κάθε λόγο να βρίσκονται εκεί και να διαμαρτύρονται. Όμως κανένα αυτί δεν ιδρώνει αν δεν ακουστεί ένα βροντερό σύνθημα στους δρόμους. 93% των ερωτηθέντων απάντησε πως η ακρίβεια αποτελεί το «Το σημαντικότερο ή ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα» σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Λογικά, αφού έκλεισαν το τηλέφωνο έπαθαν αμνησία στη θέα των άδειων ντουλαπιών τους.

Μια ημέρα μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου (περιέχει 200 άρθρα) για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η οποία απογοήτευσε ακόμη και τους ένθερμους υποστηρικτές αυτής της αντισυνταγματικής ιδέας, η νεολαία της χώρας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Και δεν ήταν μόνο το κέντρο της Αθήνας που ένιωσε την αποφασιστικότητα των μαθητών, καθώς συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα μεταξύ άλλων).

Η νέα γενιά της χώρας αποφάσισε να κάνει φασαρία μήπως και ξυπνήσει τους πολίτες που κοιμούνται -μάλλον λόγω κατάθλιψης. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα ξυπνήσουν ή αν απλά θα αλλάξουν πλευρό.

Φωτογραφίες: ΕUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη