Όλα τα κλισέ για τα έμφυλα στερεότυπα έχουν ριζωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο της κοινωνίας μας, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στα δυο φύλα. Οι νοοτροπίες του παρελθόντος δεν έχουν ξεπεραστεί, παρά τα όσα βήματα έχουν γίνει. Εν έτει 2023, παραμένουμε πολύ πίσω στην Ελλάδα. Και το επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Σε σχέση με τα περσινά στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Σε χειρότερη δεν θα μπορούσε να βρισκόταν άλλωστε, μια και το 2022 βρισκόταν στην 27η, δηλαδή στην τελευταία. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, βαθμολόγησε την Ελλάδα με 58 στα 100, τοποθετώντας την χώρα μας στην 24η θέση της κατάταξης, με την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία να καταλαμβάνουν τις τρεις τελευταίες θέσεις, με μικρές αποκλίσεις.

Συνολικά, η ΕΕ βαθμολογείται με 70 στα 100, με την χώρα μας να είναι 12,2 μονάδες πιο χαμηλά από τη βαθμολογία της ΕΕ στο σύνολό της.

Όλα αυτά δεν αποτελούν κιαμία έκπληξη, όπως και το ότι η Σουηδία, η Ολλανδία και η Δανία εξακολουθούν να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.