Τα «ζωτικά σημάδια» της Γης είναι χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, προειδοποίησε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. Δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε να ακούσουμε ή δεν μας προειδοποιούν εδώ και καιρό, αλλά επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, μια και η έκθεσή τους διαπίστωσε ότι 20 από τα 35 πλανητικά ζωτικά σημάδια που χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση της κλιματικής κρίσης βρίσκονται σε ακραία επίπεδα ρεκόρ.

Εκτός από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την παγκόσμια θερμοκρασία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι δείκτες περιλαμβάνουν επίσης τον αριθμό του πληθυσμού των ανθρώπων και των ζώων. Πολλά κλιματικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν με τεράστια περιθώρια το 2023, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας θερμοκρασίας του αέρα, της θερμοκρασίας των ωκεανών και της έκτασης του πάγου της θάλασσας της Ανταρκτικής.

Η υψηλότερη μηνιαία θερμοκρασία επιφάνειας που καταγράφηκε ποτέ ήταν τον Ιούλιο και ήταν πιθανώς η θερμότερη που υπήρξε ο πλανήτης τα τελευταία 100.000 χρόνια. Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης μια εξαιρετική εποχή δασικών πυρκαγιών στον Καναδά που παρήγαγε άνευ προηγουμένου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο intronews.gr