Σκούρα τα πράγματα για τον διάσημο καλλιτέχνη Banksy, που διατηρεί τόσα χρόνια την ανωνυμία του. Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει αυτό το βαρύ πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την πραγματική ταυτότητα, που, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, έχει βοηθήσει στη γιγάντωση της δημοφιλίας του. Μπορεί ο γνωστός street artist να μην έχει σκοπό να αποκαλύψει ποιος είναι και πώς μοιάζει αλλά κατονομάζεται ως εναγόμενος σε αγωγή με την κατηγορία της δυσφήμισης.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί για πρώτη φορά να οδηγήσει στην αποκάλυψη του προσώπου του δημοσίως. Ο Banksy, όπως είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του γεννημένου στο Μπρίστολ, 53χρονου, Ρόμπιν Γκάνινγχαμ, κατονομάζεται ως πρώτος εναγόμενος σε μια αγωγή που τον κατηγορεί για δυσφήμιση, σύμφωνα με την Daily Mail.

Συγκατηγορούμενη στην υπόθεση είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος Banksy και ονόμασε Pest Control Ltd. Ο ίδιος αρνείται να συζητήσει την επικείμενη αντιπαράθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο δικηγόρος του, Άαρον Γουντ, ανέφερε στη Daily Mail ότι οι λεπτομέρειες είναι προς το παρόν «εμπιστευτικές και θα παραμείνουν έτσι μέχρι ο Banksy ή η Pest Control να καταθέσουν την απόδειξη επίδοσης». «Δεν έχω την ευχέρεια να πω περισσότερα για την αγωγή», πρόσθεσε.

Θα αναρωτιέστε πως οδηγήθηκε ο Banksy στο δικαστήριο. Ο ίδιος και η εταιρεία του Pest Control δεν έχουν κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Αφού υπέβαλαν με επιτυχία αίτηση για εμπορικό σήμα στην ΕΕ το 2014, είδαν την απόφαση αυτή να ανατρέπεται όταν ο εικαστικός Άντιου Γκάλαχερ άσκησε έφεση το 2021. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Banksy, ο οποίος φέρεται να είχε εκφράσει εδώ και καιρό περιφρόνηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο γι’ αυτόν να επιμείνει στα πνευματικά δικαιώματα, παραμένοντας ταυτόχρονα ανώνυμος. «Τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους χαμένους» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εαν ο Γκάλαχερ θα «σύρει» τον γνωστό street artist στο Ανώτατο Δικαστήριο αναγκάζοντάς τον να δείξει το πρόσωπό του δημοσίως. Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί πλήρως.