Το έσπρωξαν στη θάλασσα αδιαφορώντας για το αν θα ζήσει ή θα πεθάνει. Τον έσπρωξαν στη θάλασσα επειδή δεν τους ένοιαζε αν θα ζούσε ή θα πέθαινε. Τον έσπρωξαν στη θάλασσα επειδή μπορούσαν. Η χθεσινοβραδινή κτηνωδία στο λιμάνι του Πειραιά, όπου δύο μέλη του πληρώματος έσπρωξαν από τον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νερό και να χάσει τη ζωή του. Το καράβι απέπελυσε σαν να μην συνέβη τίποτα. Μια ανθρωποκτονία (αυτή είναι και η κατηγορία για την οποία κρατούνται και θα απολογηθούν), η οποία θα χανόταν κάτω από τα αφρισμένα νερά της προπέλας, αν δεν υπήρχαν τα συγκλονιστικά βίντεο να αναδείξουν τι πραγματικά συνέβη στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι δύο εργαζόμενοι δεν ήταν «αποκλίνουσες περιπτώσεις» ή «διεστραμμένοι». Εκείνη την ώρα θεωρούσαν ότι «ετελούσαν το καθήκον τους», όσο δολοφονικό κι αν είναι αυτό. Έχει γράψει αναλυτικά η Χάνα Άρεντ για την «κοινοτοπία του κακού», για το πώς η αποκτήνωση φυσικοποιείται, μελετώντας τη συμπεριφορά των αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιωάννα Μάνδρου το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε τον αποτροπιασμό της για τον θάνατο, αλλά υποστήριξε ότι θα μπορούσαν «να τον πλάκωναν στις κλωτσιές».

«Ζούμε την κοινοτοπία του κακoύ», έγραψε η Νατάσα Γιάμαλη στο Instagram. «Ούτε τρομακτικοί ούτε τέρατα έσπρωξαν τον  Αντώνη Καρυώτη στη θάλασσα από τον καταπέλτη ενός πλοίου που είχε βάλει ήδη μπρος. Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι θεώρησαν «κανονική» την τόση κτηνωδία. Γιατί κάπου στα χρόνια, και είναι πολλά τα περιστατικά που το αποδεικνύουν, η ανθρώπινη ζωή έχασε την αξία της».

Παρακάτω το story της Νατάσας Γιάμαλη: