Άνιωθοι οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, δεν ιδρώνει το αυτί τους ούτε με τις θερμοκρασίες ρεκόρ και τον καύσωνα. Σοβαρά μιλάμε, στην Ισπανία την έπεσαν στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Δολοφόνοι», «εγκληματίες», «σας παρακολουθούμε», «θα το πληρώσετε» είναι μερικά από τα ανώνυμα μηνύματα που δέχεται η δημόσια υπηρεσία Aemet στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω mail ή τηλεφώνου.

Με δηλώσεις της στην εφημερίδα El Diario, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας  Εστρέγια Γκουτιέρεθ, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισπανών Μετεωρολόγων, δήλωσε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τέτοιο επίπεδο επιθετικότητας στην διάρκεια της τριακονταετούς καριέρας της. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η παγκόσμια θέρμανση θέτει το 75% της Ισπανίας σε κίνδυνο ερημοποίησης. Δεν πήγε καλά αυτό το νέο για τους συνωμοσιολόγους και τους επαγγελματίες αρνητές.

Στη Σαρδηνία, τα θερμόμετρα έδειξαν την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ευρώπη: 48,8 βαθμούς Κελσίου. Λογικό με αφορμή την κλιματική αλλαγή να εμφανίζεται και η κοινωνική αναταραχή. Στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, ένας μετεωρολόγος τηλεοπτικού σταθμού αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά του επειδή κάποιοι αρνητές της κλιματικής κρίσης, απείλησαν αυτόν και την οικογένειά του.

Xωρίς σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με περισσότερους καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και καταστροφή του οικοσυστήματος. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν ξοδέψει εκατομμύρια για να ασκήσουν πίεση σε πολιτικούς και για να σπείρουν την αβεβαιότητα σχετικά με την αδιαμφισβήτητη επιστήμη. Στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2016, κάθε Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία αμφισβήτησε ή αρνήθηκε την κλιματική αλλαγή και αντιτάχθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι αρνητές χρησιμοποίησαν μια ποικιλία γνωστών πλέον τακτικών για να διαμορφώσουν τον δημόσιο διάλογο γύρω από την κλιματική αλλαγή. Από διασπορά fake news μέχρι συντονισμένες επιθέσεις από ανώνυμους λογαριασμούς (ή ψεύτικους). Με ένα σπλαχνικό μίσος που στρέφεται σε οποιονδήποτε προσδιορίζεται ως εχθρός. Η πανδημία COVID-19 κατέστησε σαφές πόσο εύκολα τεράστια τμήματα του πληθυσμού μας θα απορρίψουν τις επιστημονικές έρευνες με στοιχεία που προέρχονται από μη αξιόπιστες πηγές.

Πολλοί λογαριασμοί αρνητών έχουν πληρώσει συνδρομές στο Twitter και ως εκ τούτου εμφανίζονται ψηλότερα στις απαντήσεις. Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική είναι ανόητοι ή αμόρφωτοι. Το όλο νόημα μιας συνωμοσίας είναι η ιδέα ότι υπάρχουν αυτές οι ισχυρές ελίτ που συνωμοτούν εναντίον μας. Και το όπλο τους είναι η .απονομιμοποιήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας τους επιστήμονες ως διεφθαρμένους, τις εταιρείες ως woke, αποκαλού την Γκρέτα Τούνμπεργκ «αγράμματο παιδί που έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου» και τους δημοσιογράφους ως ψεύτες και ξεπουλημένους. Παίζουν το ίδιο παιχνίδι οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής με αυτό που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καπνού για να αρνηθεί τους καρκινογόνους δεσμούς με το προϊόν τους. Διάφοροι πολιτικοί που εκπροσωπούν ψηφοφόρους των οποίων η οικονομική ζωή βασίζεται στην ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων και στην πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια έχουν επίσης κίνητρα να συμμετάσχουν στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής. Η άρνηση της κλιματικής αλλαγής έχει συνδεθεί με το λόμπι των ορυκτών καυσίμων.

Σε πολλές χώρες μάλιστα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική έχουν καταστεί και φθηνότερες από τη χρήση άνθρακα, αερίου ή πετρελαίου. Επιστημονικές μελέτες επίσης δείχνουν ότι αν δεν ανασχεθεί η κλιματική αλλαγή ως το 2050 η παγκόσμια οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 18% λόγω της βλάβης από φυσικές καταστροφές και ακραίας καιρικά φαινόμενα – που συνήθως τείνουν να πλήττουν περισσότερο όσους είναι φτωχότεροι στον πλανήτη